Ana SayfaDünyaFilistin, İsrail ve ABD ile yapılan tüm anlaşmalardan çekildi

Filistin, İsrail ve ABD ile yapılan tüm anlaşmalardan çekildi

HABER MERKEZİ – Filistin lideri Abbas, İsrail’in Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim bölgelerini ilhak hazırlıklarına karşı, İsrail ve ABD ile imzaladıkları tüm anlaşmaların geçersiz olduğunu açıkladı.

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, dün akşam Ramallah’ta yapılan toplantıda, İsrail ve ABD ile imzaladıkları ve halihazırda geçerli olan tüm anlaşmaların geçersiz olduğunu duyurdu.

Abbas, İsrail’in Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim bölgelerini ilhak hazırlıklarına karşı alınan karara ilişkin, “Filistin, Filistin Kurtuluş Örgütü, İsrail ve ABD ile yapılan güvenlik anlaşmasının da dahil olduğu tüm anlaşma ve mutabakatlara bağlı kalmayacaktır” dedi.

Olanlardan ABD’yi de sorumlu tuttuklarını kaydeden Abbas, “Filistin halkına karşı yapılan zulümden ABD yönetimini sorumlu tutuyor ve işgalci İsrail hükümetinin halkımıza yönelik tüm saldırgan, haksız kararları ve tedbirlerinde ABD yönetiminin birincil dereceden ortak olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Abbas, Ocak ayında ABD tarafından açıklanan ve İsrail’e ilhak yolunu açan Ortadoğu Barış Planı’nın kendileri için İsrail ve ABD ile “tüm ilişkileri kesmek” anlamına geldiğini belirtmiş, ancak düne kadar bu konuda somut bir adım atmamıştı.

“Yüzyılın anlaşması”

ABD Başkanı Donald Trump, 28 Ocak’ta İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile birlikte Washington’da düzenlediği ortak basın toplantısında “Yüzyılın Anlaşması” adını verdiği ‘Ortadoğu Barış Planı’nı açıklamıştı.

Planın gerçekçi bir “iki devletli çözüm” öngördüğünü söyleyen Trump, Kudüs’ün bir bütün olarak, bölünmeden İsrail’in başkenti olarak kalmasının hedeflendiğini dile getirmişti.

Trump, aynı zamanda Doğu Kudüs’ün de Filistinlilerin gelecekteki başkenti olacağı sözünü verdi ve Filistin topraklarının genişleyeceğini iddia etmişti.

ABD, 2017 yılında Kudüs’ü tek taraflı olarak İsrail’in başkenti olarak tanımış ve Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’ni de Kudüs’e taşımıştı.


Karınca, Euronews, DW Türkçe

Filistin’i yok edecek ‘Yüzyılın Anlaşması’ – Abdulmelik Ş. Bekir

Previous post
Mülteciler salgınla birlikte işsizlik ve açlıkla karşı karşıya
Next post
Ölüm orucundaki avukat Ebru Timtik için Yargıtay'a başvuru