Ana SayfaGüncelHalk TV ve TELE 1’e 5’er gün yayın durdurma cezası

Halk TV ve TELE 1’e 5’er gün yayın durdurma cezası

HABER MERKEZİ – RTÜK, Halk TV ile TELE 1’e 5’er gün yayın durdurma cezası verdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE 1 ve Halk TV’ye 5’er gün yayın durdurma cezası verdi.

Söz konusu cezayı CHP’li RTÜK üyesi İlhan Taşçı, sosyal medya hesabından duyurdu.

Bu cezayı iktidarı eleştiren televizyonların susturulması, sansürlenmesi’ olarak değerlendiren Taşçı, yaptığı açıklamada kararın ayrıntılarını paylaştı.

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘medya virüsünden kurtulacağız’ sözlerini RTÜK’te kendisine ‘emir telakki eden’ anlayış muhalif, özgün ve özgür yayıncılık yapmaya çalışan televizyon kanallarının sesini kesmeye dönük operasyonun bugün ikinci ayağını gerçekleştirdi. Televizyonların kapatmayla sonuçlanabilecek ceza maddelerinden yaptırım kararı verilmesi bu sürecin ilk aşamasıydı. Bugünkü Üst Kurul toplantısında, TELE 1 ve Halk TV’ye 5 (beş) gün yayın durdurma cezası verildi. Karar oyçokluğuyla alındı.
RTÜK’ün belirleyeceği tarihler arasında 5 gün boyunca bu televizyonların ekranları karartılacak. Genel yayın türünde, ulusal düzeyde yayın yapan kanallara mevcut yasa kapsamında RTÜK tarihinde ilk kez ekran karartma cezası uygulanacak. Bu doğrudan doğruya, iktidarı sorgulayan, eleştiren yeri geldiğinde yanlışını haberleştiren, hakikatin izini sürüp, izleyicilerine masa başında oluşturulan algıları değil, ülkede ve dünyada yaşanan gerçekleri aktarmaya çalışan televizyonların sansürlenmesi, susturulması, karartılmasıdır.
RTÜK’ün aldığı bu kararla birlikte demokrasinin olmazsa olmazı basın özgürlüğünün ‘bel kemiği’ kırılmıştır. Ağır ceza kadar vahim olan diğer bir nokta ise bu televizyon kanallarının aynı maddeden 1 (bir) kez daha ceza almaları halinde bu kez kanalların lisansları iptal edilecek. Yani ekranları tamamen karartılacak, fişleri çekilecek, televizyonlar kapatılacak. Yalnızca bu televizyon kanalları değil, Türkiye’nin basın özgürlüğü sayfası kapanmış/kapatılmış olacak. Basın özgürlüğü mücadele sayfasında bu dönem kara bir leke olarak yerini alacak.”

RTÜK Üyesi Okan Konuralp karara, “RTÜK, bugünkü toplantısında Halk TV ve TELE 1’e oy çokluğuyla 5 gün ekranlarını karartma cezası verdi. Kararlar basın ve ifade özgürlüğüne yönelik ağır bir müdahale olduğu kadar siyasi iradenin medyadaki çaresizliğinin de somutlaşmış halidir” sözleriyle tepki gösterdi.




Önceki Haber
Mardin Belediyesi'nde usulsüzlük: Üst düzey yöneticilere suç duyurusu
Sonraki Haber
Rekabet Kurumu’ndan beş otomotiv şirketine soruşturma