Ana SayfaEkolojiRestorasyon yok ‘çevre düzenlemesi’ var: 1500 yıllık tarihi kalenin tepesi mermerle kapatıldı

Restorasyon yok ‘çevre düzenlemesi’ var: 1500 yıllık tarihi kalenin tepesi mermerle kapatıldı

HABER MERKEZİ – Restore edilmediği için yıkılmakla karşı karşıya bırakılan bin 500 yıllık tarihi Kozluk Kalesi’nin tepe üstü, AKP’li Kozluk İlçe Belediyesi’nin “çevre düzenlemesi” adı altında yaptığı çalışmalar nedeniyle doğal yapısına zarar verilerek mermerle kapatıldı.

Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Kale Mahallesi’nde bulunan bin 500 yıllık Kozluk Kalesi, milattan sonra 416 yılında Pers Hanedanı tarafından kayalık bir tepe üzerine inşa edildi.

Hasankeyf, Siirt ve Silvan arasında bulunan kale, birçok medeniyete ev sahipliği yaparken, İpek Yolu’nun kontrolünün sağlandığı önemli bir üs olma görevini de taşıyor.

Günümüze kadar ayakta kalan kale, restore edilmediği için şimdilerde kaderine terk edilmiş durumda.

AKP’li Kozluk Belediyesi tarafından “Kozluk kalesi aydınlatma ve çevre düzenlemesi projesi” kapsamında Nisan ayında başlattığı çalışmalar nedeniyle kalenin doğal yapısı zarar görürken, tepe üstü ise tarihi dokusuna uygun olmayan mermerlerle kapatılarak oturma yerine dönüştürüldü.

Yarıklar oluştu

Kalenin tepe kısmına örülen duvar, kalede yarıklar oluşturarak, düşme riski oluşturmasına neden oldu.

“Düzenleme” çalışmasına Batman Valiliği, İl Özel İdaresi ve İl Kültür Müdürlüğü tarafından yaklaşık olarak 500 bin TL ödenek desteği ayrıldığı öğrenilirken, özüne ve tarihi dokusuna uygun bir şekilde restorasyon yapılmadığı görülen tarihi kalenin doğal yapısı zarar gördü.

Kaledeki tepenin altında da birçok mağaranın olduğu belirtiliyor. Ancak, mağaralar aslına uygun bir restorasyonla gün yüzüne çıkartılmak yerine üzerleri kapatılarak karanlığa gömüldü.

Dış kısmında da yarıkların oluştuğu kalenin etrafının tellerle kapatılarak adeta bir hapishaneye çevrilmesi dikkat çekiyor.

Kaleye çıkabilmek için yapılan tahta merdivenler, kalenin doğal görünümünü bozarken, bu merdivenlerin de iklim koşullarına çok fazla dayanamayacağı belirtiliyor.

Belediye “Restore edilecek” dedi, restorasyon çalışması başlatılmadı

Öte yandan “düzenleme” çalışmalarıyla ilgili Kozluk Belediye Başkanı Veysi Işık, basına verdiği demeçlerde kaleyi, turizme kazandırmayı iddia ederken, kalenin restore edilmesi için hem Kültür Bakanlığı hem de İl Kültür Müdürlüğü’ne proje sunduklarını öne sürmüştü.

 


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Devlet başkanlığı seçimleri: Şili'de kazanan sağcı milyarder Pinera
Sonraki Haber
Britanyalı diplomat Lübnan'da öldürüldü: 'Cinsel saldırı şüphesi var'