Ana SayfaPolitikaSeçime sadece 8 gün kaldı: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

Seçime sadece 8 gün kaldı: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine sadece 8 gün kaldı. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Ayrıca YSK, çoğu Kürt illeri olmak üzere birçok kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararı almış durumda. Türkiye’nin OHAL’de gidiyor olduğu seçime sayılı günler kala gün içindeki kimi gelişmeleri, adayların açıklamalarını ve bazı değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


18:15 | HDP: ‘Sel olduk geliyoruz, bu barajı yıkacağız’

Cizre’de HDP mitingi, binlerce kişinin katılımıyla yapıldı. Mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 24 Haziran’dan HDP’nin güçlü bir şekilde çıkması halinde “Türkiye’nin önü açılacaktır” dedi ve ekledi: “Sel olduk geliyoruz, bu barajı yıkacağız.”


14:35 | İnce: 600 milletvekili Türkiye’ye çok

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, İstanbul’un Beykoz ilçesinde düzenlediği mitingde seçildiği takdirde milletvekili sayısını indireceğini söyledi.

İnce, şöyle konuştu:

“Bu fakir millet 600 milletvekiline maaş vermeye mecbur değil. Bunu düşüreceğiz. Referandumda evet oyu vererek bunu siz yaptınız. Yazık, günah. Bu hatayı düzeltmemiz lazım. 600 milletvekili Türkiye’ye çoktur. Bugün İstanbul’da prova yapıyoruz. Maltepe’deki mitingin provasını yapıyoruz. 5 milyon olacağız. Maltepe mitingine kadar sizlerden bir şey istiyorum. Herkes 3 kişiyi ikna edecek.”


14:30 | Akşener: Gençlere iş bulana kadar 500 TL maaş

İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener, Karabük mitinginde yaptığı konuşmada, seçilmesi halinde genç işsizlere iş bulana kadar 500 TL vatandaşlık maaşı vereceklerini söyledi.

Akşener, “Türkiye’nin en önemli derdi genç işsizlik. Yüzde 11 dünyada çok büyük bir rakam. Biz kazandığımız takdirde diyoruz ki biz israfı kaldırıp işsizliği çözeceğiz. Bu nasıl yapacağız her yıl 50 milyar dolarlık sanayi yatırımı yapacağız. Hem tarımda hem sanayide üretimi öne koyacağız” dedi.


13:25 | Mersin’de ‘Nükleercilere oy vermeyeceğiz’ fikri yaygın

BBC Türkçe muhabiri Özge Özdemir, Mersin’de seçimin nabzını tuttu.

İhraç edilen akademisyenlerin kurduğu bir kütüphane ve cafe niteliği olan Kültürhane’ye yaptığı ziyaret sırasında HDP İl Seçim Koordinasyonu’ndan Volkan Gültekin’e sorularını yönelten Özdemir, şunları aktardı:

“Gültekin, HDP olarak yoğun bir seçim çalışması yürüttüklerini ve HDP’nin Mersin’den 2-3 milletvekili çıkarmasını beklediklerini söyledi. Gültekin aynı zamanda muhalefet partilerinden ziyade AKP tabanının oylarını kazanma bilinciyle seçim çalışmaları yaptıklarını ekledi sözlerine.”

Gazeteci Özdemir’in sorularını yanıtlayan tiyatro sanatçısı Ali Sesal ise, Mersin’de nükleer santrale karşı olan büyük bir kitlenin olduğunu vurgulayarak HDP’nin bu konudaki duruşunun net olduğunu aktardı.

Mersin’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nde inşaat çalışmaları devam ediyor.

Kasım 2015 seçimlerinde HDP yüzde 15 oranında oy aldı. Bu oran 7 Haziran 2015 seçimlerinde ise yüzde 17’ydi.


12:30 | Suruç’a giden Temelli’den siyasi partilere çağrı

Esnaf Esvet Şenyaşar’ın cenazesine katılmak için Suruç’a giden HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, tüm siyasi partilere çağrıda bulunarak “Tüm siyasi partiler duyarlı olmalı, bu konuda net tavırlarını belli ederek iktidarın provokasyonları durdurması konusunda gerekli açıklamaları yapmalıdırlar” dedi.


12:05 | AGİT’in seçim öncesi raporunda Erdoğan’a eleştiriler

24 Haziran seçimlerine sayılı günler kala ara raporunu açıklayan AGİT heyeti, seçim sürecinde AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diğer adaylara yönelik “terör” suçlaması yönelttiğini vurguladı. Medya kuruluşlarının kapatıldığını, gazeteciler tutuklandığını hatırlatan heyetin raporunda, OHAL altında seçim yapılması endişesine de yer verdi.


11:04 | Tanıl Bora: ‘Erdoğanizm’, seçim kazanmakla işliyor

Birikim dergisi yazarı Tanıl Bora, Yeni Yaşam’dan Dilhan Yılmaz ve M. Ender Öndeş’in sorularını cevapladı.

AKP’nin 16 yıllık iktidar sürecini değerlendiren Bora, “Sokak egemenliğinde de fayda görülüyordur ama asıl mühimsenen, sandık egemenliğidir” dedi ve şöyle devam etti:

““Erdoğanizm”, seçim kazanmakla, seçim ve referandum kazanmakla işliyor. Günümüz siyaset biliminde benzer rejimleri ele alırken türetilen “rekabetçi otoriteryanizm” kavramı var; seçimlerle sınanan bir sürekli meydan okumayla, seçimlerle ve referandumlarla sağlanan sürekli bir kampanya ve seferberlik havasıyla gücünü tahkim eden bir siyaset tarzı bu.”

  • Söyleşinin tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.

10:29 | İnce: Bu sefer sökmeyecek

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin Mahalle Başkanları Toplantısı’nda “HDP’yi yakın markaja alarak baraj altında bırakılması” talimatı için, “Bu sefer sökmeyecek” dedi.

Bianet’in haberine göre internette yayınlanan bir videoyla gündeme gelen talimatı İnce, Yalova’nın Elmalık köyündeki evinde yabancı basın mensuplarından gelen bir soru üzerine şöyle değerlendirdi:

“Erdoğan’ın o görüntülerini izledim. Türkiye adına üzüldüm. Türkiye’yi kimler yönetiyor? Demokrasiden nasibini almamış bir insan. Şimdi medet umuyor bunlardan. Çünkü demokrasiyi içselleştirmemiş, buna inanmıyor. İnanmadığı için bir takım partileri baraj altında bırakmayla, Ali Cengiz oyunlarıyla başarılı olabileceğini düşünüyor ama bu sefer sökmeyecek.”


10:15 | HDP’nin Urfa Milletvekili adayı İsmail Kaplan gözaltına alındı

Suruç’ta AKP’li Yıldız’ın yakınlarının silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybeden esnaf kardeşler Celal ve Adil Şenyaşar’ın cenaze törenin ardından kentte ev baskınları gerçekleşti.

Gözaltına alınanlar arasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hedef gösterdiği HDP’nin Urfa Milletvekili adayı İsmail Kaplan da var.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tüm uzuvları kesilen yavru köpek yaşamını yitirdi, savcılık soruşturma başlattı
Sonraki Haber
CHP'den Suruç açıklaması: Bu tablonun sorumlusu ayrıştırıcı siyaset söylemi