Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde can kayıpları bir buçuk milyona yaklaştı

Covid-19 pandemisinde can kayıpları bir buçuk milyona yaklaştı

HABER MERKEZİ – Covid-19’a karşı geliştirilen aşılar artık son aşamaya gelse de Corona virüsü pandemisi de hızla yayılmaya devam ediyor, can kayıpları gün geçtikçe artıyor. Dünya genelinde vaka sayısı 61 milyonu aşarken, can kayıpları da bir buçuk milyona yaklaşıyor. Türkiye’de ise aylar sonra açıklanan resmi verilere göre günlük vaka sayısı 29 binin üzerinde. Günün öne çıkan Covid-19 gündemi sayfamızda.

 


Yunanistan’da kısıtlamalar bir hafta daha uzatıldı

Yunanistan’da Covid-19 salgını nedeniyle 30 Kasım’a kadar uygulanacağı duyurulan genel karantinanın bir hafta uzatılmasına karar verildi.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelios Petas, özellikle ülkenin kuzeyinde salgının yayılmaya devam etmesi nedeniyle ülke çapında uygulanan karantinanın bir hafta süreyle uzatıldığını duyurdu.

Petas, 30 Kasım’da sona ermesi planlanan karantina uygulamasının 7 Aralık sabahına kadar geçerli olacağını belirterek, “Salgın yükü fazla olmaya devam ettiği için bu karar gerekliydi. Özellikle bazı bölgelerde endişe kaynağı” diye konuştu.

Söz konusu karar, hükümetin sağlık, eğitim ve işgücü sektörlerine yönelik politikasına karşı çıkan memurların 24 saatlik grevi sırasında geldi.

Grev nedeniyle toplu taşıma hizmetleri kesintiye uğrarken, yüzlerce kişi salgın nedeniyle getirilen toplanma yasağına karşı çıkarak başkent Atina ve Selanik kentinde protestolar gerçekleştirdi.

Adalara giden feribotlar, Atina’da metro ile tramvay seferleri grev nedeniyle kesintiye uğrarken, yalnızca Atina’da otobüsler seferlerini sürdürdü.

Yunanistanlı gazeteciler de yerel saatle 11.00-13.00 arasında iş bırakma eylemi yaparak bu süre zarfında hiçbir haber yayınlamadı.

Mevcut karantina önlemleri kapsamında tüm perakende mağazaları, barlar, restoranlar, müzeler, eğlence mekanları ve spor salonları kapatıldı.

Yerel saatle 21.00-17.00 arasında sokağa çıkma yasağının yürürlükte olduğu ülkede insanların evlerini yalnızca iş, sağlık nedenleri, evcil hayvanının ihtiyacı, egzersiz veya yürüyüş gibi belirli nedenlerle terk etmelerine izin verilirken, bunun için SMS ile izin almaları veya belgele bulundurmaları gerekiyor.

Ülkede vaka sayısı 100 bine yaklaşırken, can kayıpları 2 bini aşmış durumda.


Bakan Koca: Milli aşı adayının gönüllülere ikinci doz uygulaması başladı, umutluyuz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19’a karşı ‘milli aşı’ adayının gönüllülere ikinci doz uygulamasının bugün başladığını duyurdu.


Moderna ve Pfizer aşılarının yan etkileri açıklandı

Amerikan Tabipler Birliği uzmanları, Moderna ve Pfizer şirketlerinin geliştirdiği aşıların yan etkilerini açıkladı.

Sputnik’in Newsweek’den aktardığına göre uzmanlar, her iki aşının hoş olmayan ama zararsız olan yan etkilere sahip olduğunu kaydederek buna hazır olma çağrısında bulundu.

Moderna testlerine katılanların yüzde 2.7’si, ilk dozdan sonra tek hoş olmayan etkinin aşı yapıldığı yerde duyulan acının olduğunu belirtirken ikinci dozdan sonra deneklerin yüzde 9.7’sinde yorgunluk, yüzde 8.9’da kas ağrısı, yüzde 5.2’de eklem ağrısı, yüzde 4.5’inde baş ağrısı, yüzde 4.1’de de aşı yapıldığı yerde acı saptandı.

Gönüllülerden biri olan 43 yaşındaki Luke Hutchison, sadece 12 saat süren “şiddetli” ateş olduğunu anlattı.

Pfizer aşı testlerine katılanların yaklaşık yüzde 4’ü ikinci dozdan sonra baş ağrısı hissettiklerini aktarırken diğer yan etkilerle ilgili herhangi bir şikayet olmadı.

Daha önce Pfizer testlerine katılan bir kişi, ikinci doz aşı yapıldıktan sonra yüksek ateş, halsizlik ve yorgunluktan şikayetçi olmuştu. Gönüllü, bu rahatsızlıkların birkaç saat sonra kaybolduğunu kaydetmişti.


İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı: 231 kişi ‘salgın hastalık’ nedeniyle hayatını kaybetti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanlığı, bugün (26 Kasım) kentte 231’i ‘salgın hastalık’ olmak üzere toplam 493 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre ise Türkiye genelinde 174 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Sağlık Bakanlığı ve İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı son dört gündür birbiriyle çelişen “Covid-19” ve “salgın hastalık” nedeniyle gerçekleşen ölüm verileri açıklıyor.

Bakanlık ve İBB’nin ölüm verileri şöyle:

22 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 139 ölüm
  • İBB: Sadece İstanbul’da 186 ölüm

23 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 153 ölüm
  • İBB: Sadece İstanbul’da 201 ölüm

24 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 161 ölüm
  • İBB: Sadece İstanbul’da 211 ölüm

25 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 168 ölüm
  • İBB: Sadece İstanbul’da 203 ölüm

26 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 174 ölüm
  • İBB: Sadece İstanbul’da 231 ölüm

Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 174 kişi hayatını kaybetti, 29 bin 132 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 474 bini aştı.

Bugün ülke genelinde 168 bin 348 test yapıldığı ve 6 bin 876 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 174 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 3 bin 291 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 474 bin 606’ya, toplam can kaybı ise 13 bin 14’e yükseldi.

Bakanlığa göre son 24 saatte 29 bin 132 vaka tespit edildi.


Covid-19 krizi toplumsal cinsiyet eşitsizliğini 1950’li yıllara götürüyor

Birleşmiş Milletler’in (BM) yayımladığı yeni veriler, Corona virüsü pandemisinin kadınların son çeyrek asırdır eşitlik mücadelesinde elde ettikleri kazanımları yok edebileceğine işaret ediyor.

Uzmanlar, bunun “1950’lerin toplumsal cinsiyet rollerine geri dönülmesi riski” yarattığını söylüyor.


AYM’ye göre cezaevlerinde pandemi tehlikesi yok

Van’da tutuklanan gazetecilerin bireysel başvurusuna ilişkin tedbiren tahliye edilmelerine yönelik talebi reddeden Anayasa Mahkemesi (AYM), ara kararında Covid-19’un cezaevlerinde risk oluşturmadığını belirtti.

AYM, kararında gazetecilerin “sağlık hizmetlerine erişim imkânına sahip olduğu, ceza infaz kurumunda tutulmasının yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike oluşturduğuna dair bilgi ya da bulgunun olmadığı” yönünde hüküm verdi.

Birçok ölüm haberi gelmesine rağmen cezaevlerinde pandemiye uygun bir iyileştirmeye gidilmediğini belirten MLSA Eş-Direktörü avukat Veysel Ok, karara ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Türkiye’de halen Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerle ilgili doğru düzgün bir istatistik çalışması yapılmadı. Böyle bir çalışma yapmak ve veri sağlamak, cezaevleri açısından daha da zor. Cezaevlerinde pozitif vaka sayılarının arttığını; tutuklu ve hükümlülerin sağlığa erişimlerinin oldukça zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin bu durumu nazara almaması ne hukuken doğru ne de Mahkeme’nin ciddiyetine uygun. Sokaklardaki, işyerlerindeki tedbirlerden ve tedbirler alınmadığı için gerçekleşen ölümlerden Sağlık Bakanlığı sorumluysa, cezaevlerindeki tedbirlerden ve olası her ölümden de Adalet Bakanlığı, mahkemeler ve tüm idare sorumludur. Dahası, bu sorumluluk cezaevlerinde tutulanlar açısından kat be kat daha fazladır.”

Mezopotamya Ajansı muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, JinNews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala, Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerlerce işkence edilen Osman Şiban ve Servet Turgut’a ilişkin yaptıkları haberlerden sonra 9 Ekim’de tutuklanmıştı.


TTB Başkanı: 4 hafta kapanma şart

Fotoğraf: Burcu Yıldırım / Evrensel

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’nın aylar sonra açıkladığı günlük Corona virüsü vaka sayısının (28 bin 351) da gerçeği yansıtmadığını savunuyor.

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, filyasyon ekiplerinden aldıkları verilere göre sadece Ankara’da 14-15 bin kişinin izolasyonda bulunduğunu, aralarından 4-5 bininin pozitif olduğunu belirterek, “Bu sadece filyasyon ekiplerinden gelen rakam, hastanelerdeki rakam değil. Topladığımızda bu 28 bin civarı rakamın aslında gerçeği yansıtmadığını şimdiden söyleyebiliriz” dedi.

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen TTB Merkez Konseyi üyeleri görüşmenin ardından yapılan basın açıklamasında vakalarda düşüş sağlanabilmesi için en az iki hafta kapanmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, bakanlığın açıkladığı verilerle ilgili daha önce yaptıkları uyarıları hatırlatarak, “Dün hep beraber izledik. Gerçeklerin bir biçimde ortaya çıkma huyu var. Biz Türk Tabipleri Birliği olarak başından beri haklı olduğumuzu söyledik. Keşke olmasaydık. Keşke bu kadar insanımız ölmeseydi. Bu kadar hastamız olmasaydı ve bu kadar sağlık çalışanını yitirmeseydik” diye konuştu.

Vakalardaki artışın hala önlenebilir olduğunu belirten Korur Fincancı, “Toplu hareketliliğin kısıtlanması, toplu bulunan alanların kapatılması, zorunlu üretim dışında üretimin mutlaka durması ve bunun en az iki hafta, tercihen dört hafta olması. Bilim söylüyor bunu, bizler değil. Dört hafta hızı düşürebilmek için ideal olanıdır” dedi.


Bir hekim daha Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Türk Tabipleri Birliği, Çankırı’da Aile Hekimi olarak çalışan Dr. Kahraman Pehlivan’ın Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Dr. Pehlivan, bir süredir Çankırı Devlet Hastanesi yoğun bakım servisinde Covid-19 tedavisi görüyordu.

Böylece, Türkiye’de Covid-19 kaynaklı hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının sayısı 181’e yükseldi.

TTB, dün yaptığı açıklamada 25 Kasım itibariyle 180 sağlık çalışanının salgında yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.


Almanya’da salgına karşı kısıtlamalara devam kararı

Fotoğraf: Getty Images

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Corona virüsü salgınına karşı getirilen mevcut kısmi kısıtlamalara 20 Aralık’a kadar devam edilmesi yönünde karar aldıklarını açıkladı.

Doktorlara ve sağlık çalışanlarına teşekkür eden Merkel, halktan da önlemlere uymalarını istedi. Merkel özellikle sosyal temasın mümkün olduğunca kısıtlanması gerektiğinin altını çizdi.

Almanya’daki yüksek enfeksiyon seviyesine işaret eden Merkel, pandemiye karşı mücadelede daha fazla çaba gösterilmesini istedi.

Kasım ayının başından bu yana yürürlükte olan sınırlı kısıtlamaların “kısmi başarı” gösterdiğini belirten Merkel, ancak “Bu kısmi başarıdan hiçbir şekilde memnun olamayız” ifadelerini kullandı.

Ülkede uygulanacak önlemler ise şöyle sıralandı:

  • Alınan önlemler uyarınca Noel’den önce sosyal temas kısıtlamaları sıkılaştırılacak. 1 Aralık’tan itibaren tanıdık, akrabalar ve aile yakınlarıyla özel toplantılar, en fazla, kendi ailesi dışından bir aileyle mümkün olacak ve en fazla beş kişi ile sınırlı kalacak. 14 yaşın altındaki çocuklar sayılmayacak.
  • 23 Aralık ile yılbaşı arasında 14 yaşın altındaki çocuklar hariç, on kişiye kadar toplantılara izin verilecek.
  • Restoran ve barlar kapalı kalacak.
  • Maske zorunluluğu dükkanlarda genişletilecek, otoparklarda da geçerli olacak.
  • 100 binde 200’den fazla yeni enfeksiyon durumunda  bu bölgelerde ek önlemler alınacak.
  • Yılbaşı gecesinde havai fişek atılmasından kaçınılması önerildi. Kalabalık meydanlarda ve sokaklarda havai fişekler yasaklanacak.

‘Kusursuz fırtına’ tehlikesine karşı uyarı

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, kentte Corona virüsü vaka sayısında ciddi bir artış yaşandığını ve hastanelerin yoğun bakım ünitelerinin tamamen dolu olduğunu söyledi.

Kentte günde 2 bin ile 2 bin 500 arasında testin yapıldığını, bunların da yaklaşık 800’ünün pozitif çıktığı bilgisini paylaşan Turan, şunları söyledi:

“Özellikle Ekim ayı sonu itibariyle tekrar artış yaşandı. Bunun nedeni de kış mevsiminin kendisini göstermesi sonrası açık ortamlardan kapalı ortamlara geçiş olmasıdır. Kapalı ve kalabalık ortamlarda virüsün yayılma hızı artıyor. ‘Evde kal’ çağrıları yapılıyor hatta hafta sonları bazı saatlerde sokağa çıkma yasakları dahi uygulanıyor ama bu saatler toplumsal hareketliliğin olduğu saatlerde uygulanmıyor. Oysa virüsün yayılma oranını azaltmak için toplumsal hareketliliği azaltmak gerekiyordu.”

Mezopotamya Ajansı’ndan Ergin Çağlar’a konuşan Elif Turan, kış mevsimi ile beraber grip salgının ortaya çıktığını, hem grip hem de Corona virüsü salgınının birleşimiyle ise “kusursuz fırtına” dedikleri tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalacakları konusunda önceki aylarda uyarıda bulunduklarını hatırlattı.

“Dünya Sağlık Örgütü, pandemiden kaynaklı grip aşısının yapılmasını önermişti. Geçen seneler grip aşını gidip eczanelerden alabiliyorduk ama bu sene aşı yetersizliğinden dolayı alamadık. Biz aşıların bütün yurttaşlara ücretsiz bir şekilde dağıtılması gerektiğini söylemiştik. Aşı koruyucu sağlık hizmetidir ve bir haktır. Aşının olunması gerekiyor, yoksa daha kötü sonuçlarla karşı karşıya kalırız. Zaten dünyada yaklaşık 600 bin insan gripten ölebilmektedir. Yani her ikisiyle uğraşmak kötü sonuçlar doğurur.”

“En az 2 ile 4 hafta arasında yapılacak olan kısıtlamayla virüsün yayılmasını engelleyebiliriz” ifadelerini kullanan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı, yurttaşlardan bireysel önlemlere daha fazla önem vermesini de istedi.

Özellikle maske ve hijyen kurallarına kesinlikle dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Turan, “Vücudumuzun virüsle savaşabilmesi için bağışıklığımızın güçlü olması gerekiyor. Bunun için ise yeme ve içmeye dikkat edilmelidir. Bunları da meyve sebzelerle sağlayabiliriz. Ek vitaminler de alınabilir” dedi.


Covid-19 aşısı Türkiye’ye ne zaman gelecek?

Covid-19 aşısının Türkiye’ye ne zaman geleceği ve nasıl uygulanacağına ilişkin detaylar 25 Kasım Çarşamba günü yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın düzenlediği basın toplantısında ele alındı.

Koca, Çin merkezli Sinovac firması tarafından üretilen Covid-19 aşısından 50 milyon dozun satın alınması için anlaşıldığını açıkladı.

Aşının yurttaşlara ücretsiz uygulanacağını söyleyen Koca, “Aralık ayında asgari 10 milyon olmak üzere 20 milyon hedefliyoruz. Ocak ayında 20 milyonda sorun yok. 50 milyon doz için sözleşme imzalandı” dedi.

“Bu aşıyı yaparken biz vatandaşımızdan herhangi bir ücret asla almayacağız. Aşının dünyada fiyatı aşağı yukarı belli, 10 dolar, 12 dolar, 5-5,5 dolar. Bizim sipariş ettiğimiz aşı dünya ortalamasının üstünde bir rakam. Bu aşıyı da vatandaşımıza ücretsiz ulaştırmayı sağlayacağız. Özellikle yapılmasını gerekli gördüğümüz kesimlere ücretsiz biz yapacağız. Bunun dışında farklı bir aşıyı almak isterse vatandaşımız, üst limit koyarak eczanelerden almalarının önünü açmış olacağız.”

Rusya gibi aşı üreticisi diğer ülkelerle de irtibat halinde olduklarını belirten Koca, “Bir başka aşı için de Aralık ayında bir milyon, daha sonra 25 milyona kadar aşının getirilmesi için” görüşmelerin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Bakan Koca, Türkiye’de geliştirilme aşamasında olan aşının ise Nisan ayında uygulanmasını bekliyor:

“Ülkemizde 16 ayrı aşı çalışması yapılmaktadır. Aşı adayları geliştirmeye çalışan ender ülkelerden biriyiz. Bir tanesi klinik öncesini başarıyla tamamlamış ve gönüllüler üzerinde uygulanmaya başlanmıştır. 44 gönüllüye uygulama yapıldı. İkinci doz 26 Kasım – 14 Aralık tarihleri arasında yapılacak. Nisan ayında ilk aşıya kavuşmamızı ümit ediyorum.”

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Türkiye, Avrupa’da günlük vaka sayısı bazında ilk sırada

Fotoğraf: Sedat Suna/EPA-EFE

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü (25 Kasım Çarşamba günü) Bilim Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında beş ay sonra ilk defa Corona virüsü vaka sayısını açıkladı.

Buna göre, Türkiye’de Çarşamba günü 28 bin 351 kişide Corona virüsü tespit edildi.

Koca, Eylül ayında yaptığı açıklamada 29 Temmuz’dan beri günlük olarak vaka sayısının değil, hasta sayısının açıklandığını söylemişti.

Bakan Koca’nın açıkladığı bu vaka sayısı ile Türkiye, dünyada günlük olarak en çok Corona virüsü vakasının görüldüğü ülkelerden biri oldu.

ABD, son bir haftadır günde 170 binin üzerinde vaka sayısı açıklayarak günlük vaka sayısında dünyada ilk sırada yer alıyor.

Brezilya ve Hindistan da 30 binin üzerinde günlük vaka sayısı açıklayan ülkeler arasında.

İtalya ise 25 Kasım Çarşamba günü açıkladığı 25 bin 853 vaka sayısıyla Avrupa’da en çok Corona virüsü günlük vaka sayısının görüldüğü ülkeydi.

Böylelikle açıklanan yeni verilerle Türkiye, Avrupa’da günlük vaka sayısı açısından ilk sıraya oturdu.


Dünya genelinde Covid-19’u atlatanların sayısı 42 milyonun üzerinde

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 60,720,944
  • Can kayıpları: 1,426,840
  • İyileşenler: 42,032,082
  • Aktif vakalar: 17,262,022

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (13,137,962)
  • Hindistan (9,266,705)
  • Brezilya (6,166,898)
  • Fransa (2,170,097)
  • Rusya (2,162,503)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (268,219)
  • Brezilya (170,799)
  • Hindistan (135,261)
  • Meksika (103,597)
  • Britanya (56,533)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gözaltına alınan Ermenekli maden işçileri serbest
Sonraki Haber
Elazığ depremi: Dilek Sitesi davasında 23 sanığa hapis istemi