Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Bulaş zinciri de vakalar da artıyor

Covid-19 pandemisi: Bulaş zinciri de vakalar da artıyor

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Corona virüsü vaka sayısı 43 milyonun, can kayıpları da 1,15 milyonun üzerinde. Dünya çapında aktif vaka sayısı ise hızla yükseliyor. Vaka sayılarının hızla arttığı Avrupa ülkelerinde yeni tedbirler alınıyor, kısıtlamalar getiriliyor. Türkiye’de resmi verilere göre günlük yeni ‘hasta’ sayısı iki binin üzerinde seyrediyor, yurttaşlara kimi uyarılar yapılıyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


DSÖ: Covid-19 salgınının yeni merkez üssü Avrupa

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans yöntemiyle DSÖ salgın uzmanlarıyla toplantı düzenledi.

Ghebreyesus, geçen hafta dünya genelinde Covid-19 vakalarında ulaşılan en yüksek rakamın bildirildiğini aktardı.

Kuzey yarım küredeki birçok ülkede vaka sayılarında ve hastaneye yatışlarda endişe verici bir artış görüldüğüne dikkati çeken Tedros Adhanom Ghebreyesus, özellikle Avrupa ve Latin Amerika’da yoğun bakım ünitelerinin hızla dolduğu bilgisini paylaştı.

Ghebreyesus, sağlık çalışanlarını korumak için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini vurgulayarak, bunun en iyi yolunun virüsün bulaşma riskini azaltmak için kişisel olarak her türlü önlemin alınması olduğunu belirtti.

Salgın döneminde tüm insanları fedakarlık yapmaya davet eden Ghebreyesus, “Kimse daha fazla sözde karantina (sokağa çıkma yasağı) istemiyor. Ama bundan kaçınmak istiyorsak, hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız” dedi.

“Avrupa’da virüsün çok çok arkasındayız”

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan ise geçen hafta dünya genelindeki tüm Covid-19 vakalarının yüzde 46’sının, ölümlerin de 3’te 1’inin Avrupa bölgesinden bildirildiğini söyledi ve ekledi:

“Dolayısıyla, Avrupa bölgesinin şu anda hastalığın merkez üssü olduğundan şüphe yok. Bu virüsün önüne geçmeliyiz ve sonra da virüsün önünde kalmalıyız. Bazen bir yarışta, belirli taktikleri belirli bir zamanda kullanabilirsiniz ama şu anda Avrupa’da bu virüsün çok çok arkasındayız. Dolayısıyla virüsün önüne geçebilmek için mücadeleyi ciddi şekilde hızlandırmalıyız.”

Mike Ryan, virüsün kontrol altına alınabilmesi için daha kapsamlı önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Bu önlemler içinde hareket özgürlüğünün kısıtlanması ve “evde kal” uygulamasına tekrar geçilmesinin yer alabileceğini kaydetti.

DSÖ’nün Covid-19’a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove da Avrupa’da artan vaka ve ölüm sayılarına ilişkin bir soru üzerine, “Ülkelerin bu sözde ulusal karantinalara girmek zorunda kalmayacağından hala umutluyuz.” değerlendirmesinde bulundu.


İzmir’de yeni Covid-19 kararları

İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulu, kentteki Covid-19 salgınıyla ilgili yeni kararlar aldı.

Buna göre;

Belediyelerin, kolluk araçlarının, camilerin ses sistemlerinden, diğer iletişim kanallarından maske kullanımı ve fiziksel mesafe kuralı konusunda duyurular yapılacak.

Covid-19 pandemisine yönelik sahada ve diğer yapılacak tüm çalışmalarda, ihtiyaç duyulması halinde ehliyeti olan kamu personeli şoför olarak görevlendirilecek.

Kentte bulunan tüm kamu ve özel bankalara yurttaşların girişi sırasında HES kodu sorgulaması yapılacak. HES kodu olmayanların bankaya girişine izin verilmeyecek. Uygulama koordinasyonu banka yönetimi tarafından sağlanacak.

Kentte bulunan organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren iş yerlerinde çalışan işçiler HES kodu alacak.

Buralardaki HES kodu sorgulanması işlemleri OSB yönetimi ve iş yeri yetkilileri tarafından koordine edilecek ve bu konuda personel görevlendirilecek.


Bilim Kurulu üyesi Prof. Kara: Kapalı alanda Covid-19’un bulaşması 2-3 dakikaya düşebiliyor

Bilim Kurulu üyesi Prof. Ateş Kara, Covid-19’un kapalı ortamlarda bulaşma süresinin 2-3 dakikaya kadar düşebileceğini söyledi.

NTV’ye konuşan Kara, özetle şunları söyledi:

“Eğer herhangi bir konuşma olmadan anlık olarak karşı karşıya geliyorsak, bunun risk yaratması söz konusu değil. Ama yüz yüze geldik ve aramızdaki mesafeyi de bir metrenin altına indirdiğimiz zaman konuşuyorsak, açık havadayken güneş ışığı var ve sıcaklık belli bir derecenin üzerinde, nem de yüksek değil. Böyle bir ortamda 7- 8 dakikayı buluyor virüsün geçmesi.

“Kapalı alanda bu süre 2-3 dakikaya düşebiliyor. Örneğin, yanınızdaki arkadaşınızla mesafeniz 3 metre ve hep maskesizdiniz, riskiniz mesafeye rağmen yine var.

“İtalya’da, İspanya’da, İngiltere’de vakalardaki artış çok hızlı ve katlanarak oldu. Böyle bir artış Türkiye’de de olacak olursa ve lokanta, restoran gibi alanlarda mesafeyi ayarlayamazsak mutlaka kısıtlamaların gelmesi gerekebilir.”


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 75 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 198 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 364 bine yaklaştı.

26 Ekim Pazartesi günü Türkiye’de 132 bin 215 test yapıldığı ve 2 bin 198 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 75 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 618 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 363 bin 999’a, toplam can kaybı ise 9 bin 874’e yükseldi.


Bakan Koca: İstanbul’un 28 ilçesinde vaka artışı yüzde 50’nin üzerinde

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’da Salgın Sürecini Değerlendirme Toplantısı ardından açıklama yaptı.

Bakan Koca, “İstanbul’da vaka sayıları, Türkiye genelindeki toplam vaka sayılarının yüzde 40’ına ulaşmıştır. Bu tablo ülke ortalamasından en az iki kat endişe vericidir. Risk, mevsim şartları sebebiyle giderek artacaktır” diye konuştu.

Geçen hafta içinde son bir ayın ortalamasına göre 28 ilçede artışın yüzde 50’nin üzerinde olduğunu aktaran Bakan Koca, şu bilgileri verdi:

“11 ilçede artış oranı yüzde 50-60, 10 ilçede yüzde 60-70 arasında, 7 ilçede ise artış oranı yüzde 70-80 aralığındadır. Artışın öne çıkan nedenlerinden biri tedbirlerin gevşetilmesi, diğeri ise kış sebebiyle İstanbul’a yoğun dönüşlerdir.”

Kısıtlamalar

Toplu taşıma, pazar yerleri, alışveriş ortamlar, çeşitli kent alanlarının müdahale bekleyen konular olduğunu aktaran Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaptığımız toplantıda yetkililer ile bu sorunları tek tek ele aldık. Nüfusun büyük kısmını oluşturan riski sabah akşam göğüsleyen, işçi, memur, çalışan kesimin işe aynı saatte gidip aynı saatte dönmesinin mümkün mertebe önlenmesini amaçlıyoruz.

“Kurallara uymanın mümkün olmadığı toplu taşımada risk devam ettikçe istediğimiz düzeyde başarılı olamayız. Bu sebeple toplantıda, otobüs, metrobüs, metro ve tramvay seferlerine ek seferler konması, saat düzenlemesi yapılması gündeme getirilmiştir.

“Kamu ve özel sektör çalışma saatlerinin pandemi şartlarına göre gözden geçirilmesi ele alınan konulardan biridir. Kurumlar tarafından ofise gitmeden yapılması mümkün işlerin uzaktan erişim ile evde yapılması kolaylığı sunulmalıdır.”


Ankara’da Covid-19 tanısı konulan sağlıkçıların sayısı bin 72 oldu

Ankara Dişhekimleri Odası, Ankara Tabip Odası (ATO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi tarafından Ankara’da sağlık çalışanları açısından pandeminin son durumuna ilişkin ortak basın toplantısı düzenlendi.

Yapılan açıklamada, “21 Ekim itibarı ile ilimizde teyit ettiğimiz bin 72 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı konulmuştur” denildi. Gerçek sayının ise bu rakamın çok üzerinde olduğu kaydedildi.

Açıklamada sağlık çalışanlarının daha fazla enfekte olmaması ve daha fazla can kaybı yaşanmaması için sağlık çalışanları özelinde toplum sağlığının korunması için öneri ve talepler de sıralandı:

  1. Sağlık çalışanlarına özellikle en riskli grupta olanlar (YBÜ, COVID poliklinik ve servisleri, filyasyon ekiplerine, 112 çalışanı ve acil servis çalışanları) öncelikli olmak üzere düzenli test yapılmalıdır. İnfluenza mevsimi olmasından ötürü tüm sağlık çalışanlarına ücretsiz ve hemen influenza aşısı yapılmalıdır.
  2. Kişisel koruyucu ekipman eksikliği devam eden filyasyon ekiplerine, ASM çalışanlarına ve yoğun bakım ünitesinde görevli sağlık çalışanlarına nitelikli ve eksiksiz KKE sağlanmalıdır.
  3. Tam da 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 14. maddesinde tariflendiği gibi COVID-19 hastalığı sağlık çalışanları açısından mesleki maruziyetten ve çalışma alanlarından kaynaklanmaktadır. DSÖ’nün önerdiği ve birçok ülkede kabul edildiği gibi ülkemizde de COVID-19 hastalığı sağlık çalışanları için iş kazası, meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.
  4. Yurttaşların sağlık hakkına erişimini sağlamak için kamu hastanelerinde, Ağız Diş Sağlığı hastanelerinde ve merkezlerde pandemi koşullarına uygun teknik ve fiziki düzenlemeler bir an önce yapılmalı, bu konuyla ilgili plan, program ve çalışma takvimi paylaşılmalıdır.
  5. Filyasyon uygulamasında görevli personel sayısı ve mesai düzeni tekrar gözden geçirilmeli, ekiplerin büyük çoğunluğunu oluşturan diş hekimlerinin meslek tanımları içinde çalışmaları sağlanmalıdır.
  6. Corona virüsünün kuluçka süresi 14 gündür. Enfekte ve temaslı normal populasyondaki kişiler için 14 gün izolasyon ve istirahat sağlanırken, sağlık emekçileri semptom durumuna göre 7 gün sonrasında çalıştırılmaktadır. Sağlık çalışanları ve toplum için daha yüksek risk teşkil eden bu duruma derhal son verilerek, bulaşma riskinin olduğu 14 gün boyunca istirahat ve izolasyon sağlanmalıdır.
  7. Emek yoğun çalışma gerektiren sağlık iş kolunda küresel salgınla birlikte iş yükü ve işin yoğunluğu artmıştır. Sağlık çalışanları tükenmektedir. Atama bekleyen sağlık çalışanlarının ataması derhal yapılmalıdır.
  8. Acil sağlık krizi ile mücadele ederken Covid-19 tanısı alan sağlık çalışanlarının ek ödemesi kesilmektedir. Sağlık emekçileri ekonomik olarak ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Bu uygulamalara bir an evvel son verilmelidir.

Kuzey ve Doğu Suriye’de son 24 saatte 150 yeni vaka

Kuzey ve Doğu Suriye’de sokaklar dezenfekte ediliyor

Kuzey ve Doğu Suriye’de, son 24 saatte 150 kişinin Corona virüsüne yakalandığı bildirildi.

Virüse yakalananların 81’i erkek ve 69’u kadın. Yeni vakalar özellikle Haseke, Kamışlo ve Derik’te görüldü.

Bir gün içinde Kobani, Minbic ve Haseke kentlerinde birer kişinin de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.

Son verilerle birlikte bölge genelinde vaka sayısı 3 bin 948’e, yaşamını yitiren sayısı ise 115’e ulaştı.


Guterres: Covid-19 çağımızın en büyük krizi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, Covid-19 pandemisinin çağımızın en büyük krizi olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Zirvesi’nin açılışında konuşan Guterres, küresel çaptaki krizle mücadelede işbirliğinin şart olduğunu belirterek, gelişmiş ülkelerin, kaynakları kısıtlı ülkelerdeki sağlık sistemlerini desteklemeleri gerektiğini vurguladı.

Aynı zirvede konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de “Herkes güvende olana kadar hiç kimsenin güvende olamayacağını” belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da olası Covid-19 aşısının etkin bir şekilde kullanılmasının şart olduğunu söyledi.

Ghebreyesus, bunun en iyi yolunun “Bazı ülkelerdeki bütün insanları aşılamak yerine, bütün ülkelerdeki bazı insanları aşılamak” olduğunu kaydetti.


Hekimler uyarıyor: İstanbul’da salgın başlangıcından daha kötü durumda

Fotoğraf: İstanbul / DHA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın İstanbul’da Corona virüsü vaka sayısının ülke genelinin yüzde 40’ına ulaştığını açıklaması sonrası gözler yeni tedbirlere çevrildi.

Çarşamba günü yapılacak Bilim Kurulu toplantısında yeni kararlar alınması bekleniyor.

“İstanbul’da çember daraldı” uyarısı yapan hekimler, bulaş zincirini kırmak için toplumsal hareketliliği azaltacak tedbirler alınması önerisinde bulunuyor.

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan hekimler, şunları söylüyor:

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip:

“İstanbul, salgının ilk başladığı zamandaki yoğunluğuna geri dönmüş durumda. Birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri sağlanamadığı için hastanelerde çok ciddi yoğunluklar yaşanıyor. Bu yaz açılan Murat Dilmener ve Feriha Öz pandemi hastaneleri mevcut kapasitelerini doldurmuş durumda. Hastanelerde sadece ağır hastaların olduğunu düşünürsek aslında durum salgın başlangıcından daha kötü durumda. Deneyimli kadrolar sürecin doğru yönetilememesi nedeniyle erken emekli oluyor. Bu anlayışla salgının kontrol altına alınması çok zor. İstanbul’da çember çok daraldı, hızla tüm ilgili kuruluşlarla birlikte halk sağlıkçıların yönetiminde önlemler alınması gerekiyor.”

Prof. Dr. Kayıhan Pala:

“İstanbul’un yeniden Vuhan’a döndüğü, bakanın açıklamalarından da anlaşılıyor. Ancak bu kez Anadolu’nun değişik kentlerinde de salgının tepe noktasına hızla yükselen bir durumla karşı karşıyayız. Ölüm sayılarına baktığımızda ağustosa göre haftalık ölüm sayılarında 3 kat artış var. Ciddi bir artışla karşı karşıyayız. Bulaş zincirini kıracak önlemler almak lazım. Bunun yolu toplumsal hareketliliği azaltmaktan geçiyor.”

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan:

“Virüs bir şehri kendine seçip orada yayılmıyor. Nerede ortam bulursa orada yayılıyor. Şehirler arası dolaşımı kontrol altına almazsak hastalık yayılır. Böyle devam edersek bu tedbirlerle ve bu uyum oranları ile İstanbul’da önce azalacak sonra yeniden 3., 4. artış dönemine çıkacak, hatta bütün şehirlerde bunu göreceğiz. Ta ki toplumsal bağışıklık sağlanıncaya kadar. Bizde toplu taşıma en önemli iki bulaş ortamından birisi. Bu nedenle mesaileri kademelendirmek önemli. Toplanmalara mutlaka sayı kısıtlamaları konmalı. Şehirler arası dolaşmalarda kontrol mekanizması olmalı. Test pozitif politikasını bir an önce değiştirmemiz gerek.”


Fransa’da günlük vaka sayısında Avrupa rekoru: 52 bin

Fotoğraf: Fransa / Reuters

Fransa’da salgının başından bu yana ülkede ve Avrupa’daki en yüksek günlük Corona virüsü vaka sayısı kaydedildi.

Ülkede virüs bulaşan kişi sayısı son 24 saatte 52 bin 10 artışla 1 milyon 138 bin 507’ye yükseldi.

Bu rakam, “salgının başından bu yana ülkede ve Avrupa’da kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısı” oldu.

116 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle can kaybının 34 bin 761’e ulaştığı ülkede, Covid-19 testlerinin pozitif çıkma oranı ise yüzde 17’ye ulaştı.

Ülkede, 24 Ekim’de 45 bin 422, 23 Ekim’de 42 bin 32, 22 Ekim’de ise 41 bin 622 kişiye Covid-19 tanısı konulmuştu.


Dünya çapında aktif vaka sayısı 10 milyonun üzerinde

Hindistan’da sağlık çalışanları giydikleri koruyucu ekipmanlarla görevlerinin başında (Fotoğraf: EPA-EFE)

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 43,346,686
  • Can kayıpları: 1,159,093
  • İyileşenler: 31,905,246
  • Aktif vakalar: 10,282,154

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (8,889,179)
  • Hindistan (7,909,959)
  • Brezilya (5,394,128)
  • Rusya (1,513,877)
  • Fransa (1,138,507)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (230,510)
  • Brezilya (157,163)
  • Hindistan (119,030)
  • Meksika (88,924)
  • Britanya (44,896)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Van’da tutuklanan gazetecilerin tutukluluk itirazına ret
Sonraki Haber
Otoriter bir baba ile çocukları arasındaki çatışma: ‘Af’