Ana SayfaGüncelUçak kazasında hayatını kaybeden arpist Ceren Necipoğlu anısına festival düzenlenecek

Uçak kazasında hayatını kaybeden arpist Ceren Necipoğlu anısına festival düzenlenecek

HABER MERKEZİ – 2009 yılında bir uçak kazasında hayatını kaybeden arp sanatçısı Ceren Necipoğlu’nun anısına, 15-19 Ocak 2020 tarihleri arasında ‘Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali’ düzenlenecek.

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğretim görevlisi ve Arp Sanat Dalı Başkanı, dünyaca ünlü arp sanatçısı ve pedagog Ceren Necipoğlu; Brezilya’nın başkenti Rio de Janerio’da verdiği konserden dönerken, 1 Haziran 2009’da Air France Havayolları’na ait uçağın Atlas Okyanusu’na düşmesi sonucu yaşamını yitirmişti.

Hayatını kaybeden arp sanatçısı Ceren Necipoğlu’nun anısına, bu yıl ilk kez 15-19 Ocak 2020 tarihleri arasında ‘Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali’ düzenlenecek.

“Sanat ve müzik aşkı, gençlerle yol bulsun”

Ceren Necipoğlu’nun ablası İmre Tüylü’nün önderliğinde, “Sanat ve müzik aşkı, gençlerle yol bulsun!” sloganıyla düzenleniyor.

Festival sanatçının “paylaşarak öğrenme” felsefesini yaşatmayı ve gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.

Sanat yönetmenliğini, uluslararası arp sanatçısı ve ABD Indiana Üniversitesi Arp Bölümü Eş Başkanı Florence Sitruk’un üstlendiği festivalin organizasyon komitesi aynı zamanda; piyano sanatçısı, Anadolu Üniversitesi Piyano Ana Sanat Dalı Başkanı Doç. Lilian Tonella Tüzün; arp sanatçısı, Anadolu Üniversitesi Arp Sanat Dalı Öğretim Elemanı Gözde Ece Yavaş ve Necipoğlu’nun ablası A. İmre Tüylü’den oluşuyor.

Festival kapsamında Pera Müzesi’nde, Young Hope (12-16 yaş) ve Young Artist (17-21 yaş) olmak üzere iki kategoride gerçekleşecek Solo Arp Yarışmaları için başvurular 15 Aralık 2019 tarihine kadar devam ediyor.

Arp bulunma zorunluluğu olmayan Oda Müziği Yarışmaları’nın son başvuru tarihi ise 1 Aralık 2019.

30 yaş altı katılımcılara açık olan yarışmalar, Özel Alman Lisesi’nde gerçekleşecek.

Festivalde, Solo Arp ve Oda Müziği yarışmalarının yanı sıra, jüriyi oluşturan dünyaca ünlü sanatçıların vereceği konserler ve ustalık sınıfları yer alacak.

“Kız çocuklarının eğitimine önem verirdi”

Ceren Necipoğlu öğrencileriyle.

Necipoğlu’nun özellikle kız çocuklarının eğitimine büyük önem verdiğini belirten kardeşi İmre Tüylü şunları söylüyor:

“Ceren, öğrencilerinin mesleki gelişimi için onları uluslararası etkinliklere beraberinde götürüp, dünya vatandaşı olarak yetiştirme gayreti içindeydi.
“Sadece birer arp sanatçısı değil, aynı zamanda müziğe, sanata ve insanlığa katkı sağlamak adına üreten ve her zaman kendisini geliştiren bireyler yetiştirmeyi amaçlamıştı.
“Disiplinli, akılcı ve sağlam temeller üzerine kurduğu öğretisiyle, öğrencilerini her zaman kendi yaşamında ön planda tutmuş; onların başarılı ve iyi birer birey olarak yetişmesi için büyük çaba sarf etmişti.”

Ceren Necipoğlu hakkında

1972 yılında İstanbul’da doğdu.

Müzik çalışmalarına İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda başladı.

Konservatuvarın Arp Sanat Dalı İleri Devresi’nden ve bu kurumdaki eğitimiyle eş zamanlı olarak İstanbul Alman Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık Bölümleri’nden mezun oldu.

Bir süre arpist Şirin Pancaroğlu ile çalıştıktan sonra burs kazanarak gittiği ABD’de Louisiana Eyalet Üniversitesi’nin Arp Sanat Dalı yüksek lisans programını bir yıl içinde tamamladı.

Hemen ardından, dünyanın en saygın müzik fakülteleri arasında yer alan Cleveland Müzik Enstitüsü, Rochester Üniversitesi Eastman Müzik Fakültesi, Michigan Üniversitesi Ann Arbour Müzik Fakültesi ve İndiana Üniversitesi Müzik Fakülteleri’nin Arp Sanat Dalı yüksek lisans programlarına burs kazanarak çağrı aldı.

İndiana Üniversitesi Müzik Fakültesi’nin davetini kabul ederek dünyaca ünlü arpist ve pedagog Susann McDonald’ın sınıfında arp sanat dalında master derecesini elde etti.

Yüksek lisans mezuniyetinin hemen ardından bir yıl boyunca Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nda Türk ve yabancı pek çok şef ile çalıştı, CD kaydı ve festival konserlerinde yer aldı.

Aynı yıl Fransa’da Academie Musicale de Villecroze adlı seçkin kurumda arpist Marie-Claire Jamet’nin verdiği ustalık kurslarına o yıl çeşitli uluslardan davet edilen on iki arpistten biri oldu.

2002-2003 akademik yılında aldığı davet üzerine Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Arp Sanat Dalı eğitimini başlatma görevini üstlenerek bu kurumun ve Eskişehir’in ilk arp öğrencilerini yetiştirmeye başladı.

Gerek solo gerekse çeşitli topluluklar ile verdiği konserlerde Avrupa, ABD, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da sesini duyurdu.


Yarışma başvurularıyla ilgili detaylı bilgilere BURADAN ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İngiliz eski istihbarat subayı İstanbul'da ölü bulundu
Sonraki Haber
Sri Lanka Devlet Başkanı bir kadını öldüren idam mahkumunu affetti