Ana SayfaDünyaABD iklim anlaşmasından çekileceğini resmen BM’ye bildirdi

ABD iklim anlaşmasından çekileceğini resmen BM’ye bildirdi

HABER MERKEZİ – ABD, Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararını resmi olarak Birleşmiş Milletlere iletti. Ancak yapılan açıklamada ABD’nin iklim görüşmelerine katılmaya devam edeceği de belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 2015’te 150 kadar ülkeyle birlikte imzalayarak tarafı olduğu Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceklerini resmi olarak Birleşmiş Milletlere (BM) bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, üç sene sürmesi beklenen anlaşmadan çekilme sürecinde ABD’nin BM nezdinde yürütülen iklim görüşmelerine katılmaya devam edeceğini belirtti.

Açıklamada, “ABD, salınımları azaltırken ekonomik büyümeyi teşvik edip enerji güvenliğini temin eden dengeli bir iklim politikasını destekliyor” denildi.

Açıklamada ayrıca, Trump’ın yeni bir anlaşmaya açık olduğu da hatırlatılarak, “ABD, kendine, kendi işletmelerine, işçilerine, insanlarına ve vergi mükelleflerine daha uygun koşulları tanımlayabilirse Paris Anlaşması’na yeniden dahil olmaya açık” denildi.

Anlaşma hükümleri uyarınca, BM Genel Sekreterliği, ABD’nin çekilme talebini en erken 4 Kasım 2019’da kabul edebilecek.

Talebin kabul edilmesini takip eden süreç ise yaklaşık bir sene alabilir.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump, Haziran ayının başında selefi Barack Obama’nın imzacılarından biri olduğu iklim değişikliği anlaşmasından ayrıldıklarını söylemişti.

Trump, anlaşmanın ABD’ye büyük bir finansal yük getireceğini ve o sebepten “ABD vatandaşlarının refahını öncelemeyen bir anlaşmada yer alamayacaklarını” ifade etmişti.

Bununla birlikte Trump, yeni bir anlaşma için görüşmelere açık olduğunu belirtmişti.

Paris İklim Anlaşması

2015’te Paris’te 197 taraf ülkeden 147’sinin imzasıyla varılan mutabakata göre hedef, atmosferdeki sera etkisiyle ısınmanın sanayi öncesi çağa kıyasla 2 derecenin altında tutulması.

İmzacı ülkelerin bu hedefe erişebilmek için kendi ülkelerinde atabilecekleri adımları bir liste olarak BM’ye sunmaları gerekiyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Açlık grevinde 150'nci gün: 'Cezaevinde gazete arasına dürüm broşürü koyuyorlarmış'
Sonraki Haber
Beşinci günde nöbet kürsüsü tamamen kadınların