Ana SayfaEkonomiBorsa İstanbul’un yüzde 10’u Katar’a satıldı

Borsa İstanbul’un yüzde 10’u Katar’a satıldı

HABER MERKEZİ – Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payı yapılan anlaşma ile Katar’a satıldı. AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar ile gerçekleştirilen anlaşmalara ilişkin “Katar halkıyla dayanışmamızı her alanda güçlendirerek sürdüreceğiz” dedi. CHP’den ise, “Oldu olacak Türkiye’nin tapusunu da Katar’ın üstüne yapın” tepkisi geldi.

Türkiye ve Katar arasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşen 10 maddelik anlaşmayla Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payı Katar’a devredildi.

Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Katar Yatırım Otoritesi, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payının devir törenine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani de katıldı.

Mutabakata varılan 10 anlaşma şöyle:

  • İstinye Park Hisselerinin Devrine Dair Anlaşma.
  • İstanbul Haliç Altın Boynuz Projesi’ne Yapılacak Potansiyel Ortak Yatırıma İlişkin Mutabakat Zaptı
  • İstanbul Menkul Kıymetler Borsasından Hisse Senedi Alımına Dair Mutabakat.
  • Global Liman İşletmeleri ve QTerminals W.L.L Arasında Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri AŞ’nin Hisse Devrine ve Satın Alımına Dair Anlaşma.
  • Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ve Katar Devleti Serbest Bölgeler İdaresi Arasında Serbest Bölgeler Alanında Ortak Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Mutabakat Zaptı.
  • Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ile Katar Devleti Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Arasında Ortak Ekonomik ve Ticaret Komisyonu Kurulmasına Dair Ortak Deklarasyon.
  • Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Katar Devleti Hükümeti Arasında Su Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı.
  • Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Katar Devleti Maliye Bakanlığı Arasında Geliştirilmiş Ekonomik ve Mali İşbirliği Alanında Mutabakat Zaptı.
  • Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Aile, Kadın ve Sosyal Hizmetler Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı.
  • Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Katar Devleti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Enstitüsü Arasında Diplomat Değişimine İlişkin Niyet Beyanı.

Erdoğan: Katar halkıyla dayanışmamızı her alanda güçlendirerek sürdüreceğiz

Erdoğan, Katar ile gerçekleştirilen anlaşmalara ilişkin Twitter üzerinden  “Katar halkıyla dayanışmamızı her alanda güçlendirerek sürdüreceğiz” açıklamasını yaptı.

CHP’den tepki: Oldu olacak Türkiye’nin tapusunu da Katar’ın üstüne yapın

Bu arada, CHP Sözcüsü Faik Öztrak,Katar’ın Borsa İstanbul’a ortak olmasına tepki gösterdi.

TVF, hâlihazırda yüzde 90.6 pay ile Borsa İstanbul’un en büyük hissedarı. Katar’ın yatırım fonu QIA’ya devredilecek paylardan sonra TVF, Borsa İstanbul’da yüzde 80.6 payı elinde bulunduracak.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) da Borsa İstanbul’da 2015’te yüzde 10’luk pay almıştı. ABD’de İran yaptırımlarını delmek suçlamasıyla yargılanıp ceza alan Hakan Atilla’nın Borsa İstanbul Başkanı olmasının ardından bu pay Varlık Fonu’na satılmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hande Şeker’i öldüren polis Volkan Hicret’e müebbet hapis
Sonraki Haber
Benzinin ardından motorine de zam