Ana SayfaÇalışma YaşamıDesteksiz kapanma can alıyor: 24 saatte dört intihar

Desteksiz kapanma can alıyor: 24 saatte dört intihar

HABER MERKEZİ – IMF raporuna göre pandemi boyunca vatandaşlarına en az destek veren üç ülke arasında yer alan Türkiye’de, ekonomik sıkıntı yaşayanlar hayatlarına son veriyor. Son 24 saatte farklı kentlerden dört intihar haberi geldi.

Corona virüsü pandemisiyle beraber kapanmak zorunda kalan iş yerleri, çok sayıda kişinin işsiz kalmasına neden oldu.

Milyonlarca işsizin olduğu ülkede bu sayı pandemiyle beraber daha da yükseldi. Hem işsizler hem de iş yeri sahipleri hükümetten herhangi bir ekonomik destek alamadıkları için zorlu günler yaşıyor.

Bu ekonomik sıkıntı nedeniyle intiharlarda da artış gözlemlendi. Son olarak dün farklı yerlerde dört intihar haberi geldi.

Son 24 saatte medyaya yansıyan intihar haberleri şöyle:

Mersin’in Mut ilçesinde kokoreççilik yapan 48 yaşındaki Murat Gümüş, sosyal medya hesabından “Kaç gündür siftah etmeden dükkan kapatıyorum” paylaşımı yaptıktan sonra intihar etti.

İzmir’in Buca ilçesinde uzun yıllardır kahvehane işletmecisi olan 50 yaşındaki Erdal Şenözpak ekonomik sıkıntıları nedeniyle yaşamına son verdi.

Yine İzmir’in Karabağlar ilçesinde 24 Mart’ta 30 yıllık kahvehane işletmecisi Nuri Çengeloğlu da biriken borçları nedeniyle intihar etmişti.

Antakya’nın Fatih Caddesi’nde 25 yaşındaki Mehmet Gökhan Kaya, 8 katlı apartmanın çatısında tüm ikna çabalarına rağmen intihar etti.

Diyarbakır Kayapınar’da yaşayan 22 yaşındaki Şeyhmus Turfan da intihar etti.

Türkiye en az destek veren üç ülkeden biri

Artan intihar sayıları toplumun tepkisine neden oldu. Twitter’da dünden beri #İntihar etiketi birinci sırada yer alıyor. Çok sayıda kullanıcı hükümete vermediği ekonomik destek nedeniyle tepkilerini dile getiriyor.

Hükümet yetkilileri, pandemiyi en başarılı yöneten ülkeler arasında olduklarını söyleseler de raporlar tam aksini gösteriyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), salgının etkileri ve ülkelerin halka ne oranda mali destek verdiğini karşılaştıran pandemi raporu yayınladı.

Bu rapora göre Türkiye, ülkelerin milli gelirine oranla halkına en az destek veren ülkeler grubunda yer alıyor. Türkiye, Meksika ve Arnavutluk’la birlikte halkına en az destek veren 3 ülkeden biri.

DİSK-AR’ın istatistiki verilere dayanarak hazırladığı rapora göre de Türkiye, halkına en az destek veren 3 ülke arasında. Rapora göre;

  • Türkiye, Covid-19 ile mücadeleye (sağlık harcamaları dahil) milli gelirinin sadece yüzde 1,1’i düzeyinde nakit desteği ayırıyor.
  • Türkiye’nin dünyada yapılan toplam nakit harcama ve destekler içindeki payı binde bir.
  • Toplam ekonomik destekler içinde vatandaşa dönük harcama ve desteklerin en düşük olduğu ülke Türkiye.



Önceki Haber
'İnsan Hakları Eylem Planı'ndaki çelişkiler
Sonraki Haber
Hakikat ve korku: Bir duruşmanın anatomisi