Ana SayfaGüncelİHD: Emniyet Nusaybin’deki şiddeti meşrulaştırıyor, polis cezalandırılmalı

İHD: Emniyet Nusaybin’deki şiddeti meşrulaştırıyor, polis cezalandırılmalı

HABER MERKEZİ – İHD Diyarbakır Şubesi, Nusaybin’de havaya ateş açarak çocukları kovalayan ve bir çocuğu darp eden polisin yaptığı eyleme uygun şekilde cezalandırılmasını istedi.

24 Nisan Cuma günü Mardin’de sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanması sırasında, Nusaybin ilçesine bağlı Fırat Mahallesi’nde devriye görevindeki polisin, Toplu Konut 7. Etap’a girerek bahçedeki çocukları kovaladığı ve bir çocuğu zorla götürmeye çalışıp, darp ettiği görüntüler ortaya çıkmıştı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, görüntülerin sosyal medyada paylaşılması üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan söz konusu polisin görevden el çektirildiğine dair paylaşıma değinildi.

İHD, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıklamasıyla polislerin çocuğa karşı gerçekleştirdikleri şiddet eyleminin meşrulaştırılmaya çalışıldığını ifade etti.

Açıklamasında, “Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirtilen iddianın doğruluğu halinde bile fiili gerçekleştiren çocuklar hakkında cezai bir müeyyide uygulanması mümkün değildir” ifadelerine yer veren İHD, Türk Ceza Kanunu’nun 12 yaşından küçük çocukların ceza ehliyetinin ve sorumluluklarının mutlak suretle bulunmadığını açıkça belirttiğini hatırlatıldı.

“Yaklaşık 40 yıldır bölgede devam eden çatışmalı ortamdan en çok etkilenen gruplardan biri de çocuklardır. Özellikle kolluğun orantısız silah kullanımı nedeniyle yüzlerce çocuk yaşamını yitirmiş, binlerce çocuk yaralanmıştır. Kamu görevlileri tarafından gerçekleştirilen bu ihlallerin akabinde yetkililer tarafından failleri koruyan ve çocukları suçlayan açıklamaların yapılması ne yazık ki bu ihlallerin artarak devam etmesine neden olmuştur.
Biz İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi olarak bir kere daha yetkililere, Türkiye’nin taraf olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi hükümlerini hatırlatıyor ve her bir çocuğun yaşama/gelişme ve oyun hakkının sağlanmasının devletin yükümlülüğünde olduğunu belirtip 24.04.2020 günü yaşanan olayın tüm boyutları ile etkin bir şekilde soruşturulmasını, fail kamu görevlisinin eylemine uygun bir şekilde cezalandırılması talep ediyoruz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yargıtay Başsavcılığı, Demirtaş'ın hapis cezasının bozulmasını istedi
Sonraki Haber
Sahra hastanesindeki işçiler: Salgına karşı önlem yok, hayatımız riske atılıyor