Ana SayfaDünyaAfrin’e saldırılar 14. günde

Afrin’e saldırılar 14. günde

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Suriye’ye 20 Ocak’ta başlattığı ‘Zeytin Dalı’ adı verilen operasyon 14 gündür devam ediyor. Afrin’i hedef alan harekâta ve ilgili gelişmelere gün boyunca canlı sayfamızdan bakabilirsiniz.

 


22:40 | Türkiye’nin sınıra askeri sevkiyatı sürüyor

Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürerken, Suriye sınırının kimi noktalarına tank ve obüs sevkiyatı yapıldı.

Hürriyet’in haberine göre Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığından hareket eden askeri konvoy akşam saatlerinde Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye giriş yaptı.

Konvoyun buradan Afrin’e bağlı Darmık ve Burseya dağlarına yönelik devam eden operasyona destek vereceği belirtiliyor.


21:45 | Twitter’da #DoktorumuÖzgürBırak kampanyası

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı ‘barış bildirisi’ yayınladıkları için gözaltına alınan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyelerinin hala gözaltında tutulan 8 üyesi için sosyal medyada kampanya başlatıldı.

#DoktorumuÖzgürBırak hashtag’inin kullanıldığı kampanyada gözaltındaki 8 TTB yöneticisinin de serbest bırakılması isteniyor.


21:08 | 5 kentte en az 23 kişi gözaltına alındı

Türkiye’nin 20 Ocak’ta Afrin’e operasyon başlatmasına karşı olanlara yönelik gözaltı ve tutuklama furyası devam ediyor.

Sadece bugün 5 kentte en az 23 kişi gözaltına alındı.

Gözaltıların gerekçesi ise Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) savaş karşıtı bildirisini paylaşmak, TTB Merkez Konseyİ üyelerinin gözaltına alınmasını protesto etmek ve Afrin operasyonuna karşı sosyal medyadan paylaşım yapmak.

Bu kapsamda bugün Ankara, Bursa, İzmir, Batman ve Siirt’te aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Emeğin Partisi (EMEP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) yöneticileri, Halkevleri üyeleri, Alevi kurum temsilcileri, LGBTİ aktivistleri ile gazeteci ve yazarların olduğu en az 23 kişi gözaltına alındı.


21:05 | Gerekçe Afrin röportajı: ESP İstanbul İl Başkanı Pınar Türk tutuklandı 

6 gün önce yapılan ev basklarında gözaltına alınan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Başkanı Pınar Türk, tutuklandı.

Türk’ün “Afrin saldırısı ile ilgili verdiği röportajı gerekçe gösterilerek tutuklandığı” bildirildi.


20:20 | ABD’den Afrin ve Minbiç açıklamaları

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Ankara’nın Afrin’e yönelik operasyonunu Minbiç’e genişletme kararlılığına ilişkin görüşmeler yürütüldüğünü doğruladı.

Jim Mattis, Türkiye ile bu konuyu konuştuklarını, ancak detaylarını kamuoyuna açıklamanın uygun olmayacağını söyledi:

“Bunları şimdi konuşmayacağım. Bunu kamuoyuna açıklamanın açıkçası zamanı değil. (Ülkelerin) iç kamuoylarının anlaşılabilir pozisyonlarından dolayı, bu durumu konuşmak işleri daha da zorlaştırabilir. Birbiriyle yarışan menfaatleri bu şekilde dengelersiniz.”

Matis ayrıca Türkiye’nin Afrin’e harekâtının IŞİD’e karşı operasyonlara yönelik dikkati dağıttığı görüşünü de yineledi.

Pentagon Sözcüsü Eric Pahon da ABD’nin Arapça yayın yapan Al Hurra kanalına yaptığı açıklamada, Koalisyon olarak varlık gösterdikleri, devriye görevleri yürüttükleri, görünür oldukları Minbiç’te IŞİD’e karşı sağladıkları kazanımlarda kayıplar yaşamayı hiç istemediklerini söyledi.

Pahon, Minbiç’te tek muhataplarının ise içerisinde Demokratik Suriye Güçleri’nin de olduğu Minbiç Askeri Konseyi olduğunu vurguladı.

Afrin’de faaliyet gösteren Kürt güçlerinin koalisyonun desteklediği güçler olmadığını belirten Pentagon Sözcüsü, Afrin’deki durumdan çok endişe duyduklarını ifade etti, mültecilerin ve sivil kayıpların sayısında artış riskine dikkat çekti ve ekledi:

“Dolayısıyla bu gerilimin yumuşatılması, operasyonların boyutunun sınırlandırılması konusunda tüm düzeylerde Türk muhataplarımızla görüşme halindeyiz.”


20:00 | İZ Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal gözaltına alındı

İZ Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, akşam saatlerinde gazetenin İzmir’deki bürosuna yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı.

Gazeteye konuşan avukat Dilek Güzel, Ümit Kartal’ın gözaltına alınma gerekçesinin, “Türkiye’nin Afrin Operasyonu ‘işgal’ olarak nitelendirip halkı galeyana getirmek üzere haberler yapmak” olduğunu ifade etti.

Kartal’ın dosyasında kısıtlılık kararı var ve gözaltı süresi 7 gün.


19:10 | AA muhabiri Sarp Özer, Afrin’de yaralandı

Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile birlikte Afrin’e yönelik operasyonunu takip eden Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Sarp Özer, yakınında bir noktaya atılan roket ve havan topu dolayısıyla yaralandı.

Anadolu Ajansı, kıdemli muhabirlerinin isabet eden şarapnel parçası nedeniyle elinden ve bacağından yaralandığını duyurdu.

Ajans, hastaneye kaldırılan Özer’in sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.


18:20 | Reyhanlı’da yaşamını yitirenlerin sayısı ikiye yükseldi

Hatay’ın Reyhanlı ilçesine atılan roketler dolayısıyla yaşamını yitirenlerin sayısının ikiye yükseldiği bildirildi.

Hatay Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Rıfat Sinirli’nin ardından bir kişinin daha yaşamını yitirdiği belirtildi.

Ölen kişinin isminin verilmediği açıklamada, “2 vatandaşımız kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiş, 2’si ağır yaralı olmak üzere 16 vatandaşımız ise yaralı olarak ilimizdeki çeşitli hastanelere sevk edilerek tedavi altına alınmıştır” denildi.


17:15 | Feleknas Uca: ÖSO, Ezidileri yok etmek istiyor

Afrin’e yönelik operasyonda kentteki Ezidi köylerinin hedef alındığını söyleyen HDP Milletvekili Feleknas Uca, harekâtta Türkiye’nin yanında olan, hükümetin savunduğu ancak muhalefetin eleştirdiği ÖSO’nun Ezidileri yok etmek istediğini ifade etti.

Meclis’te düzenlediği basın toplantısında konuşan HDP’li vekil, “ÖSO gibi grupların bu saldırılar ile Ezidileri yok etmek istediği açıktır. Bütün dünyanın kültürel mirası olan bu kadim ve kırılgan topluluk bugün yok olma tehlikesi altındadır” dedi.


14:22 | Afrin’in içinden: Yaşam nasıl devam ediyor, kenttekiler ne diyor?

Türkiye’nin Afrin’e operasyonu ve kente dönük bombardımanı sürüyor. Peki, 500 binden fazla insanın yaşadığı kentte yaşam nasıl devam ediyor, Afrinliler operasyon hakkında ne diyor?

Kentte bulunan gazeteci Fatma Koçak, iddia edildiğinin aksine operasyona rağmen kentten dışarıya bir göç olmadığını, göçün bombalanan köylerden Afrin kent merkezine doğru olduğunu belirtiyor. Yani Afrin’de bir iç göç söz konusu.

Köylere bombardımana rağmen kentte yaşamın normal seyrinde devam ettiğini belirten Koçak, Afrinlilerin kenti terk etmemekte kararlı olduklarını aktarıyor.


14:15 | Başbakan: Hatay, Kilis ve Reyhanlı’ya 82 roket atıldı

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara-Niğde Otoyolu Temel Atma Töreni’nde konuştu.

Afrin’e yönelik operasyona ilişkin “Afrin’e biz niye gittik? Bugün itibarıyla bu hareketin, operasyonun ne kadar haklı, gerekli olduğunu bütün dünya bilsin istiyorum” diyen Yıldırım, Hatay ve Kilis’e bu güne kadar 82 roket atıldığını söyledi.

Yıldırım şu ifadeleri kullandı:

“Bu roketler sebebiyle 5 vatandaşımız hayatını kaybetti ve 100’den fazla da yaralanan vatandaşımız var. Yıkılan binalar, camiler ayrıca buna dahil değil. Peki bu durumda ne yapacağız biz? Elimizi kolumuzu bağlayıp bu alçakların masum insanlara roket, bomba göndermesini mi bekleyeceğiz? Beklemedik, tepelerine bindik. Tünellerini, mevzilerini, her şeylerini başlarına yıktık, hepsinin de canına okuyacağız, tertemiz edeceğiz. Böylece sadece ülkemizin, vatandaşımızın can ve mal emniyetini sağlamış olmayacağız, aynı zamanda Afrin’de yaşayan yarım milyonu bulan Arap, Kürt, Türkmen kardeşlerimizi de bu beladan kurtaracağız.”


13:45 | Latin Amerika’dan Asya’ya 388 yazar ve şairden Afrin Harekâtı’nın sonlandırılması çağrısı

Uruguay’dan Tayvan’a, dünyanın birçok ülkesinden 388 yazar ve şair, Türkiye’nin Afrin’e yönelik ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekatı sonlandırması için çağrıda bulundu.

The Region’da yer alan habere göre çağrıda şunlar kaydedildi:

“Biz, dünyanın çevresinden yazarlar ve şairler, Suriye’de yedi yıldır kesintisiz devam eden acımasız savaştan kaçan yüz binlerce mülteciye ev sahipliği yapan barışçıl Kürt kenti Afrin’e yönelik Türk saldırısını kınıyoruz. NATO’daki en büyük ikinci ordunun, çeşitli ağır silahlar kullanarak, küçük bir kente karadan ve havadan saldırması büyük bir utançtır. Bu yüzden, tarih boyunca Kürt halkının yaşadığı onlarca trajediye bir yenisinin eklenilmesinden kaçınılması için Türk ordusundan Afrin’deki askeri operasyonlarını derhal sonlandırması için çağrı yapıyoruz.”

Metne imza atan 388 isme BURADAN ulaşabilirsiniz.

13:30 | Kilis ve Hatay’a roket atıldı

Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı operasyon süresince roketlerin hedefi olan Kilis ve Hatay Reyhanlı’ya yine roket düştü.

Toplam 8 roketin düştüğü belirtilen iki kentte bir kişi yaşamını yitirdi, 12 kişi de yaralandı.

MA’nın Afrin’de bulunan muhabiri Nazım Daştan’a konuşan Afrin Savunma Bakanı Komitesi Başkanı Behçet Ebdo, ellerinde Türkiye’ye fırlatacak uzun menzilli roket olmadığını belirterek, roketlerin Türkiye tarafından fırlatıldığını savundu.


12:05 | 510 avukattan ‘barış bildirisi’ ile TTB’ye destek

ÖHP’nin çağrısı ile Türkiye’nin farklı illerinden 510 avukat, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyona karşı bir ‘barış bildirisi’ yayınladı.

Bildiride savaşın bir ‘insan hakkı ihlali’ olduğu belirtilirken, benzer bir çağrı yaptıkları için 4 gündür gözaltında tutulan TTB yöneticilerinin de ‘derhal serbest bırakılması’ istendi.


11:25 | Kanada’dan Afrin açıklaması

Kanada Dışilişkiler Bakanı Chrystia Freeland, Afrin’de yaşanan sivil ölümlerine ilişkin yaptığı açıklamada, yaşananları ‘yakından takip ettiklerini’ belirterek ‘derin kaygılar yaşadıklarını’ ifade etti.

Kanadalı parlamenterlerin de Meclis’te Afrin için bir araya gelip Türkiye’ye bir çağrı yapması bekleniyor.


10:45 | Cumhurbaşkanlığı’na göre “YPG, Suriyeli Kürtleri temsil etmiyor”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ”YPG, Suriyeli Kürtleri temsil etmiyor” iddiasında bulundu.

Kalın, Suriye’de IŞİD’le mücadelenin bittiğini savunarak, “hala YPG’ye askeri yardım sürüyor” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından harekatın başlatıldığı 200 Ocak’ta yapılan açıklamada, ‘Zeytin Dalı’ adı verilen Afrin’e yönelik operasyonun YPG’nin yanı sıra IŞİD’e de yönelik olduğu belirtilmişti.


09:30 | New York Times muhabiri Minbiç’teki son durumu aktardı

New York Times gazetesinin muhabiri Rob Nordland, Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı ‘Zeytin Dalı Harekâtı’nı genişleteceğini söylediği Minbiç’e giderek bir izlenim yazısı kaleme aldı.

BBC Türkçe’nin Türkçeleştirdiği yazıda Nordland, ABD birliklerinin de bulunduğu Minbiç’te bulunan Minbiç Askeri Konseyi’nin büyük ölçüde Kürtlerin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) çizgisinde olduğunu belirtiyor.

Nordland, “Eğer Türkiye, Minbiç’teki Kürt güçlerine ve müttefiklerine yönelik operasyon başlatırsa ve ABD de buna yanıt verirse, NATO üzerinde oluşacak baskı son derece ciddi olacak” görüşünde.

Son 12 gündür Minbiç’teki ortamın son derece gergin olduğunu da söyleyen Nordland, son olarak şunları söylüyor:

“Afrin harekâtı ve Türkiye Cumhurbaşkanı’nın kavgacı tavrı buradaki insanları tedirgin etmiş. Minbiç çevresindeki ateşkesin bozulabileceği endişeleri artmıştı.”

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, ABD askerlerinin Minbiç’te kalacaklarını belirterek, “Minbiç’ten çekilmeyi düşünmüyoruz” demişti.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı Koalisyon’un sözcüsü Ryan Dillon da son yaptığı açıklamada, “Demokratik Suriye Güçleri’ni desteklemeyi sürdüreceğimizi açık bir şekilde Türkiye’ye ilettik” demiş ve koalisyon güçlerinin Minbiç’te kalacağını söylemişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Ocak’ta yaptığı açıklamada Afrin’e operasyonun ardından hedefin Minbiç olacağını, operasyonların Suriye-Irak sınırına kadar genişleyebileceğini ifade ederken, uzmanların bu bölgede çatışma yaşanabileceğine ilişkin uyarıları bulunuyor.

  • Yazının tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

08:30 | Dünyadan operasyona tepkiler

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin yeni bir açıklama Suriye Dışişleri Bakanlığı, harkatı “yasadışı saldırganlık” olarak nitelendirdi ve “Gereken yapılacaktır” dedi. Bakanlığın açıklamasında, Suriye topraklarına izinsiz giren yabancı güçlerin ‘saldırganlık ve işgali temsil ettiği’ kaydedildi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise operasyonun “Afrin’de yaşayan sivillerin güvenliğini tehdit etmesi nedeniyle endişe duyulduğu” belirtildi. Açıklamada, “Bilinçli olarak sivilleri, sağlık merkezlerini ve personelini hedef alan saldırılar uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir” de denildi.

  • Suriye ve Fransa’nın açıklamalarının tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) baş sözcüsü Dana White ile ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Korgeneral Kenneth McKenzie da Türkiye’nin sürdürdüğü harekata ilişkin açıklama yaptı. Dana White, Türkiye’den operasyonu sınırlamasını talep ettiklerini söyledi. Korgeneral Kenneth McKenzie ise Afrin’den “Türkiye’ye yönelen saldırılardan haberdar olmadıklarını” söyledi.

  • ABD’nin açıklamasının tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

Almanya parlamentosunda Türkiye’nin Afrin’e yönelik harekatı konusunda yapılan tartışmada tüm siyasi partiler operasyonu “uluslararası hukuka aykırı” olarak nitelendirdi. Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping “Afrin’de siviller öldürülüyor” derken, Yeşiller Partisi Almanya’nın Türkiye’ye silah ihracatına son vermesini istedi.


Afrin’e yönelik operasyonda bugüne dek yaşanan gelişmeleri aşağıdaki bağlantılar üzerinden gün gün takip edebilirsiniz:

1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN, 13. GÜN




Önceki Haber
Gerekçe Afrin haberleri: İZ Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal gözaltına alındı
Sonraki Haber
Gerekçe Afrin röportajı: ESP İstanbul İl Başkanı Pınar Türk tutuklandı