Ana SayfaDünyaSudan’da 35 protestocu öldürüldü, anlaşmalar rafa kaldırıldı

Sudan’da 35 protestocu öldürüldü, anlaşmalar rafa kaldırıldı

HABER MERKEZİ – Sudan’dan Ömer el Beşir’in darbeyle devrilmesinin ardından muhalif gruplar ve askeri yönetim arasındaki anlaşmazlık 35 kişinin ölümü ile sonuçlandı. Yönetimi sivillere teslim etmeyen orduya karşı gösterilerde en az 35 kişi öldü, askeri yönetim 9 ay içinde seçime gitme kararı aldı. Askeri Konsey, muhalefetle varılan tüm anlaşmaların iptal edildiğini de duyurdu.

Sudan ordusu, yönetimin sivillere devredilmesi için başkent Hartum’da Savunma Bakanlığı önünde haftalardır oturma eylemi yapan protestoculara dün müdahale etti.

Sudan Doktorlar Komitesi’nin açıklamasına göre askerlerin müdahalesinde en az 35 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı. Bu sayının artabileceği belirtildi.

Protestoculara liderlik eden çatı oluşum Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), askeri konseyi katliam yapmakla suçladı.

Askeri Geçiş Konseyi’nden ise “Muhalefetle varılan tüm anlaşmalar iptal edildi. En geç dokuz ay içerisinde erken seçime gidilecek” açıklaması geldi.

Tepkiler

Birleşmiş Milletler güvenlik güçlerini “orantısız güç kullanıldığı için kınadığını” açıkladı ve bağımsız bir soruşturma çağrısı yaptı.

ABD’nin Hartum Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada da “Sudan güvenlik güçlerinin protestoculara ve sivillere yönelik saldırıları yanlış ve durmalı” denildi. Şiddetten Sudan ordusunun sorumlu tutulduğu ve ordunun Sudan halkını “sorumlu bir şekilde yönetememekle” suçlandığı kısım ise daha sonra açıklamadan silindi.

Afrika Birliği, şiddeti kınadığını açıklayarak acil ve şeffaf bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği ise ordu yetkililerine barışçıl protestolara izin vermesi ve iktidarın hızla sivillere devredilmesi çağrısı yaptı.

Afrika’nın kuzeydoğusunda yer alan 41 milyon nüfusa sahip Sudan, dünyanın en yoksul 25 ülkesi arasında yer alıyor.

Ülkeyi 30 yıl boyunca yöneten devlet başkanı El Beşir’in iktidardan devrilmesinin ardından muhalefet ve askeri cunta, ortak bir geçici hükümet kurabilmek için görüşmelerde bulunmuş ancak bu müzakerelerden bir sonuç alınamamıştı.


Karınca, Euronews, BBC, DW

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Sadece İstanbul'u konuşma' şartına İmamoğlu'ndan yanıt
Sonraki Haber
Erdoğan: S-400’lerde geri adım atmak söz konusu değil