Ana SayfaGüncel“İttifaklardan dışlanan HDP’nin oy oranı yüzde 14’e çıkabilir”

“İttifaklardan dışlanan HDP’nin oy oranı yüzde 14’e çıkabilir”

HABER MERKEZİ – CHP, İYİ Parti, SP ve DP’nin 24 Haziran seçimlerinde ittifak yapmasına ilişkin konuşan HDP Milletvekili Ziya Pir, ‘Dörtlü ittifak’ı yanlış bulduğunu ifade etse de “İttifaklardan dışlanan bir HDP’nin oy oranının yüzde 14’lere kadar çıkabileceğini” söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi (SP) ve Demokrat Parti (DP) 24 Haziran’daki milletvekili seçimlerine ittifak yaparak girme kararı aldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) dışarıda bırakılarak kurulan muhalefet ittifakına ilişkin tepkiler sürerken, HDP cephesinden gelen açıklamalarda alınan kararın yanlış olduğu vurgusu yapılsa da bunun partiye değil Türkiye toplumuna ‘zarar’ vereceği belirtiliyor.

“HDP’nin oy oranı yüzde 14’e çıkabilir”

BBC Türkçe’den Hatice Kamer’e konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, ‘dörtlü ittifak’ın “15 milyondan daha fazla insanın siyaseten dışlamak anlamına geldiğini” ifade etti.

Kürtlerde duygusal bir kopuşun olduğunu da belirten Pir, “Böyle bir süreçte HDP’yi dışarda tutmak demek Türkiye’yi aslında bölmek demektir, toplumu, halkları bölmek demektir” diye konuştu.

Ancak Ziya Pir, “İttifaklardan dışlanan bir HDP’nin oy oranının yüzde 14’lere kadar çıkabileceğini” de söyledi.

HDP’li vekil şunları dile getirdi:

“Bazıları sadece oy hesabıyla hareket ediyor. Oysa biz oy kaybedeceğimizi bile bile ittifakta yer alabiliriz dedik. Ama ittifaklardan dışlanan bir HDP’nin oy oranı yüzde 14’lere kadar çıkabilir. Ama biz HDP olarak, altı milyon seçmeni temsil eden bir parti olarak Türkiye’nin de, Türkiye’deki bütün halk ve inanç gruplarının geleceğini düşünmek durumundayız. Önemli olan Türkiye’deki problemleri çözmektir.”

‘Rot balans ayarı bozuk ve sağa çeken bir ittifak’

Öte yandan CHP, İYİ Parti, SP ve DP arasında kurulan ittifakı Karınca’ya değerlendiren HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, HDP’ye yönelik dışlama politikası yürütüldüğünü belirterek, bunun Türkiye toplumuna kaybettireceğini söyledi.

Dışlanmanın HDP etrafında dayanışmayı güçlendireceğini ifade eden Bilgen, CHP, Saadet Partisi ve İYİ Parti seçmenlerinin HDP’nin baraj altında kalmasını ‘içlerine sindiremeyeceklerini’ savundu ve “7 Haziran’ı da aşan bir oranı yakalayabiliriz” dedi.


HDP hangi boşlukları dolduruyor?

Previous post
RSF: Türkiye’de hukukun üstünlüğü hatıradan ibaret, basın özgürlüğü tarihi düşüşte
Next post
‘Baz etkisi avantajının sonuna gelindi’: Enflasyon Nisan’da da beklentilerin üzerinde