Ana SayfaGüncelCorona virüsü: Türkiye teyakkuzda, bakanlıktan “risk kapıda” uyarısı

Corona virüsü: Türkiye teyakkuzda, bakanlıktan “risk kapıda” uyarısı

HABER MERKEZİ – Corona virüsü nedeniyle sınır komşumuz İran’da ölümlerin yaşanması endişeleri iyice artırdı. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’ndan bir yetkili, “Şimdilik tespit edilen vaka yok, ama olacaktır. Tıpkı İtalya’da, İran’da olduğu gibi” dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da “Şu ana kadar Türkiye’de herhangi bir koronavirüs vakasına rastlanmadı. Bu, rastlanmayacağı anlamına gelmez” diye belirtti ve uyardı: “Risk kapıda.”

Tahran-İstanbul seferini yapan bir uçaktaki 17 yolcuda Corona virüsü olduğu şüphesiyle Ankara Esenboğa Havalimanı’na indirilmesi sonrası başkent teyakkuzda.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, karantinaya alınan uçaktaki yolcularda ‘Corona‘ tetkiklerinin negatif çıktığını açıklamıştı.

Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi, virüs kaynaklı salgın hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla toplu ulaşım istasyonlarında dezenfeksiyon çalışması başlattı.

Fotoğraf: AFP

Metro ve Ankaray’ın merkez istasyonu Kızılay’da gece yarısı çalışmalara başlayan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, istasyon giriş ve çıkışları ile iç ve dış mekanlarda detaylı temizlik yaptı.

Sağlık İşleri Daire Başkanı Aslan, Ankaray ve metro istasyonlarının yanı sıra yolcu vagonları, teleferik hatları ve EGO otobüsleri ile halkın yoğun olarak kullandığı Ankara Şehirler Arası Terminal İşletmesi (AŞTİ) ve Aile Yaşam Merkezlerinin de her gece düzenli olarak dezenfekte edileceğini sözlerine ekledi.

“Vaka yok ama olacaktır”

Yeni tip Corona virüsü nedeniyle İran’da ölümlerin yaşanması, Türkiye’de endişeleri artırdı.

Türkiye’de henüz tespit edilmiş bir vaka yok, ancak Sağlık Bakanlığı’nın uyarısı dikkat çekici.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nda yer alan Prof. Dr. Alpay Azap, “Türkiye’de henüz tespit edilmiş bir vaka yok ama olacaktır, tıpkı İran, İtalya, Güney Kore’deki gibi” dedi.

Bilim Kurulu şu aşamada Türkiye’de hastalığın ortaya çıkması durumunda, yayılmasının nasıl engelleneceği üzerine çalışıyor. Ayrıca virüse karşı etkili bir ilaç bulunana ve havalar ısınana kadar olabildiğince az vaka çıkmasını sağlamayı hedefliyor.

Koca: Risk kapıda

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Anadolu Ajansı Editör Masası’nda konuya dair açıklamalarda bulundu.

Koca, “Risk kapıya geldi, son derece önemli. Bölgemizde her geçen gün artıyor yayılım. Tedbirlerimizi almamız, sınırdan girişleri önlememiz gerekiyor” dedi.

Şu ana dek Türkiye’de virüs vakasına rastlanmadığını söyleyen Koca, bunun hiç rastlanmayacağı anlamına gelmeyeceğini vurguladı:

“Şu ana kadar Türkiye’de herhangi bir corona virüs enfeksiyonuna vakasına rastlanmadı. Bu rastlanmayacağı anlamına gelmez. Virüsün Türkiye’ye girme ihtimali olmadığını söyleyemeyiz. Türkiye’ye girişi ne kadar geciktirebilirsek, bu süreçte ne kadar az etkilenebilir ülke olursak bizim için başarı olur.
“Yeni kaynaklar İran ve benzeri ülkeler. Risk kapıya geldi, son derece önemli. Bölgemizde her geçen gün artıyor yayılım. Tedbirlerimizi almamız, sınırdan girişleri önlememiz gerekiyor.
“Bütün hazırlıklarımız var. Yapılması gereken ne ise her noktada hazırız. İlk günden itibaren bütün illerde referans hastaneleri oluşturduk. Termal kamera ile ateşi yüksek olan vakayı görmek Wuhan’dan gelen uçuşlar durduruldu. Başka ülkeler üzerinden gelip Çin’e uğrayan herkesi 14 gün gözetim altına alıyoruz. Bundan sonraki süreçte İran ile benzer durumu yaşayacağız.”

Dışişleri Bakanlığı’ndan Irak ve İtalya’ya seyahat uyarısı

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye vatandaşlarının zorunlu olmadıkça Irak ve İtalya’nın Corona virüsü görülen bölgelerine seyahat etmemelerini tavsiye etti.

Bakanlık açıklamasında, İtalya’da Corona virüsü vakalarında ve bu virüs kaynaklı ölümlerde son günlerde yaşanan artışa dikkat çekildi.

Dışişleri Bakanlığı’nın Irak’la ilgili seyahat uyarısında da Corona virüsü vakalarının sayısının ülke çapında artış eğiliminde olduğu belirtildi.

İtalya ya da Irak’ta ikamet eden ya da bu ülkelere seyahat etmek zorunda olan vatandaşların da sağlık önlemlerine azami düzeyde riayet etmesi, Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklama ve uyarılarını yakından takip etmesi istendi.


Corona virüsü: Dünya genelinde son durum ne?

TTB’den Sağlık Bakanlığı’na önemli Corona virüsü çağrısı

Corona virüsü ile ilgili en çok sorulan sorular ve yanıtları

İstanbul Eczacı Odası’ndan ‘Corona virüsü’ broşürü

Yeni Corona virüsü: Nasıl ortaya çıktı, belirtileri neler, nasıl korunulur?

Corona virüsü sözlüğü: Kullanılan terimlerin ne kadarını biliyoruz?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Pelin Esmer’in yeni filmi 'Kraliçe Lear' Kadıköy'de seyirciyle buluşacak
Sonraki Haber
Ses sanatçısı Seid Yusuf yaşamını yitirdi