Ana SayfaKitapFilmleri düşünce ve kuramla kesip parçalamak: “Kat: Sinema ve Etik”

Filmleri düşünce ve kuramla kesip parçalamak: “Kat: Sinema ve Etik”

HABER MERKEZİ – Umut Tümay Arslan’ın “Kat: Sinema ve Etik” adlı çalışması Metis’ten çıktı. “Filmleri düşünceyle, kuramla kesip parçalamanın onlardan aldığımız tadı kaybettirdiğine inananlara” itiraz eden yazar, filmleri kesip parçalara ayırarak bir takım bağlantılar arıyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Doç. Dr. Umut Tümay Arslan’ın yeni kitabı “Kat: Sinema ve Etik”, Metis Yayınları’ndan çıktı.

Bizleri seyrettiğimiz filmleri sosyal kuramın terimleriyle düşünmeye davet eden yazar, filmleri kesip parçalara ayırarak bir takım bağlantılar arıyor.

“Filmleri düşünceyle, kuramla kesip parçalamanın onlardan aldığımız tadı kaybettirdiğine inanan çok. Bazı iyi yönetmenler bile katılıyor bu yalana. Film bir bütündür bölünemez, diyorlar. Filmleri dokunulmaz kılan, kutsallaştıran tarafı bir yana, seyirciler olarak film seyretmekten aldığımız zevki alıp nerelere götürdüklerini, hangi derin kuyulara iple bağladıklarını sorma hakkımızı da elimizden alıyorlar. Burada buna itiraz edeceğim.

“Filmleri, filmlerden öğrendiğim yöntemle kesip parçalara ayırıp, bu parçalar arasında, uyandırdıkları duygu ve düşüncelerden yola çıkarak bağlantılar kuracağım.

“Bu bağlantılar filmlerin bize etik varlıklar oluşumuzu hatırlatma, seçim yapmaya zorlama, zevk ve yanılsamaları üstlenme sorumluluğumuzla (yeniden-) tanıştırma, bizi başka bir dünyaya değil bu dünyadaki başkalıklara inandırma kabiliyetleri ve güçleri üzerinden olacak.”

Dediği gibi; çalışması boyunca filmleri ses, bakış, uzam, zaman, renk, mizansen, beden, alan, alan-dışı gibi parçalara ayırıp, her birinin özerk bir biçimde hareket ettiği anlara odaklanan yazar, kitap boyunca çokça “kat” gösteriyor okura:

“Sinemanın kesmesi, kesip çıkarması. Kesintiye uğratma. Bir yüzeyde açılan kesik ve katlanmalar. Kendini bir bütün olarak dayatan gerçekliğin kat yerleri. Bir düşüncenin ya da fantazinin kat edilmesi. Duygusal ya da zihinsel bir ifadenin belirli bir istikamette ilerlerken birden fazla parçaya bölünüp katlanması. Şimdi’nin zaman ve uzamının başka zaman katlarına, başka var olma biçimlerine açılması. Keserek, katlayarak, eksilterek, bir bütünün yokluğuyla yüceltme…”




Önceki Haber
Ezidi mezarlarına saldırıya tepki
Sonraki Haber
TTB: Salgın ülkenin her yerine yayıldı, günde 30 bin test yapılmalı