Ana SayfaGüncelTaştekin’den Afrin değerlendirmesi: İlerleme hedefin çok gerisinde, kayıplar önemli boyutlara ulaştı

Taştekin’den Afrin değerlendirmesi: İlerleme hedefin çok gerisinde, kayıplar önemli boyutlara ulaştı

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonununda gelinen aşamayı değerlendiren gazeteci Fehim Taştekin, “Harekât bir ayı geride bırakırken sahadaki ilerleme, hedefin çok gerisinde kaldı ve verilen kayıplar önemli boyutlara ulaştı” diyor. Taştekin yazısında, “Suriye ordusu Afrin’e intikal ederse Türkiye ne yapar?” sorusuna da yanıt veriyor.

Gazeteci-yazar Fehim Taştekin, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunda geride kalan bir aylık süreci değerlendirdi.

“Afrin, Zeytin Dalı Harekâtı başlamadan önce arz ettiği riskler konusunda pek sürpriz yapmadı” diyen Taştekin’e göre sahadaki ilerleme hedefin çok gerisinde kaldı ve verilen kayıplar önemli boyutlara ulaştı.

Fehim Taştekin, BBC Türkçe’de yayımlanan yazısında yerel ve dış faktörleri hatırlatarak, “Üzerinde en çok durulması gereken risk de Suriye yönetimiyle bağlantılı olanlardı. Bu çerçevede üç ‘oyun bozucu’ faktör vardı” dedi ve bunları şöyle sıraladı:

  • Suriye ordusunun devreye girmesi. Bu bağlamda Afrin Kantonu Yönetimi’nin Suriye ordusunu sınırları korumak üzere davet etmesi ve bu konuda YPG’nin Şam yönetimiyle görüşme sürecine girmesi Zeytin Dalı’nın önündeki olası en kritik ‘önleyici’ hamleydi.
  • Diğeri Suriye ordusunun denetimindeki yegâne koridor özelliği taşıyan Halep-Tel Rıfat hattından Afrin’e yapılacak güç takviyesine göz yumulmasıydı.
  • Üçüncüsü ise bölgenin güneydoğusundan Afrin’e bitişik Şii beldeleri Zehra ve Nubbul’daki yerel milis güçlerinin YPG’ye destek olma ihtimaliydi. Bu iki belde uzun bir süre Türkiye destekli örgütlerin saldırısı altında kalmış ve bu sırada Afrin’deki güçlerden yardım görmüştü.

Bu ‘risk faktörleri’nin bazılarının devreye girdiğini belirten Taştekin, harekâtın son günlerinde Suriye rejimine ait birliklerin Afrin’de devreye gireceğine dair haberler ve bir süredir bu konuda gelen çelişkili açıklamaları ise şöyle değerlendirdi:

“Müzakerelerin uzamasının nedeni Afrin’deki Kürtlerin, Zeytin Dalı güçleri karşısında teslim bayrağını çekecek noktada olmamasıdır. Muhtemelen savunma hatlarını tutabildiği sürece YPG, Şam’ın ağır koşullarını reddedecek, Suriye yönetimi de Kürtlerin pes edeceği noktayı görünceye kadar ağırdan alacak. Suriye ordusunun devreye girmesi Ankara’nın görmek istemediği senaryo. Çünkü Afrin’deki uzlaşma, Türkiye’nin, Kürtlerin özerklik projesi için hedeflediği mutlak hezimeti vaat etmiyor. Ancak Suriye ordusunun bölgeye intikali Rus senaryosunun varmak istediği bir sonuç.”

‘Suriye ordusu Afrin’e intikal ederse Türkiye ne yapar?’

Taştekin, yazısının son bölümünde de “Suriye ordusu Afrin’e intikal ederse Türkiye ne yapar” sorusuna ilişkin öngörülerini kaleme aldı:

“Rusya ve İran açısından Suriye ordusu, Afrin’e girerse Türkiye’nin operasyon alanı sınırlandırılmış olacak ve istenmeyen senaryoların önü kesilmiş olacak. Yine de Suriye ordusu bölgeye intikal ederse Türkiye bu durumda ne yapar?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’e, Zeytin Dalı Harekatı’nın planlandığı şekilde devam edeceğini söylediği aktarıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Eğer rejim YPG’yi temizlemek için girerse problem yok. YPG’yi korumak için giriyorsa Türk askerini hiç kimse durduramaz” ifadelerini kullandı. Bu, Suriye ordusu ile çatışma riskini göze alan bir pozisyon.

Ancak bir ‘sigorta’ olarak Rusya bu senaryoyu önlemek için caydırıcı etkisini her iki taraf üzerinde de gösterebilir. Şam yönetiminin de Türkiye ile olası bir çatışmanın NATO’yu Suriye’ye davet anlamına geldiğini bilerek hareket etmesi muhtemeldir.”


BBC Türkçe’de yayımlanan yazının tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.



Önceki Haber
7 gündür gözaltındaydı: Serpil Kemalbay serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Adalet Bakanı'ndan ‘kimyasal hadım’ açıklaması