Ana SayfaGüncelAdana Altın Koza’da onur ve emek ödüllerinin sahipleri belli oldu

Adana Altın Koza’da onur ve emek ödüllerinin sahipleri belli oldu

HABER MERKEZİ – Bu yıl 26’ncısı düzenlenecek olan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde onur ödülleri Zuhal Olcay ve Zülfü Livaneli’ye; Orhan Kemal Emek Ödülleri ise görüntü yönetmeni Erdoğan Engin ve makyaj sanatçısı Derya Ergün’e verilecek.

26’ncı Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali bu yıl 23-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festivalde Altın Koza Ödülleri için yarışacak Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması finalistleri ile jürisi belli olmuştu.

Festivalde verilecek onur ve emek ödüllerinin sahipleri de açıklandı.

Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülleri bu yıl oyuncu ve müzisyen Zuhal Olcay ile yönetmen, yazar, senarist, besteci Zülfü Livaneli’ye verilecek.

Ödüller, 28 Eylül 2019 Cumartesi akşamı gerçekleşecek Altın Koza Ödül Töreni’nde takdim edilecek.

Festivalde bu yıl ilk kez düzenlenen Orhan Kemal Emek Ödülleri ise görüntü yönetmeni Erdoğan Engin ve makyaj sanatçısı Derya Ergün’e veriliyor.

Orhan Kemal Emek Ödülleri ise 23 Eylül 2019 Pazartesi akşamı düzenlenecek açılış toplantısında sahiplerine takdim edilecek.

Zuhal Olcay hakkında

Müzisyen ve oyuncu Olcay, 10 Ağustos 1957 tarihinde İstanbul Üsküdar’da doğdu.

1976’da Ankara Devlet Konservatuvarı yüksek bölümünü bitirdi. Bir sene Londra’da eğitim gördü.

1986’da “Martı” adlı tiyatro oyunundaki performansıyla, Avni Dilligil Tiyatro Ödülü’ne layık görüldü. 1988 yılında İrma karakterini canlandırdığı “Balkon” adlı oyundaki başarısıyla da Ankara Sanat Ödülü’nün sahibi oldu.

1989’da Sahte Cennete Veda filmindeki rolüyle, Almanya’da yapılan, Altın Film Şeridi festivalinde “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü kazandı.

Amansız Yol, Parmak Damgası, Gecenin Öteki Yüzü, Ateşten Günler, Baharın Bittiği Yer, Salkım Hanımın Taneleri, Gzili Yüz, Yeditepe İstanbul gibi dizi ve filmlerde oynadı.

1990 yılında, oyuncu Haluk Bilginer ile birlikte Tiyatro Stüdyosu’nun kurucularından oldu. Aynı yıl ilk albümü “Küçük Bir Öykü” yayınlandı.

“Oyuncu” (1993), “İhanet” (1998), “Başucu Şarkıları-1 (2001), “Başucu Şarkıları-2 (2005), “Aşkın Halleri” (2009), “Başucu Şarkıları- 3 (2018) isimli albümler çıkardı.

2001 yılında oynadığı Hiçbir Yerde filmiyle de İstanbul Film Festivali’nde yine “En İyi Kadın Oyuncu” ödülüne layık görüldü.

Kurucularından olduğu Oyun Atölyesi’nde sahnelenen “Dolu Düşün Boş Konuş” adlı oyundaki rolüyle Afife Jale Tiyatro Ödülleri’nde “Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu” ödülünün sahibi oldu.

Zülfü Livaneli hakkında

Yazar, senarist, besteci Livaneli 1946 yılında doğdu.

İlk plağını 1973 yılında Belçika’da yaptı. 1974-1975 yılları arasında Stockholm Birkagorden Müzik Yüksek Okulu’nda müzik eğitimi aldı.

1977’de “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” ve “Merhaba” adlarıyla tek saz kullandığı plaklar yaptı. Bunları 1978’da “Nazım Türküsü”, 1979’da “Atlının Türküsü” çalışmaları izledi.

Sinemaya, Tunç Okan’ın İsveç’te çektiği Otobüs (1974) filminin müziklerini düzenleyerek başladı. Bu filmi, Sürü (1978), Hazal (1981), Yılanı Öldürseler (1981) gibi filmlerin müzikleri takip etti. 1982 yılında Yol filminin müziklerini yaptı.

1978 yılında Sürü filminin müziğiyle Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Özgün Müzik, 1982 yılında Yılanı Öldürseler filminin müzikleriyle de Ankara Sanatevi En İyi Özgün Müzik ödüllerini kazandı.

1987 yılında Yaşar Kemal’in aynı adlı romanından uyarladığı Yer Demir Gök Bakır filmiyle yönetmenliğe başladı.

1988 yılında senaryosunu kendisinin kaleme aldığı Sis filmi ile ikinci yönetmenlik denemesini gerçekleştirdi. Film, 26. Antalya Film Festivali’nde En İyi 2. Film, Akdeniz Film Festivali’nde Büyük Ödül ve Kültür Bakanlığı Başarı Ödülü gibi ödüllere layık görüldü.

1993 yılında, senaryosunu Zeynep Avcı ile birlikte yazdığı Şahmaran takip etti.

Sabah, Milliyet ve Vatan gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.

Edebiyat alanında da ürünler veren yönetmen son olarak, 2010 yılında senaryosunu yine kendisinin yazdığı ve Mustafa Kemal’in son iki saatini perdeye aktardığı Veda filmi ile izleyiciyle buluştu.

Erdoğan Engin hakkında

1946 doğumlu Erdoğan Engin, Yeşilçam Sineması’nda “siyah beyaz filmler dönemi”nin ünlü görüntü yönetmenlerinden Cahit Engin’in oğludur.

1970’lerin başında yapımcı–yönetmen Ertem Eğilmez ve Şerif Gören’le çalışmaya başladı.

Ertem Eğilmez’in Arzu Film Şirketi’nde Tatlı Dillim, Oh Olsun ve Yalancı Yarim adlı filmlerin görüntü yönetmenliğini yaptı.

1973 yılında Ertem Eğilmez’in çektiği, Tarık Akan, Halit Akçatepe, Kahraman Kral ve Adile Naşit’in oynadığı Canım Kardeşim adlı filmle 5. Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Görüntü Yönetmeni seçilerek, sinema yaşamının ilk ödülünü kazandı.

1976 ve 1993 yılları arasında Deprem, Yol, Derman, Kurbağalar ve Amerikalı filmlerinde Şerif Gören ile birlikte çalıştı.

Yine bu dönemde Zeki Ökten’in Çöpçüler Kralı, Atıf Yılmaz’ın Kibar Feyzo’su, Engin Ayça’nın Bez Bebek’i gibi filmlerde görüntü yönetmenliği yaptı.

Derya Ergün hakkında

Makyaj sanatçısı Ergün, Meslek hayatına 1977 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu’nda başladı.

Sonrasında ise İstanbul Devlet Opera Balesi’nde devam ettirip bu kurumdan emekli oldu.

Ankara Devlet Tiyatrosu öncesinde ilk eğitimini, konservatuarın makyaj bölümünde aldı.

Türkiye’den sonra yurtdışı eğitim süreci başladı ve bu süreç Avusturya Viyana Balesi, İngiltere, Almanya başta olmak üzere birçok ülkedeki kozmetik ve special effect makyaj eğitimleri olmak üzere sayısız programlarla devam etti.

Her yıl İngiltere’de yapılan Make-Up Artists Trade Show’lara katıldı.

Uluslararası birçok workshop programlarına katılmaya devam ediyor.

Çalıştığı projeler arasında sinema filmleri, televizyon dizi ve programları, reklamlar ve sahne şovları bulunuyor.


Altın Koza için yarışacak filmler belli oldu

Adana Altın Koza Film Festivali’nin jürisi belli oldu


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
“Kürdüz” dediği için öldürülen Sakçı davası: Sanığa müebbet hapis istemi
Sonraki Haber
Narsist bir sergi alanı olarak televizyon – Pierre Bourdieu