Ana SayfaDünyaABD’de Trump’ın görevden alınması oylanacak

ABD’de Trump’ın görevden alınması oylanacak

HABER MERKEZİ – Temsilciler Meclisi, ABD Kongresi’ne yönelik baskından sorumlu tutulan ve 20 Ocak’ta görev süresi sona erecek Trump’ın görevden alınması talebiyle 25’inci maddenin işletilmesini oylayacak. Öte yandan Trump, FBI’ın “Başkanlık devir teslim töreninde silahlı gösteriler düzenlenebileceği” uyarıları üzerine başkent Washington’da acil durum ilan etti.

ABD Başkanı Donald Trump, koltuğu 20 Ocak Çarşamba günü Joe Biden’a devredecek.

Ancak ülkedeki son dönemdeki gerilimden sorumlu tutulan Trump’ın azledilmesi için Demokratların girişimleri de sürüyor.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunlukta bulunan Demokratlar, Kongre’de yaşanan olayları kışkırtmakla suçladıkları Trump’ın görevden alınması için ABD Anayasası’nın 25’inci ek maddesinin işletilmesi amacıyla bir tasarı sundu.

Bugün oylanacak olan tasarının Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Kongre’nin alt kanadından geçmesi bekleniyor.

Tasarının Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesinin ardından da ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in buna yanıt vermesi için 24 saat süresi olacak.

Aksi taktirde Temsilciler Meclisi’nin Başkan Trump hakkında ikinci kez azil sürecini başlatması bekleniyor.

Temsilciler Meclisi’nde azil oylamasının Çarşamba günü yapılabileceği belirtiliyor.

Başkan Yardımcısı Pence, 25’inci maddenin işletilmesinden yana bir yol izleyeceğine ilişkin sinyal vermedi, ancak ABD basınına yansıyan haberlere göre bu olasılığı da dışlamadı.

ABD Anayasası’nın 25’inci ek maddesi görevini yapamayacak durumda olduğu hallerde başkan yardımcısının ve kabinenin başkanı görevden almasını öngörüyor.

Trump’ın bu şekilde görevden alınabilmesi için Kabine’nin çoğunluğunun buna destek vermesi gerekiyor.

Demokratlar, Donald Trump’ın 20 Ocak’ta görevi Joe Biden’a devredene kadar geçecek sürede ülke için tehlikeli kararlar almasından endişe ettiklerini dile getiriyor.

Washington’da 24 Ocak’a kadar “acil durum” ilan edildi

Fotoğraf: AFP

3 Kasım 2020’deki başkanlık seçimi sonrası sonuçların hileli olduğunu öne süren Trump, Demokratların adayı Biden’ın seçim zaferinin onaylandığı 6 Ocak günü taraftarlarına Kongre binasına yürüme çağrısı yapmıştı. Aşırı sağ grupların da aralarında bulunduğu Trump destekçileri Kongre binasını basmış, çıkan olaylarda beş kişi hayatını kaybetmişti.

Bu gelişmelerin ardından FBI, devir teslim töreni sırasında hem Başkent Washington DC’de hem de 50 eyalette ‘silahlı gösteriler’ düzenlenebileceği uyarısında bulundu.

Bunun üzerine Trump, 24 Ocak’a kadar geçerli olacak acil durum ilan etti.

Bu kapsamda Ulusal Muhafızlar’dan 15 bin asker daha bölgeye gönderilecek. Washington’daki bazı turistik yerler ziyarete kapatılacak.


Karınca, BBC Türkçe, VOA Türkçe



Önceki Haber
Bitlis’te 10 köyde sokağa çıkma yasağı
Sonraki Haber
İstanbul'da kadın cinayeti: Ferdane Kurt kaldığı otelde öldürüldü