Ana SayfaGüncelKartal’da çöken bina: 15 kişi öldü, İMO’ya göre facia ‘İmar Barışı’nın eseri

Kartal’da çöken bina: 15 kişi öldü, İMO’ya göre facia ‘İmar Barışı’nın eseri

HABER MERKEZİ – Kartal’da çöken sekiz katlı binada hayatını kaybedenlerin sayısı 15’e çıktı. İMO’ya göre çöken 8 katlı bina “İmar Barışı” mevzuatının eseri. İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, mühendislik hizmeti almayan kaçak yapıların affedilmesinin kentlere saatli bombaların sokulması anlamına geldiğini söylüyor.

İstanbul’un Kartal ilçesinde çöken sekiz katlı binada hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ölenlerin sayısının 11’e yükseldiğini bildirdi. İstanbul Valiliği’nin sabah saatlerinde yaptığı açıklamaya göre yaşamını yitirenlerin kimlikleri şöyle:

  • Ayşe Alemdar
  • Yıldız Gündüzoğlu
  • Fatma Karaman
  • Mustafa Alemdar
  • Safiye Alemdar (Mustafa’nın annesi)
  • Safiye Alemdar (Mustafa’nın eşi)
  • Erdoğan Alemdar
  • Saime Alemdar
  • Ecrin Alemdar
  • Eslem Alemdar
  • Son çıkarılan bir kişinin kimlik tespit çalışmaları sürüyor

Hayatını kaybedenlerin sayısı 15’e yükseldi

İçişleri Bakanı Soylu, saat 14.40’da düzenlediği basın toplantısıyla binanın çökmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 14’e yükseldiğini açıkladı.

Soylu, 14 kişinin yaralı olarak kurtarıldığını, 11 kişinin ise halen kayıp olduğunu söyledi.

Bu açıklamadan birkaç saat sonra Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaralıları ziyaret eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, hayatını kaybedenlerin sayısının 15’e yükseldiğini açıkladı.

Koca ayrıca 13 yaralıdan 7’sinin yoğun bakımda tedavi gördüğünü de sözlerine ekledi.

Enkazdan Havva Tekgöz adlı beş yaşındaki çocuğun 19 saat sonra kurtarılmasının ardından bugün de 45 saatin ardından Mert Aydın isimli 16 yaşındaki genç sağ olarak çıkarılmıştı.

İMO: Çöken bina ‘İmar Barışı’nın eseri

Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe’ye göre çöken bina ‘İmar Barışı’nın eseri. Gökçe, mühendislik hizmeti almayan kaçak yapıların affedilmesinin kentlere saatli bombaların sokulması anlamına geldiğini söylüyor.

“İmar Barış”ının gelir kaygısıyla getirildiğini dile getiren Gökçe, “Türkiye’de 12 milyon kaçak yapının olduğunu ifade ettiler. Gözlerine bu kaçak yapılarından gelecek paralara diktiler, insanların can güvenliklerini ve mal güvenliklerini yok saydılar” diyor.

“Türkiye ekonomisinin inşaat sektörüne bağlanması ve inşaat sektöründe kuralsız olarak mühendislerin ve mimarların dışlanarak yapılması Türkiye kentlerini çok sıkıntılı bir noktaya oturttu. Kartal’da yıkılan bina da bu anlayışın bir uzantısı ve sonucudur.”

Mezopotamya Ajansı’ndan Sadiye Eser’e konuşan Gökçe, Kartal’da yıkılan binanın enkazına ambulansların giremediğini ve trafiğin felç olduğunu da aktararak, mevcut tabloya dikkat çekiyor.

“İstanbul’un karşılaşacağı bir depremde bütün yollar kapanacak. Ulaşım işlemeyecek. Yangınlar çıkacak, o yangınlar söndürülemeyecek. Bu nedenle kaçak ve mühendislik hizmeti görmeyen yapıların af edilmesi değil, tam tersi o yapılar ile ilgili bir mühendislik çalışması yapılması gerekir.”

Kartal’da yaşananlarla ilgili Gökçe, yayın yasağından kaynaklı gerekli açıklama ve incelemeleri yapamadıklarını da belirtiyor.

Yayın yasağı var

14 dairenin yer aldığı ve 43 kişinin yaşadığı binanın çökme nedeni henüz netlik kazanmadı. Ancak sekiz katlı binanın üç katının kaçak olduğu açıklandı.

Olay sonrası önlem amacıyla bina çevresindeki yedi bina boşaltıldı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adada yer alan tüm binaların inceleneceğini duyurdu.

Anadolu Sulh Ceza Hakimliği ise olayla ilgili yayın yasağı kararı aldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yargıtay kararı bozmuştu: HDP'li Yıldırım'a yeniden 7 yıl 6 ay hapis cezası
Sonraki Haber
Komünist Enternasyonel'in 100. yılına özel konferans