Ana SayfaGüncelGazi Katliamı’nın üzerinden çeyrek asır geçti

Gazi Katliamı’nın üzerinden çeyrek asır geçti

HABER MERKEZİ – Gazi Katliamı’nın üzerinden tam 25 yıl geçti. Katliamda yaşamını yitirenler anılırken, sorumluların bulunulması istendi.

12 Mart 1995 tarihinde İstanbul’un Sultangazi ilçesine bağlı Gazi Mahallesi’nde onlarca kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı katliamın üzerinden çeyrek asır geçti.

Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarının, siyasi partilerin ve yurttaşların katıldığı anma töreni Gazi Cemevi’nden başladı.

Burada yapılan yürüyüşün ardından hayatını kaybedenler mezarları başında anıldı. Karanfiller bırakıldı.

Yapılan açıklamada ise katliamda sorumlulukları bulunanların cezalandırılması istendi.

Ne olmuştu?

12 Mart 1995’te Gazi Mahallesi’nde üç kahvehane ile bir pastane, otomobilden açılan ateşle tarandı.

Ölümleri protesto etmek isteyen ve karakola yürüyen halka ateş açıldı, 22 kişi yaşamını yitirdi. Ümraniye’de de halkın üzerine açılan ateşte beş kişi hayatını kaybetti. Resmi kayıtlara göre 300 kişi yaralandı.

20 polise Eyüp 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı, dava “güvenlik gerekçesiyle” Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşındı. Dava, Kasım 2001’de, üç şehir gezdikten sonra sonuçlandı.

Polis Ahmet Albayrak hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 50. maddesine göre indirim yapılarak 3 yıl 24 ay hapis cezası ve 9 ay kamu hizmetlerinden geçici mahrumiyet kararı verildi. Mehmet Gündoğan ise bir kişi öldürmekten 1 yıl 8 ay hapis ve 3 ay kamu hizmetlerinden yasaklı olma cezası aldı.

İkisinin cezası da 4616 sayılı İnfaz Yasası’na göre ertelendi. 18 polis ise beraat etti. Ceza alan polisler de davadan kısa süre sonra polisliğe geri döndü.

Öldürülenlerin yakınları, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 2. maddesinde düzenlenen yaşam hakkı ve 13. maddesinde düzenlenen milli makamlara başvuru yollarının kapatılması hükümlerine aykırı davrandığı sonucuna vardı. Türkiye tazminata mahkum oldu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Belçika'da soğuk algınlığı şikayeti olanlar doğrudan 7 gün izinli sayılacak
Sonraki Haber
Üç ilde avukat ve siyasetçilere gözaltı, HDP'den tepki