Ana SayfaGüncelSahte içki: Yılbaşı öncesi artış var, bu artışta vergiler etkili

Sahte içki: Yılbaşı öncesi artış var, bu artışta vergiler etkili

HABER MERKEZİ – Alkol tüketiminin arttığı yılbaşı öncesi piyasaya sürülen sahte içki sayısında artış var. İstanbul’dan Adıyaman’a uzanan operasyonlarda şimdiye dek tonlarca sahte içki ve bandrol ele geçirildi, birçok şüpheli gözaltına alındı ya da tutuklandı. Sahte içki sayısındaki artışta alkollü içkilerden alınan vergilerin etkili olduğu, fiyat farkının insanları kaçak içkiye yönelttiği belirtiliyor.

Yılbaşı öncesi piyasaya sahte içki sürüp vurgun yapmak isteyen kişilerin sayısında artış var.

Bu nedenle operasyon yapan polis ve jandarma ekipleri, şimdiye dek tonlarca sahte içki ve bandrol buldu.

İstanbul’dan Adıyaman’a

14 Aralık’ta İstanbul merkezli olarak sekiz ilde yapılan operasyonda 250 tonun üzerinde sahte içki ele geçirilmiş, 80 şüpheli yakalanmıştı.

Bu operasyonlar sürüyor. Son olarak İstanbul İl Jandarma Komutanlığı, Fatih, Silivri, Gaziosmanpaşa ve Şişli ilçelerinde önceden belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.

Yine Bartın, Adıyaman ve Ankara operasyonların adreslerindendi. Buralarda da tonlarca sahte içki ele geçirildi.

İstanbul’da gözaltına alınan beş şüpheli tutuklanırken, gözaltına alınanlar oldu.

Bartın’daki operasyonda damacana ve 5 litrelik şişelere konan 922 litre şarap bulundu / Fotoğraf: DHA

5 yılda 228 kişi metil alkol zehirlenmesinden öldü

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in bir soru önergesine verdiği cevaba göre, 2014-2018 yılları arasında 228 kişi metil alkol zehirlenmesinden öldü.

Aynı süre içinde bir milyon 604 bin 847 adet şişeyle bir milyon 308 bin 804 litre kaçak ve alkollü içki ele geçirildi. 433 alkollü içki imalathanesine baskın yapıldı.

Yüksek vergiler

Devlet, alkollü içkilerden hem Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) hem de Katma Değer Vergisi (KDV) alıyor. Alınacak ÖTV miktarı her yıl iki kez, ocak ve temmuz aylarında zamlanıyor. ÖTV miktarında farklı içkilerdeki farklı alkol oranları da etkili oluyor.

2019 Temmuz ayında yapılan son ÖTV zammıyla, yüzde 5 alkol oranına sahip olan 50’lik biradan alınan ÖTV miktarı 4,78 lira. Buna KDV de eklendiğinde vergi miktarı 5,64 liraya çıkıyor.

Yüzde 45 oranında alkol içeren 70’lik rakıdan alınan ÖTV ve KDV ise 97,12 lirayı buluyor.

“Fiyat farkı insanları kaçak içkiye yöneltiyor”

VOA Türkçe’den Soner Kızılkaya’ya konuşan İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, bu duruma dikkat çekerek, sahte içki üretiminin önüne geçilmesinin zor olduğunu söylüyor.

Bağcı, “Hangi üründe olursa olsun, fiyatların yüksek olması merdiven altı üretimi körükler. Artık herkes bu işi yapıyor. Düğünlerde bile, düğün sahibi kendi ürettiği rakıyı getirip misafirlerine ikram ediyor” diyor.

Alkollü içkilerde satış fiyatının yaklaşık yüzde 80-85’inin vergiden oluştuğunu belirten Bağcı, “Bütün olay çok fazla vergi alınmasından kaynaklanıyor” diye belirtiyor.

Asgari ücretin 2 bin 200 lira olduğunu hatırlatan Bağcı, bu fiyat farkının insanları kaçak içkiye yönelttiğini savunuyor.


Karınca, VOA, Diken, DHA

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Karadeniz'deki yangınlar 'kontrol altında': 280 hektar alan zarar görmüş
Sonraki Haber
Gazeteci Berivan Altan’a sistematik polis tacizi