Ana SayfaÇalışma YaşamıCovid-19 krizi toplumsal cinsiyet eşitsizliğini 1950’li yıllara götürüyor

Covid-19 krizi toplumsal cinsiyet eşitsizliğini 1950’li yıllara götürüyor

HABER MERKEZİ – BM’nin son verileri, pandeminin etkisiyle daha fazla artan ev emeği yükünün çok büyük bir kısmını kadınların üstlendiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, bunun “1950’lerin toplumsal cinsiyet rollerine geri dönülmesi riski” yarattığını söylüyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) yayımladığı yeni veriler, Corona virüsü pandemisinin kadınların son çeyrek asırdır eşitlik mücadelesinde elde ettikleri kazanımları yok edebileceğine işaret ediyor.

BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlenmesi Birimi Başkan Yardımcısı Anita Bhatia, “25 yıl uğruna mücadele ederek kazandıklarımız bir yıl içinde yitirilebilir” diyor.

Salgının kadınlar açısından iş bulma ve eğitime erişim imkanlarını da azaltabildiğine dikkat çeken Bhatia, kadınların salgınla ortaya çıkan ek bakım ve ücretsiz ev içi emeği de karşıladıklarını belirterek, bunun “1950’lerin toplumsal cinsiyet rollerine geri dönülmesi riski” yarattığını söylüyor.

Anita Bhatia, kadınların psikolojik ve fiziksel sağlık sorunlarının artabileceği uyarısında da bulunuyor.

Corona virüsü salgını öncesinde erkeklerin üstlendiği her 1 saatlik ücretsiz ev emeğine karşı kadınlar üç saat iş yapıyordu. Ancak şimdi salgınla birlikte bu oranlar kadınlar aleyhine daha da yükselmiş durumda.

Bhatia, kadınların erkeklere kıyasla ücretsiz emek yükünün salgın öncesine göre en az ikiye katlandığını söylüyor.

“Daha kaygı verici bir şey, birçok kadının işe geri dönmeyişi” diyen Bhatia, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Sadece Eylül ayında ABD’de 860 bin civarında kadın istihdam piyasasından çekildi. Oysa aynı dönemde iş piyasasından çekilen erkek sayısı 200 bin. Aradaki farkın büyük kısmı, salgınla ortaya çıkan bakım ihtiyacı ve bunu yapacak başka kimse olmamasıyla açıklanabilir.

BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlenmesi Birimi ev dışında ücretli işlerde çalışan kadın sayısının azalmasının, kadınların sağlığının yanı sıra ekonomik olarak ilerlemeleri ve bağımsızlıkları bakımından da çok olumsuz etkileri olacağını vurguluyor.

Birimin baş istatistikçisi Papa Seck de “Salgının, kısmen artan iş yükü sonucu özellikle de kadınlar açısından, yüksek düzeyde stres ve zihin sağlığının zorlanması da dahil kaygı verici etkiler yarattığını görüyoruz” diyor.

Seck, “Çocukların ücretsiz emeğin omuzlanmasına katılımı söz konusu olduğunda anne ve babalar oğullardan çok kızlarından yardım istiyor” diye ekliyor.


Bu haberi BBC Türkçe’den kısaltarak derledik. Tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.
  Pandemi süreci kadına şiddette ciddi artışa neden oldu

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul’da ev baskınları: 19 gözaltı
Sonraki Haber
Gazeteci Dindar Karataş tutuklandı