Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Dünya genelinde can kaybı 350 bine yaklaşıyor

Canlı Blog | Dünya genelinde can kaybı 350 bine yaklaşıyor

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında vaka sayısı dünya genelinde 5.6 milyonu geçti, can kaybı 350 bine yaklaşıyor. 160 bine yakın vakanın tespit edildiği Türkiye’de ise can kaybı 4 bin 397. Salgına dair güncel gelişmeler canlı sayfamızda.

 


23:02 | DHSÖ: Rusya’da bir kedide Corona virüsü tespit edildi

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (DHSÖ) Rusya’da beş yaşındaki bir kedide Corona virüsünün tespit edildiğini duyurdu.

Açıklamada, “SARS-CoV-2’nin varlığını belirlemek için yapılan laboratuvar çalışmaları sırasında 5 yaşındaki bir kedinin boğazından ve burnundan örnekler alındı. Araştırma, polimeraz zincir reaksiyonu teknolojisine göre yapıldı” ifadelerine yer verildi.

Analiz sonucu hayvanda Corona virüse rastlandığı kaydedildi.

Sputnik’in haberine göre, kedinin herhangi bir belirti gösterip göstermediği ve sahiplerinin hasta olup olmadığı konusunda ise bilgi verilmediği aktarıldı.

Kedi, yaşadığı yerde karantinaya alındı.

Daha önce insanlardan evcil hayvanlara ve hayvanlardan hayvanlara Corona virüsü bulaştığı tespit edilmişti. Ancak virüsün evcil hayvanlardan insanlara bulaştığına dair bir vakaya rastlanmadı.


22:27 | Türkiye genelinde maske takma zorunluluğunun olduğu iller

Türkiye’de Covid-19’la mücadele kapsamında 27 ilde hıfzıssıhha kurulu kararıyla sokakta maske takma zorunlu hale getirildi.

Maske takmayanlarla ilgili Kabahatler Kanunu’na göre idari para cezası uygulanıyor.

Maske zorunluluğu olan iller şöyle:

Aydın, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Maraş, Kocaeli, Konya, Muğla, Sakarya, Urfa, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Bolu, Bartın, Burdur, Düzce, Isparta, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Kırklareli, Rize, Siirt, Uşak, Elazığ ve Zonguldak.

Maske takma zorunluluğunun olduğu 27 ilin yanı sıra; İzmir, Antep, Giresun, Karaman, Kayseri, Ordu, Trabzon, Dersim, Van, Kırıkkale, Manisa ile Bursa merkez ve bazı ilçelerindeki bir kısım cadde ve sokaklarda, ayrıca Bitlis’in Tatvan ilçesi ile Çanakkale’nin Bozcaada ve Gökçeada ilçelerinde maske kullanımı zorunlu hale getirildi.


21:59 | Elazığ’da maske takma zorunluluğu

Elazığ’da Covid-19 tedbirleri kapsamında dışarıda maske takma zorunluluğu getirildi.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nda alınan karar gereği, salgınının yayılmasını engellemek, yurttaşların sağlığını korumak ve virüsün bulaşma ihtimalini ortadan kaldırmak amacıyla dışarıda maske takılması zorunlu hale getirildi.

Vali Çetin Oktay Kaldırım tarafından yapılan açıklamada ise “İl dışından gelenlere 14 gün karantina uygulanacaktır. Uymayanlara 3 bin 150 lira para, ayrıca ek 15 gün ikametinden çıkmama cezası verilecektir” ifadeleri kullanıldı.


21:25 | Sokağa çıkma kısıtlamasında 48 bin kişiye işlem uygulandı

İçişleri Bakanlığı dört günlük sokağa çıkma kısıtlaması boyunca ihlalde bulunan 47 bin 831 kişi hakkında adli ya da idari işlem yapıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Covid-19 tedbirleri kapsamında alınan 22 Mayıs 2020, saat 24.00’de başlayan sokağa çıkma kısıtlamasının, bu gece saat 24.00’da sona ereceği belirtildi.

Açıklamada, tüm Türkiye’de uygulanan kısıtlamaya ülke genelinde yüksek oranda riayet edildiği kaydedilerek, “Bu uygulama sırasında az sayıda da olsa kısıtlama kararına uymayan vatandaşlarımız olmuştur. 4 günlük süre boyunca ihlalde bulunduğu tesbit edilen toplam 47.831 kişiye Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve TCK’nın ilgili maddeleri kapsamında adli ya da idari işlem yapılmıştır” denildi.

25 ildeki 2 belde, 17 köy, 45 mahalle ve iki mezranın aralarında olduğu toplam 66 yerleşim yerinde karantina tedbirleri uygulanmakta olup bu yerleşim yerlerindeki toplam nüfusun 61 bin 559 olduğu belirtilen bakanlık açıklamasında, 63 ildeki 395 yerleşim yerinde uygulanan karantinanın ise kaldırıldığı ifade edildi.


20:30 | Kuzeydoğu Suriye’de sokağa çıkma kısıtlaması 5 Haziran’a kadar uzatıldı

Kuzeydoğu Suriye’de Covid-19 tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları 5 Haziran tarihine kadar uzatıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, Özerk Yönetim Yürütme Meclisi’nin aldığı kararlar şöyle:

  • 5 Haziran tarihe kadar 19.00-06.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı devam edecek
  • Esnaf ve zanaatkarların dükkanlarını açmasına izin verildi
  • Ulaşım kısıtlamaları kaldırıldı
  • Bütün işçi ve işverenler 27 Mayıs tarihiyle resmi olarak iş başı yapacak
  • Tayha ve Tebqa sınır kapıları insani ihtiyaçlar için açık bulundurulacak. Bölgedeki diğer sınır kapıları ise başka bir karara kadar kapalı tutulacak.

20:08 | Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 19 bin 853 test yapıldı, 948 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de salgına ilişkin güncel verileri açıkladı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 948 vaka tespit edildi
  • 28 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 492 kişi hastalığı attı
  • 19 bin 853 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 158 bin 762
  • Toplam can kaybı sayısı 4 bin 397
  • Toplam iyileşen sayısı 121 bin 507
  • Toplam test sayısı 1 milyon 873 bin 607


19:20 | İspanya’da Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenler için 10 günlük yas

İspanya’da Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenler için yarından itibaren 10 günlük bir tutulacağı açıklandı.

Hükümet Sözcüsü Maria Jesus Montero, tüm resmi binalardaki bayrakların yarıya indirileceğini, 10 günlük yasın sonunda da bir anma töreni yapılacağını söyledi.

Montero “Fiziksel olarak artık bizimle değiller, ancak daima anılarımızda yaşayacaklar ve anılarını hak ettikleri şekilde onurlandıracağız” dedi.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre İspanya’da şu ana dek toplam 26 bin 834 kişi kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.


19:12 | Yüksek Hızlı Tren seferleri 28 Mayıs’ta başlıyor 

Covid-19 nedeniyle ara verilen Yüksek Hızlı Tren seferleri, Perşembe günü Ankara-İstanbul seferi ile başlayacak.

Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya ve Konya-İstanbul hatlarında sabah ve akşam karşılıklı birer sefer olmak üzere toplamda 16 sefer yapılacak.


18:43 | THY, uçuşlarda hangi önlemlerin uygulanacağını duyurdu

Corona virüsü nedeniyle uçuşlarını askıya alan ve 5 Haziran itibariyle iç hat uçuşlarına başlamayı planlayan Türk Hava Yolları (THY), yeni dönemde alınan önlemleri duyurdu.

Söz konusu duyuru, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi tarafından Twitter üzerinden yapıldı.

Buna göre, yolcular anons ile sıra numarasına göre uçağa binecek, koridorlarda kuyruk ve temas olmayacak, el bagajı yerine küçük el çantası taşınacak.


18:20 | DSÖ: Corona virüsün hayvandan insana bulaşması ilk kez Hollanda’da gözlemlenmiş olabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Corona virüsün hayvandan insana bulaşmasının ilk kez Hollanda’da gözlemlenmiş olabileceğini bildirdi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, bir DSÖ sözcüsü AFP’ye yaptığı açıklamada kürkü için vizon yetiştirilen bir çiftlikteki iki çalışana virüsün hayvanlardan mı bulaştığının incelendiğini söyledi.

Teyit edilmesi halinde bunların “hayvandan insana ilk bulaştırma vakası” olacağını söyleyen DSÖ sözcüsü, verilen halen toplandığını ve incelendiğini kaydetti.

Hollanda Tarım Bakanı Carola Schouten 20 Mayıs’ta bir çiftlikteki vizondan bir çalışana Corona virüsü bulaşmış olabileceğini açıklamıştı.

İlk Corona virüsü vakasının Çin’in Wuhan kentindeki bir hayvan pazarından kaynaklandığı düşünülüyor.

Salgının başından beri hastalığın insanlara hava ve temas yoluyla bulaştığı, hayvanlardan insanlara hastalığın geçmeyeceği belirtiliyor.

Ancak kesin kaynağı bilinmese de bilim insanları virüsün kaynağının bir hayvan (yarasa) olduğu konusunda hemfikir.


17:45 | Dr. Salih Cenap Çevli Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

İstanbul Tabip Odası, Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Salih Cenap Çevli’nin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Çevli, 1987 yılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi mezunlarındandı.


16:05 | İstanbul’daki parklarda “çemberli sosyal mesafe” dönemi

Corona virüsü tedbirleri kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından Anadolu Yakası’nda Üsküdar, Kadıköy, Maltepe, Kartal, Pendik sahil parkları ile Avrupa Yakası’nda Florya Sosyal Tesisleri, Küçükçekmece Sahil Parkı, Haliç İTO Parkı, Maçka ve Bebek parklarına sosyal mesafeli oturma düzenini belirten çizgiler eklendi.

DHA, İBB ekiplerinin bugün de Caddebostan’daki Marmara Yelken Kulübü önünde bulunan alanda çalışmalarına devam ettiğini aktardı.

Habere göre İstanbul’un her iki yakasındaki yeşil alanlarda yapılacak olan uygulama için en az 1,8 metrelik aralıklarla, 2,4 metre çapında çemberler çizildiği belirtildi.

Çizgilerde, çimlere zarar vermeyen maddeler kullanıldığı ve çimler büyüdükçe çizgilerin yeniden boyanmasının planlandığı öğrenildi.


14:25 | TTB: Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde iki intern ‘Corona’ya yakalandı

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde iki son sınıf öğrencisinin (intern) Corona virüsüne yakalandığı bildirildi.

#adüintörnlericovidpozitif” etiketiyle Twitter üzerinden açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Adnan Menderes Ünv. Tıp Fak. 2 intern arkadaşımız yeterli kişisel koruyucu ekipman sağlanmadan çalıştırılmaları nedeniyle Covid-19 testi pozitif saptandı” dedi.

TTB, “Sağlık çalışanlarının yeterli koruyucu ekipman sağlanmadan çalıştırılmamalarını talep ediyoruz” çağrısında bulundu.


13:10 | İran’da can kaybı 7 bin 500’ü aştı

İran’da Covid-19 salgınında 57 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle toplam can kaybı 7 bin 508’e yükseldi.

Ülkede vaka sayısı da bin 787 artışla 139 bin 511’e çıktı.

Covid-19 tanısı konulanlardan 2 bin 567’sinin durumunun ağır olduğu bildirildi.

Şu ana kadar 109 bin 437 kişinin ise iyileştiği belirtildi.


11:58 | ‘Geçmiş olsun’ ziyaretiyle virüs yayıldı, mahalle karantinaya alındı

Fotoğraf: DHA

Antep’in İslahiye ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki 400 haneli Kozdere Mahallesi’nde yaşayan 90 yaşındaki kadın ve bakımını üstlenen kızı Corona virüsüne yakalandı.

“Geçmiş olsun” ziyaretine gittikleri ortaya çıkan çok sayıda kişinin testinin pozitif çıktığı bildirildi.

DHA’da yer alan habere göre 48 kişinin evlerinde karantinaya alındığı mahallenin, pozitif vakalarla temas kuranların fazla olması ve salgının yayılımının önlenmesi amacıyla 14 gün süreyle giriş ve çıkışları kapatıldı.


11:26 | Almanya’dan Avrupa’daki 31 ülkeye seyahat için yeşil ışık

Almanya’nın 15 Haziran’dan itibaren Avrupa’daki 31 ülkeye seyahatler için yeşil ışık yakmaya hazırlandığı bildirildi.

Berlin yönetimi, kısıtlamaların kaldırılması için AB çapında bir dizi kriterin yerine getirilmesini istiyor.


11:12 | Rusya’da vaka sayısı 360 bini geçti

Dünya genelinde en çok Corona virüsü vakasının tespit edildiği üçüncü ülke olan Rusya’da can kayıpları artıyor.

Son 24 saatte Covid-19 nedeniyle 174 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Toplam can kaybı sayısı 3 bin 807 oldu.

Rusya Sağlık Bakanlığı, ülkede son 24 saatte 8 bin 915 yeni vaka tespit edildiğini de açıkladı.

Ülke genelinde toplam vaka sayısı ise 362 bin 342’ye ulaştı.


11:04 | İBB sosyal yardım taleplerini durdurdu

Mayıs ayı içinde olağanüstü toplanan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde, AKP ve MHP grupları, salgın ve deprem gibi olağanüstü dönemlerde sosyal yardımlarda “vatandaş beyanının yeterli görülmesi”ne ‘hayır’ dedi.

Bunun sonucunda 1 milyonu aşkın mevcut başvurunun tespitini yapmak zorunda olan İBB, yeni başvuru kabul edemeyeceğini duyurdu.

İBB’den konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Üzülerek belirtmek isteriz ki, bugünden itibaren sosyal yardım talebi alamayacak, mevcut müracaatları tespite başlayacağız” denildi.

Belediyenin, “Askıda Fatura” uygulaması ise devam edecek.

İhtiyacı olan ailelerin su ve doğalgaz faturalarını bıraktığı sistemde bugüne kadar 160 binden fazla fatura ödendi. Ödenen faturaların toplamı 22 milyon liradan fazla.

İstanbullular bu uygulamadan yararlanmak için sosyal yardım formu doldurmaya devam edebilecekler.


10:45 | Dünya Sağlık Örgütü’nden ‘ikinci pik olabilir’ uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ülkelerin salgına karşı aldığı önlemleri ‘çok erken’ kaldırması halinde, salgının ilk dalgasında ikinci kez pik (zirve) yaşanabileceği konusunda uyardı.

DSÖ’nün Acil Durum Komitesi Başkanı Dr. Mike Ryan, Pazartesi günü yaptığı basın toplantısında, dünyanın henüz salgının ilk dalgasının tam ortasında olduğunu belirtti.

Ryan, virüsün hala yayılmakta olduğunu, bu nedenle ülkelerin, vakaların yeniden artabileceği ihtimalinin farkında olmaları gerektiğini söyledi.

Vaka sayılarının düştüğü ülkelerin bu süreci etkili takip ve test yöntemlerini geliştirmek için kullanması gerektiğine de dikkat çekti.

Uzmanlar da Covid-19’a karşı bağışıklık kazandıracak bir aşı geliştirilmeden, sosyal mesafe kurallarının gevşetilmesinin bulaşma sayısını artıracağı uyarısını yapıyor.


10:40 | Antep vaka artış hızında İstanbul’dan sonra ikinci

Antep, vaka artış hızında İstanbul’dan sonra ikinci sıraya yükseldi. Kentteki toplam vaka sayısı bin 453, hastalıktan ölen sayısı ise 21.

Bir günde 56 kişinin testinin pozitif çıkmasıyla Antep vaka artış hızında İstanbul’un ardından ikinci sıraya yükseldi.

Artan vakalar üzerine kent valisi Davut Gül, “Ekmek almaya ailece giden var” diyerek kurallara uyulmamasından yakındı.


10:11 | DSÖ’den Japonya’ya övgü ve uyarı

Covid-19 salgını nedeniyle ilan edilen olağanüstü halin dün itibariyle sona erdiği Japonya’ya Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) övgü ve uyarı geldi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Japonya’nın salgını önlemeye yönelik çabalarını başarı olarak nitelendirdi.

Salgının zirve yaptığı dönemde Japonya’da günlük vaka sayısının ortalama 700 olduğunu hatırlatan Ghebreyesus, sayının an itibariyle ortalama 40’a düştüğüne dikkat çekti.

Ghebreyesus, bazı ciddi önlemler sona erse dahi vaka takibi ve sosyal izolasyon gibi temel tedbirlerin uygulanmaya devam etmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe dün yaptığı açıklamada hükümetin olağanüstü hali ülke genelinde sonlandırma kararı aldığını açıklamıştı.

Ülkede bugüne dek 17 bin 344 Corona virüsü vakası tespit edilmiş, 864 kişi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.


10:00 | Brezilya’da 11 binin üzerinde yeni vaka

Salgının yeni merkez üssü haline gelen Güney Amerika ülkelerinden Brezilya’da son 24 saatte Covid-19 kaynaklı 807 ölüm kayıtlara geçti.

Ülke genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 23 bin 473’e yükseldi.

Brezilya Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkedeki vaka sayısı da 11 bin 687 artışla 374 bin 898’e ulaştı.


09:43 | Şirketlere karlı gelen evden çalışma yaygınlaşıyor, işçiler için durum riskli

Twitter, Google, Facebook gibi dünya devi şirketler daimi ya da uzun süreli evden çalışmaya geçtiklerini duyurdular bile.

Ancak onlar için karlı olan bu model çalışanlar için öyle değil; ev içi giderler artıyor, çalışma saatleri uzuyor, mesai günün tamamına yayılıyor, kadınlar açısından ev içi emek katlanıyor.


09:03 | “Tedbirler bayramdan önceki dönem kadar ‘sert’ olmayacak”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin bayramdan sonra yumuşatılacağını söyledi.

Gazeteci Candaş Tolga Işık, Bakan Koca’nın “Bayramdan sonra da tedbirli olmaya, gerekli önlemleri almaya devam edeceğiz ama bu tedbirler bayramdan önceki dönem kadar ‘sert’ olmayacak” dediğini aktardı.


08:45 | Türkiye’de sokağa çıkma kısıtlamasının son günü

Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında 81 ilde uygulanan dört günlük sokağa çıkma kısıtlamasının son günü.

Kısıtlamanın son gününde de yollar ve meydanlar boş kaldı.

Dört günlük kısıtlama bu gece yarısı sona erecek.


08:42 | İspanya, Covid-19 kaynaklı ölüm sayısını iki bine yakın düşürdü

İspanya, bugüne dek Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısında bin 918 azaltmaya giderek toplam rakamı 26 bin 834’e çekti.

AFP’de yer alan habere göre, Sağlık Bakanlığı Acil Durum Koordinatörü Fernando Simon, veri toplamada kullanılan yeni sistem sayesinde yanlışlıkla iki kez sayılan veya yanlışlıkla Corona virüsüyle ilişkilendirilen ölümlerin toplam sayıdan çıkarıldığını söyledi.

Simon, “Bin 900’ü aşkın fark büyük bir sayı. Bunların doğruluğunu kontrol etmeye çalışıyoruz, ama şimdi elimizdeki rakamlar bunlar” dedi.

Bakanlık, Corona virüsü vaka sayılarını da 235 bin 772’den 235 bin 400’e çekti.

Covid-19 salgından en ağır etkilenen ülkelerden biri olan İspanya, 1 Temmuz’dan sonra ülkeye giriş yapanlara karantina uygulanması kuralını kaldıracağını da açıkladı.

Başbakan Pedro Sanchez, hafta sonu yaptığı konuşmada, ülkesinin Temmuz’da turizme açılacağını söylemişti.


08:30 | Van’da karantinaya alınan mahallede bir kişi yaşamını yitirdi

Van’ın İpekyolu ilçesinde Covid-19 tedbirleri kapsamında karantinaya alınan mahallede salgına yakalanan bir kişi yaşamını yitirdi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, ilçenin Ortanca Mahhalesi’nde yasak olmasına rağmen taziye kabul edilen evle bağlantılı Corona virüsüne yakalananların sayısı 128’e yükselirken, hastanede tedavi altına alınan bir kadın hayatını kaybetti.

Öte yandan, kentin Edremit ilçesine bağlı Eminpaşa Mahallesi’nde de yine taziye evi ile bağlantılı vaka sayısı 35’e yükseldi.

Van’da toplam vaka sayısı 478, hastalığı atlatanların sayısı ise 378 oldu. Tedbir amaçlı 18 bin kişinin karantina uygulaması devam ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bayramda 14 kişi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Salgında birçok ilde polis ve bekçi şiddeti