Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Salgında vaka sayısı 7,5 milyonu aştı

Canlı Blog | Salgında vaka sayısı 7,5 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında dünya genelindeki vaka sayısı 7,5 milyonu aştı. Can kaybı 420 binin üzerinde. Türkiye’de 175 bini aşkın vaka, 4 bin 778 salgın kaynaklı ölüm var. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, virüsün etkisini kaybettiği düşüncesiyle tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiği konusunda uyardı. Dünya ve Türkiye’de Covid-19 salgınına dair gelişmeler sayfamızda.

 


23:35 | DSÖ: Amerika kıtasında Covid-19 salgını en ağır şekilde yaşanıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Başkanı Mike Ryan, Amerika kıtasının Covid-19 salgınını en ağır şekilde yaşadığını söyledi.

Dünyada en fazla vaka ve can kaybına sahip 10 ülkesinin dördünün bu kıtada olduğunu belirten Ryan, Meksika ve Brezilya’da virüsün “oldukça aktif” olduğunu kaydetti.

Brezilya’daki durumun endişe verici olduğunu belirten Ryan, sağlık sistemi şimdilik hala salgınla baş edebiliyor görünse de bazı yoğun bakım servislerinin yüzde 90 doluluk oranı ile yoğun baskı altında olduğunu söyledi.

Özellikle güney yarımkürede pandeminin yükselişte olduğunu belirten Ryan, “Bazı ülkelerde vaka sayılarında artış olduğu için kısıtlamaları gevşetmede sorun yaşıyor” dedi.

ABD’de vaka sayısı 2 milyonu, can kaybı da 114 bini aşmış durumda.

ABD’nin ardından en fazla vaka sayısına sahip Brezilya’da ise vaka sayısı 800 bini, can kaybı da 41 bini aştı.

Meksika’da ise vaka sayısı 130 bine yaklaşırken can kaybı 15 bini geçti.


22:55 | Fransa’da Covid-19 kaynaklı can kaybı 10 gündür 100’ün altında

Fransa’da Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 28 can kaybı yaşandı.

Ülkede ölenlerin sayısı 29.374’e yükseldi.

Fransa, can kaybı bakımından dünya sıralamasında beşinci, Avrupa’da ise Britanya ve İtalya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Ülkede son 10 gündür art arda ülkede açıklanan can kaybı sayısı 100’ün altında gerçekleşti.


20:08 | Sağlık Bakanlığı: 15 kişi hayatını kaybetti, bin 195 yeni tanı konuldu

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 195 vaka tespit edildi
  • 15 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 242 kişi hastalığı attı
  • 41 bin 13 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 175 bin 218
  • Toplam can kaybı sayısı 4 bin 778
  • Toplam iyileşen sayısı 149 bin 102
  • Toplam test sayısı 2 milyon 541 bin 903


18:50 | “Covid-19 aşısının Ekim-Kasım aylarında kullanılabilme ihtimali görünmekte”

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları akademisyeni ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı çalışmalarının dünya genelindeki durumunu paylaştı.

Kara, aşı çalışmalarındaki aşamaları gösteren tabloyu yayınlayarak, çalışmaların şu an faz 3’te olduğunu, yani binlerce kişiyle aşının koruyuculuğuna yönelik çalışmalar yapıldığını belirtti.

Bir sonraki fazda aşının insanlarda kullanılabilir olduğunun otoriteler tarafından değerlendirileceğini paylaşan Kara, aşının Ekim, kasım ayı gibi kullanılabileceğini belirtti.


16:00 | BM: Salgın sonrası 400 milyon kişi daha ‘aşırı yoksullaşacak’

Birleşmiş Milletler, Corona virüsü salgını sonrası dünya üzerinde 400 milyon kişinin daha “aşırı yoksullaşacağını” ifade etti.

BM’nin çalışmasına göre bu kişilerin çoğu da güney ve doğu Asya’dan olması bekleniyor.

Çalışmadaki en kötü senaryoya göre kişi başına düşen gelir yüzde 20 düşebilir. Bunun sonucunda da günde 1.90 doların altında (yaklaşık 13 liranın altında) gelirle yaşayan kişilerin sayısı 1 milyarın üzerine çıkabilir.

Dünya nüfusunun yarısından fazlasının, 3.7 milyar insanın da günlük kazancı 5.5 doların altına düşebilir.

Reuters’a konuşan raporu hazırlayanlardan Andy Sumner, “Eğer hükümetler daha fazlasını acilen yapmazsa ve yoksulların günlük gelir kaybını telafi etmezse, dünyanın en fakirlerinin durumu çok sertleşecek. Bu durumun yoksulluğun azaltılması çalışmalarını 20, 30 yıl geri götürecek” dedi.


15:27 | Cizre’nin eski belediye başkanı Vesek hayatını kaybetti

Covid-19 testi pozitif çıkan ve bir süredir Diyarbakır’da tedavi gören Cizre Belediyesi eski başkanı Sabri Vesek yaşamını yitirdi.

‘Sebrîyê Newaf’ ismiyle anılan Vesek, Cizre Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Yıllarca Kürt siyasal hareketi içinde faaliyet yürüten Vesek, CHP’den aday olduğu 1977 yılı yerel seçimlerinde yüzde 73 oy alarak Cizre Belediye Başkanı olmuştu.


13:40 | TTB: İlk dalga henüz bastırılmadı, salgın ‘sırlarla’ yönetiliyor

Türkiye’de ilk ‘Corona’ vakasının görüldüğü 11 Mart tarihinin üzerinden geçen 3 ay vesilesiyle gelinen durumu değerlendiren TTB üyeleri, salgında ilk dalganın henüz bastırılmadığına dikkat çekti.

Erken açılma kararlarının özellikle 1 Haziran sonrasında vaka sayılarında artışa yol açtığına işaret eden hekimler, “Salgın ‘sırlarla’ yönetiliyor” dedi.


13:20 | HDP, Batman’daki vaka artışını Sağlık Bakanı’na sordu

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Batman’da artan Corona virüsü vakalarına ilişkin Sağlık Bakanlığının yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Sağlık Emekçileri Sendikası’nın verilerini aktaran Uca, kentte son iki haftadaki vaka sayısının, salgının ilk iki ayında Batman’da gözlenen toplam vaka sayısıyla aynı olduğunu belirtti.

Uca, “26 Mayıs tarihinde paylaşılan veri sayısı 534 iken, 26 Mayıs -10 Haziran arasındaki yeni vaka sayısı 328’dir. Tomografi ve şikâyet ile tespitli vaka sayısı ise 470’dir. Öte yandan 40 sağlık personelinin de enfekte olduğu tespit edilmiştir” dedi ve şu sorulara yanıt istedi:

  • Batman’da vaka artışının bu denli fazla olmasının nedenleri nelerdir? 1 Haziran’daki “normalleşme” sürecinin vakaların artışındaki etkisi nedir?
  • Batman’da kaç ilçe, bina, kişi karantinaya alınmış durumda?
  • Batman’da enfekte olan vatandaşların ve sağlık çalışanlarının uygun karantina  şartlarında tedavileri yapılmakta mıdır? Sağlık çalışanlarının enfekte olmasını engellemek için hastanelerde ne tür tedbirler alınmaktadır?
  • “Normalleşme” sürecine hastalığın seyri göz önüne alınarak ve toplum sağlığı gözetilerek mi yoksa ekonomik kaygılarla mı girilmiştir? Bilim Kurulu karar alma süreçlerine dâhil edilmiş midir? Alınan kararlar öncesi Bilim Kurulu hangi tavsiyelerde bulunmuştur?
  • Bakanlığınız Odalarla ve ilgili kuruluşlarla vaka sayılarına dair verileri paylaşmakta mıdır?
  • Tüm dünya ikinci dalga tehlikesini konuşurken ülkemizde ikinci bir dalganın önlenmesine ilişkin herhangi bir planlama mevcut mudur?

12:20 | TÜBİTAK, Japon yapımı favipiravirden sentez ilaç üretti

TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu’ndaki bilim insanları Covid-19 tedavisinde etkili olduğu düşünülen Japon Fujifilm firmasının favipiravir isimli ilacından sentezlenen bir ilaç geliştirdi.

İlacın ruhsatlandırma aşamasına geldiği belirtildi.


10:45 | “AVM çalışanları arasında vaka sayıları artıyor”

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sinan Ceviz, normalleşmeyle birlikte birçok sektörde korona virüsüne yakalanan işçi sayısında artış olduğunu söyledi.

Ceviz, özellikle AVM çalışanlarında pozitif vaka sayısında artış olduğuna dikkat çekti.

Ceviz, normalleşmeyle birlikte AVM çalışanlarından sonra en çok şikâyet alınan sektörün ise tekstil olduğunu söyledi.

  • Hacı Bişkin’in haberinin tamamı BURADA

09:45 | Salgın döneminde Kadıköy’deki boş araziler tarıma ve dayanışmaya açıldı

Salgın döneminde dayanışmayı güçlendirmek amacıyla gönüllülerce kurulan Kadıköy Dayanışma Ağı, yaşama geçirdiği “Kent Tarım” projesiyle ilçenin birçok noktasındaki boş arazilere biber, domates ve patlıcan fideleri ekti.

Çalışmaların tamamen gönüllüler tarafından sürdürüldüğünü vurgulayan Ağ üyeleri, “Kentliler olarak topraktan uzaklaştık. Artık toprakla buluşmanın ve elimizi toprağa değdirmenin tam zamanı olduğunu düşünüyoruz” diyor.


09:40 | Türkiye, İran hariç kapatılan tüm sınır kapılarını açtı

Türkiye, İran hariç, Corona virüs önlemleri kapsamında kapatılan tüm sınır kapılarını açtı.

Türkiye’ye giriş çıkışlar İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenen/belirlenecek tedbirlere uyulması kaydıyla yapılacak.


08:55 | THY, ABD uçuşlarına başlıyor

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, salgın nedeniyle durdurulan ABD uçuşlarının 19 Haziran’dan itibaren başlayacağını açıkladı. Buna göre;

  • Kuzey Amerika’ya yapılacak uçuşlar ilk olarak Chicago, Washington DC ve Los Angeles olacak
  • Haftada 3 uçuş olarak planlamalar yapılacak. Los Angeles’a uçuşlar 24 Haziran’da başlayacak

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
18 bin sürücüye ‘cep telefonu’ cezası
Sonraki Haber
Sıkıntı kavramı üzerine denemeler