Ana SayfaGüncelHDP’den ‘parti kapatma’ çağrılarına yanıt

HDP’den ‘parti kapatma’ çağrılarına yanıt

HABER MERKEZİ – Partisinin “Demokratik Mücadele Programı”nın detaylarını paylaşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, ‘parti kapatma’ çağrılarına “AKP, dün kendisini kapatmak için kampanya yürütenlerle bugün partimizi kapatmak için ortak kampanya yürütüyor” diyerek tepki gösterdi.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyerek “Demokratik Mücadele Programı”nın detaylarını paylaştı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

1 Haziran’da HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar tarafından İstanbul’da partilerinin yeni döneme ilişkin tutum belgesini açıklandığını hatırlatan Günay, “Tutum belgemizle 9 ana başlıkta, yaşananlardan rahatsız olan, kaygı duyan, mevcut durumun değişmesini isteyen toplumsal kesimlere ve muhalefete ‘hep birlikte’ ortak mücadele çağrısında bulunmuştuk” dedi.

Türkiye’deki demokratik muhalefetin kötü gidişatı değiştirebileceğine inandıklarını vurgulayan Günay, “Bu konuda kendimize, halkımıza, tarihsel birikimimize ve toplumsal mücadele dinamiklerine güveniyoruz” diye belirtti.

Günay, HDP’nin kurulduğu günden beri siyaseti değiştirecek akışkan ve dinamik bir politika izlediğini belirterek, “İktidarın her türlü saldırısına rağmen partimiz bu gücünü kaybetmediği gibi misyonumuz ve rolümüz daha büyüdü” dedi ve ekledi:

“Bizler toplumsal muhalefete hak, hukuk, adalet, barış, özgürlük, demokrasi, iş ve aş için ortak mücadele çağırısında bulunurken durup beklemiyoruz, bunun kendiliğinden de gelişmeyeceğini çok iyi biliyoruz.
“Bunun için sorumluluk üstleniyoruz, pratik ve somut adımlar atıyoruz. Deklarasyonumuzu hayata geçirmek için hazırladığımız Demokratik Mücadele Programımız esas olarak bunu amaçlıyor.”

HDP Sözcüsü, ‘Demokratik Mücadele Programı’nın “Türkiye’deki tüm toplumsal kesimler ile demokrasi güçlerini bir araya getirecek, ortak demokratik mücadele bilincini artıracak bir program” olduğunu da dile getirdi.

“Hazırladığımız Demokratik Mücadele Programı Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan 3 aylık bir program. İlk aşaması bir aylık bir süreyi kapsayacak şekilde planlanmıştır” diyen Günay, özetle şöyle konuştu:

“Programımızın ilk aşamasında saldırıya maruz kalan, hedef alınan Iğdır, Kars, Batman, Siirt gibi il merkezleri Eş Genel Başkanlarımız ve beraberindeki heyetler tarafından ziyaret edildi; Diyarbakır’da saldırıya uğrayan diğer kurumlar ziyaret edildi ve görüşmeler yapıldı. Bu ziyaretlerde ilgili kesimlerin görüş ve önerileri alındı, karşılıklı istişarelerde bulunuldu.
“Programımızın ikincisi aşaması ‘Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü’dür. Bu eylem 15-20 Haziran tarihleri arasında olacak şekilde planlanmıştır. Darbeye karşı demokrasi yürüyüşümüz biri Edirne diğeri Hakkâri olmak üzere iki koldan başlayıp Ankara’da sonlanacaktır.
“Edirne ve Hakkari’den başlayan ve Ankara’da buluşacak iki yürüyüş kolu yerel halkların, ülkedeki kimliklerin ve inançların tümünün yaşadığı sorunları kesecek bir siyasi rotaya işaret etmektedir.”

Günay, “Edirne’de darbeye, Hakkari’de çözüme işaret edeceğiz” diyerek, iki koldan yürüyüşe ilişkin şu bilgileri paylaştı:

  • 15 Haziran’da Hakkari’den başlayacak yürüyüş Van, Diyarbakır, Adana güzergahını takip ederek 19 Haziran’da Ankara’ya ulaşacaktır.
  • Edirne’de başlayacak yürüyüşte ikinci durak olarak İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarında devam edecektir.
  • 16-17-18-19 Haziran İstanbul’un 3 bölgesinde kurumsal ziyaretler, işçi-emekçilerle fabrika ve atölyelerde buluşmalar ve halk buluşmaları gerçekleştireceğiz.
  • İstanbul’dan çıkan yürüyüş kolu 19 Haziran’da İstanbul’dan yola çıkarak 20 Haziran’da Ankara’da olacaktır.
  • 20 Haziran günü Ankara’da buluşacak olan Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşünün her iki kolunun katılımcılarıyla kitlesel bir açıklama yapılacak, yerelin talepleri ve beklentileri Ankara’da bütün yürüyüşçülerin katılımıyla kamuoyuyla paylaşılacaktır.

“Salgın riskini ve halkımızın sağlığını ciddiye alıyoruz” diyen Günay, “Bu yüzden pandemi tehlikesine karşı da her türlü tedbiri almış durumdayız. Maske, mesafe, hijyen konusundaki bütün hazırlıklarımız hassasiyetle yerine getirildi ve getirilmeye devam ediliyor” diye belirtti.

“Parti kapatmalar sonuç vermedi, vermeyecek”

Günay, konuşmasında Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in HDP’nin kapatılmasına yönelik çağrısına da değindi.

“Bize karşı 5 yıldır yürüttükleri her türlü saldırıdan sonuç alamayanlar şimdi parti kapatma tehdidinde bulunuyorlar. Parti kapatma çağrısıyla yargıya talimat veriyorlar” diyen Günay, bunun bir suç olduğunu vurguladı: “Buradan açıkça suç duyurusunda bulunuyoruz. Yargıyı göreve çağırıyoruz, suç duyurumuzun işlem görmesini istiyoruz.”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği Siyasi Partiler Yasası, seçim yasaları, baraj tartışmalarının ise HDP’nin yükselişini engellemeye yönelik olduğunu belirten Günay, “AKP, dün kendisini kapatmak için kampanya yürütenlerle bugün partimizi kapatmak için ortak kampanya yürütüyor” ifadesini kullandı.

“Yargıtay’ın 2008 yılında AKP’ye açtığı kapatma davasını hatırlayın. Bugün iktidarla kol kola HDP kapatılsın diye kampanya yapan güçler o zaman AKP kapatılsın diye televizyon kanallarında bas bas bağırıyorlardı. İktidar o kapatma davasının mağduriyeti üzerinden yıllarca siyaset yaptı.
“Dün ‘Türkiye’nin bağırsaklarını temizliyoruz’ diyenler bugün o bağırsakların içinde kaybolmuş durumda. İnsan arkasına hiç mi bakmaz? Yine dünün “orduya kumpas kuruldu” diyenleri, ‘kandırıldık valla’ diyenlerle aynı safa yerleşti.
“Bunların durumu ancak cehaletle açıklanabilir. Bunlar tarih bilmiyor, gerçeğe yabancılaşmışlar. Şimdiye kadar onlarca parti kapatıldı, önümüze onlarca baraj konuldu, oyun içinde oyun kurdular, oyunun kuralını değiştirdiler ama hiçbiri sonuç vermedi, yine sonuç vermeyecek.”

CHP’li Toprak: ‘HDP kapatılsın’ çağrısının zamanlaması manidar


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Evli olduğu kadın ve çocuğa şiddet uygulayıp, istismar eden erkek serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Tamamen elektrikli bir uçağa ilk kez uçuş lisansı verildi