Ana SayfaDünyaDirenişin kazanımı: Minneapolis’teki polis teşkilatı lağvediliyor

Direnişin kazanımı: Minneapolis’teki polis teşkilatı lağvediliyor

HABER MERKEZİ – George Floyd’un öldürüldüğü Minneapolis’te dün Belediye Meclisi, polis teşkilatını lağvetme ve yeni bir toplum güvenliği sistemi inşa etme kararı aldı. ABD’de polis yerel belediyelere bağlı çalışıyor ve belediye başkanının bu kararı veto şansı yok.

ABD’de 25 Mayıs’ta George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi sonrası başlayan isyan devam ederken, Floyd’un hayatını kaybettiği Minneapolis kentindeki polis departmanı tasfiye ediliyor.

Minneapolis Kent Konseyi, polis departmanının kapatılacağını açıkladı. Kent Konseyi Başkanı Lisa Bender, “Kentimiz, Minneapolis Polis Departmanı ile olan toksik ilişkisini sona erdirmeyi planlıyor” dedi.

Polis departmanının yerine kamu güvenliğini sağlayacak yeni bir sistemin oluşturulacağı belirtildi.

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, polis departmanının tasfiyesine sıcak bakmıyor ve reform öneriyor ancak Minneapolis Kent Konseyi’ndeki çoğunluğun kararını veto edemiyor.

ABD’de polis yerel belediyelere bağlı çalışıyor ve belediye başkanının bu kararı veto şansı yok.

ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, Derek Chauvin isimli beyaz bir polis, gözaltına alarak yere yatırdığı 46 yaşındaki George Floyd isimli siyahı boynuna diziyle bastırarak öldürdü.

Sosyal medyada yayılan video görüntülerinde Floyd’un “Nefes alamıyorum” sözlerine rağmen polisin şiddetini sürdürmesi infiale yol açtı.

İnsanlar Floyd için 26 Mayıs itibariyle sokaklara çıktı. Üçüncü günde eylemciler, Minneapolis’te üçüncü bölge olarak bilinen semtte bir polis merkezini ele geçirdi. Karakol ve çevresindeki iki bina ateşe verildi:

 

Eylemler nedeniyle birçok kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi, binlerce kişi gözaltına alındı.

ABD Başkanı Donald Trump eylemcileri hedef almaya devam ederken, ülkedeki insan hakları örgütleri, Floyd’un öldürülmesini Beyaz Saray önünde protesto edenlere dönük saldırı nedeniyle Trump’tan davacı oldu.


Amerikalı Siyah Sosyalistler’den “ikili güç” için 7 başlıklı öneri


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeni Zelanda: Son hasta taburcu oldu, salgın bitti, tüm yasaklar kalkıyor
Sonraki Haber
İşkenceye övgüye suç duyurusu