Ana SayfaÇalışma YaşamıUmutsuzluk had safhada, ‘işsizlik intiharları’ daha da artabilir

Umutsuzluk had safhada, ‘işsizlik intiharları’ daha da artabilir

HABER MERKEZİ –  İşsizlikle birlikte iş aramaktan umudunu kesenlerin sayısında rekor artış yaşanıyor. İşsizlik ve intihar arasındaki ilişki ise yakın zamanda haberlere de konu örneklerle ortada. Bu duruma dikkat çeken Klinik Psikolog Elif Efsun Tatar, işsizlik nedeniyle yaşanan intiharların artabileceği tehlikesine karşı uyarıyor.

TÜİK, işsizlik rakamlarının salgın döneminde azaldığını açıklasa da DİSK-AR bu verilerin gerçeği yansıtmadığını söylüyor.

DİSK-AR’a göre, gelinen aşamada Covid-19 salgını sürecinde en az 6 milyon istihdam kaybı oldu ve salgının etkisiyle yenilenmiş geniş tanımlı işsizlik 13 milyonu aştı.

TÜİK verilerinde dikkat çeken bir diğer veri ise çalışmak istediği halde iş bulamayan ve iş aramaktan umudunu kesenlerin sayısında yaşanan artış. Buna göre, Mart 2020’de iş bulmaktan umudunu kesenlerin sayısı 1 milyon 174 bin kişi oldu.

Klinik Psikolog Elif Efsun Tatar, çalışmak istediği halde iş bulamayan ve iş aramaktan umudunu kesen bireylerin yaşadıkları psikolojik durumuna dair değerlendirmelerde bulundu.

MA’dan Selam Güzelyüz’e konuşan Tatar, artarak devam eden işsizlik sorunun ciddi boyutlara ulaştığını, eskiden eğitimsiz kesimlere reva görülen işsizliğin artık eğitimli kesimler için temel sorun haline geldiğini söyledi.

Tatar, ülkedeki işsizlik sorununun temel insani gereksinimleri dahi giderememe noktasına geldiğine dikkat çeken Tatar, “İnsanlar vasıflarının altında işlere razı olduklarında bile iş bulmakta sorun yaşıyorlar” dedi.

İş arama sürecinin kendi başına zorlu bir süreç olduğuna değinerek, iş bulamamanın insanları umutsuzluğa sürüklediğini ifade eden Tatar, uzun süre işsiz kalan bireylerin bir noktada umutlarını kaybettiğini belirtti.

İşsizliğin bireyleri sadece ekonomik olarak değil aynı zamanda psikolojik sağlık açısından da düşürdüğünü söyleyen Tatar, birçok insanın bundan sonra iş bulabileceğine dair inancını yitirdiğini ekledi.

Tatar, “İşsiz olan bir insanın en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaması, kişiye bir anlamda ‘sen yaşama’ mesajı vermektedir. İşsizlik yüzünden intiharlar son yıllarda artmaktadır ve artmaya devam edecek gibi görünmektedir” dedi.

Tatar’a göre işsizlik ve intihar arasındaki ilişkinin nedenselliğiyse şöyle:

  • İşsizlik kişinin birçok ihtiyacını karşılamasını önlediği gibi, sosyalleşme ihtiyacını karşılamasını da önlemektedir. Yeterince sosyalleşemeyen kişiler gittikçe yalnızlaşırlar, sosyal destekleri azalır.
  • Yalnızlık ve sosyal destek kaynaklarının yetersizliği, kişinin yaşadığı umutsuzluğu, gelecek kaygısını ve depresyonu iyice derinleştirir.
  • Uzun süre iş bulamayan kişiler, sonraki iş arama girişimleri adına da umutsuz olurlar. Bir şeyi defalarca denemek ve sonuca ulaşamamak yıpratıcı bir süreçtir. Kimse her defasında olumsuz sonuçlanan bir şeyle ilgili umutlu ve hevesli olamaz.
  • İş bulamama, vasıflarının ve insani şartların altında çalışma, kişinin kendine yönelik saygısını yerle bir etmekte ve hem bugününü hem de geleceğini olumsuz etkilemektedir.

İşsizlik artıyor, iş bulma umudu azalıyor

Yoksulluk ve işsizlikte Kürt illeri ilk sırada

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsizlik 15-16 milyona ulaşabilir

Mülteciler salgınla birlikte işsizlik ve açlıkla karşı karşıya

İşsizlik intiharları: Ateş sadece düştüğü yeri mi yakar? – Özlem Ergun

Artan intihar vakaları: HDP Meclis araştırması istedi

İntiharlara Kadıköy’de isyan, polisten müdahale




Önceki Haber
'Kent Tarım' projesi: Kadıköy’de bahçeler dayanışmaya açıldı
Sonraki Haber
Engin Sustam’dan ayaklanmalara dair bir okuma: "Kırılgan Sapmalar"