Ana SayfaGüncelDiyarbakır’daki Zerzevan Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde

Diyarbakır’daki Zerzevan Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Çınar’da bulunan ve Roma İmparatorluğu döneminde askeri üs olarak kullanılan üç bin yıllık Zerzevan Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan Zerzevan Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girdi.

Roma İmparatorluğu döneminde askeri üs olarak kullanılan kaledeki kazılar, Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Aytaç Coşkun kazı başkanlığında devam ediyor.

Toplam 60 dönümlük alana kurulu olan kalede 12-15 metre yüksekliğinde ve 1.200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 21 metre yüksekliğinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, sığınaklar, kaya mezarları, su kanalları ile 54 su sarnıcı bulunan kalede ayrıca Mithras’a ait bir yeraltı tapınağı ortaya çıkarıldı.

Kazı başkanı Coşkun, hızlı bir şekilde kalıcı listeye girmek için çalışmaları başlatacaklarını söyledi.

“Koronavirüs salgınının atlatılmasından hemen sonra kazı ve restorasyon çalışmaları devam edecek. UNESCO listesine girmemiz ile dünyadaki görünürlüğümüz daha da artacaktır.
“Bu durum bölge ve Diyarbakır turizmi açısından da çok önemlidir. Geçen yıl Zerzevan Kalesi’ni 355 bin 178 yerli, 69 bin 27 yabancı olmak üzere 424 bin 205 turist ziyaret emişti. Salgından sonra ziyaretçi sayısında da önemli bir artış bekliyoruz.”

Zerzevan Kalesi, Diyarbakır’ın Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında yer alıyor.

Kalenin Antik Roma’daki ismi Samachi, Assur’daki ismi ise Kinabu olarak geçiyor.

Askeri yerleşim antik yol güzergahında, 124 metre yükseklikteki kayalık tepede bulunan Zerzevan Kalesi, Amida ile Dara arasında stratejik bir noktada yer alıyor.

Konumu itibariyle bütün vadiye hakim olan, antik ticaret yolu üzerindeki kale, geniş bir alanı kontrol altında tutuyor.

Tarihi, Asur dönemine (MÖ 882-611) kadar giden yerleşimde, Roma döneminde, MS 3. yüzyılda asıl askeri yerleşim inşa edildi.

Yerleşimin surları ve yapıları Anastasios I (MS 491-518) ve Justinianos I (MS 527-565) dönemlerinde onarılarak bazıları ise yeniden inşa edilerek mevcut haline getirildi.

Bölgede kazı ve restorasyon çalışmalarına 2014 yılında başlandı. Kazılarda bugüne kadar, gözetleme-savunma kulesi, surlar, Mithraeum, yeraltı sığınağı, kilise, askeri-sivil konutlar, yeraltı ibadethanesi, sunaklar, kaya mezarları, su kanalları bulundu.

Zerzevan Kalesi’ndeki çalışmalar, bölgenin Roma döneminin aydıntılması açısından oldukça önemli bir rol üstleniyor.


Haberde Arkeofili’den yararlandık.



Önceki Haber
Cumhuriyet muhabiri Ocak’a dava
Sonraki Haber
Kendisinden boşanan kadını ölümle tehdit eden Veysel Sarı gözaltına alındı