Rusya’nın Ukranya işgaline protesto: Emek ve Demokrasi Güçleri’nden savaşa karşı ‘barış bloğu’ önerisi

 Rusya’nın Ukranya işgaline protesto: Emek ve Demokrasi Güçleri’nden savaşa karşı ‘barış bloğu’ önerisi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi bir çok kentte protesto edildi. Emek ve Demokrasi Güçleri, savaşın, emperyalist güçlerin yayılımcı politikaları sonucu olduğunu belirterek,” barış bloğu” kurulması önerisi yaptı.

Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşa ilişkin protesto eylemi düzenledi. Uğur Mumcu Parkı’nda yapılan protesto eyleminde, “Emperyalist saldırganlığa işgale ve savaşa hayır” yazılı pankart taşındı. Platform, “Suriye’den defol”, “Afrin’den defol”  “Ukrayna’dan defol” ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları attı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)  Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve aynı zamanda Kocaeli Makine Mühendisleri Odası Başkanı Murat Kürekçi, uzun zamandır emperyalistler tarafından bir güç savaşı yaşandığını ve bunun Ukrayna’da savaşa dönüştüğünü söyledi. Kürekçi, şunları dile getirdi:

“Tüm gelişmeler çatışmaların kısa sürede sonlanmayacağını, emperyalist güçlerin dünya sisteminde lehlerine sonuçlanacak değişiklikler için düğmeye bastığını göstermektedir. Çıkarları dışında hiçbir şeyi umursamayan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Rusya’ya karşı kuşatma, yayılma ve genişleme stratejisi uygularken Rusya eski gücüne kavuşmak için kendi içerisinde baskı politikalarını süreklileştirirken dışarıya yönelik hegemonik güç politikalarını hayata geçirmektedir.”

Siviller zarar görüyor

Savaşların en büyük bedelini ezilenler ve emekçilerin ödediğine işaret eden Kürekçi, Ukrayna’da yerleşim yerlerinin bombalandığını ve çok sayıda sivilin öldüğüne dikkat çekti. Kürekçi, “Oysa krizin tek masumu bölgede yaşayan halklar ve emekçilerdir. Bu nedenle geçmişten bu yana emekçiler ve ezilen halklar savaşa karşı barışı savunurken, emperyalistler sömürüyü ve savaşı varlıklarının temeli olarak görmüştür” diye belirtti.

‘Rusya saldırılarını durdurmalı’

“Savaş ölüm, acı, gözyaşı ve yıkım demektir” diyerek sözlerini sürdüren Kürekçi, savaşın baskı, şiddet ve sömürünün katmerlenerek geri dönmesi olduğunu kaydetti. Kürekçi, “Savaş, emekçilerin ekmeğinin küçülürken zenginlerin kasalarının dolması demektir. Savaş, emeğin haklarının tamamen ortadan kaldırılması demektir. Savaşı durdurmak için geç değildir. Rusya saldırılarını durdurmalı, NATO silahlanmayı ve yayılmayı esas alan politikalarından vazgeçmelidir” diye kaydetti.

‘Savaşa derhal son verilmeli’

“Ülkemizde ve dünyada savaşa, silahlanmaya ayrılan kaynaklar kamusal hizmetlere, insan onuruna yaraşır bir yaşam için kullanılmalıdır” diyen Kürekçi, “Emek ve demokrasi güçleri savaş isteyen emperyalistler ve emperyalist politikalara karşı barış mücadelesini yükseltmeli, barış bloğu oluşturmalıdır. Bir kez daha altını çizerek belirtiyoruz; Savaşa derhal son verilmeli, gecikmesizin diyalog ve müzakere süreci başlatılmalıdır” sözleriyle çağrıda bulundu.

İstanbul’da protesto ikinci gününde

Ukraynalılar, İstiklal Caddesi’ndeki Rusya Federasyonu Başkonsolosluğu önünde bugün de protesto gösterisi yaptı. Polis yoğun güvenlik önlemleri alırken, protestocuların çoğunluğunu kadınlar oluşturdu. Ukrayna marşının okunduğu gösteride sık sık  işgalin son bulmasının çağrısının yapıldığı sloganlar atıldı. Kalabalık ‘‘Boğaz’ı kapa’’ sloganıyla da Türkiye’ye de Montrö Sözleşmesi kapsamında Rus savaş gemilerinin Karadeniz’e geçişini engellemesini talep eti.

Adana’daki Ukraynalılardan barış çağrısı

Adana’da yaşayan Ukraynalılar, savaşın bir an önce bitirilmesini talep etti.

Adana-Ukrayna Dostluk Kültür Eğitim Yardımlaşma Derneği üyeleri, Atatürk Parkı’nda bir araya gelerek, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşı protesto etti. “Stand With Ukraine-Ukrayna’nın Yanında Kal” sloganıyla yapılan açıklamada ellerinde Ukrayna bayrakları olan grup, savaşın bir an önce sona ermesi istedi.

Dernek Başkanı İrem Tarı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “Bu kanlı siyasetten vazgeç” diye seslendi. Ukrayna’daki yakınlarına ulaşamadıklarını ifade eden Tarı, savaşın sona ermesini istedi.

Antalya: Barışın sesini yükseltelim

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Heykeli önünde yaptıkları basın açıklaması ile  Rusya’nın Ukrayna işgalini protesto etti.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okuyan Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Hasan Alkan, “emperyalist savaş” tehdidinin sadece bombaların patladığı coğrafyayı değil, bütün dünya halklarını tehdit ettiğini belirtti. Alkan devamla, “Bu savaş haklı bir savaş olmadığı gibi halkların savaşı da değildir. Bu savaş pandemi ve ekonomik kriz sürecinde enerji şirketlerinin, kapitalistlerin, silah tekellerinin ve emperyalistlerin barbarlık savaşıdır.  Emperyalist savaşa hayır! Barışın sesini yükseltelim” dedi.

İzmir’de ‘savaşa hayır’ eylemi

Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Örgütü, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. “Emperyalist savaşa hayır. Türkiye NATO’dan çıksın. Tüm anlaşmalar iptal edilsin” pankartının açıldığı açıklamada “Savaşa değil emekçiye bütçe. Emperyalist yenecek direnen halklar kazanacak” ve “Emperyalistler savaş istiyor halklar barış istiyor” dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Katil NATO Türkiye’den defol” ve “İşgalci Rusya Ukrayna’dan defol” sloganları atıldı.

EMEP İl Başkanı Emine Uyar şunları söyledi:

 “Rus halkı da bu savaş Rusya halkının savaşı değil diyerek sokaklara çıktı. ABD’nin kışkırttığı ve NATO’nun etkisi altındaki bölgelerin sürekli genişlemesi uzun zamandır tamtamları çalınan emperyalist işgal ve savaşın önünü açtı. Emperyalist savaş tehdidi sadece bombaların patladığı coğrafyayı değil, bütün dünya halklarını tehdit etmektedir. Rusya ya yaptırımdan söz eden ABD, Rusya dan petrol alımını kesmemektedir, uluslararası tekellerin Pazar kavgasının faturası Ukrayna halkına ödetilmektedir.”

Bu savaşın kapitalistlerin, silah tekellerinin ve emperyalistlerin barbarlık savaşı olduğunu vurgulayan Uyar, “Ülkemizdeki sermaye kesimlerine ve tek adam hükümetine karşı devam eden emek ve demokrasi mücadelesi, gelinen aşamada emperyalist savaşa karşı mücadeleyle birleşmek zorundadır. Partimiz, bütün işçileri ve halkımızı emperyalist savaşa karşı tutum almaya çağırmaktadır” dedi.

HABER MERKEZİ