Ana SayfaDünyaDoğu Akdeniz krizinde yeni boyut: Ege Denizi’nde ’12 mil’ tartışmaları

Doğu Akdeniz krizinde yeni boyut: Ege Denizi’nde ’12 mil’ tartışmaları

HABER MERKEZİ – Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’deki gerginlik sürerken, kriz yeni bir boyuta taşındı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Türkiye’nin, Yunanistan’ın Ege Denizi’nde karasularını 12 mile çıkarması durumunda bunu savaş sebebi sayacağını ifade etti. Atina’dan gelen yanıtta ise “Türkiye’nin savaş tehditleriyle 19’uncu yüzyıldaki gibi bir politika izlediği” savunuldu.

Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de devam eden gerginlik karşılıklı açıklamalarla tırmanıyor.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, geçtiğimiz Çarşamba günü parlamentoda yaptığı konuşmada, ülkesinin batısında yer alan İyonya Denizi’ndeki karasularını 6 milden 12 mile çıkaracaklarını açıkladı.

Mitsotakis, bu uygulamayı, komşu ülkelerle arada en az 24 deniz mili mesafenin olduğu diğer denizlerde de hayata geçirebileceklerini söyledi.

Atina’dan gelen bu açıklamayı değerlendiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki karasularını 12 mile çıkarma kararı alması halinde bunun Türkiye açısından bir savaş sebebi olacağını dile getirdi.

Oktay, “Meclis’imizin çıkardığı bir yetki var, savaş sebebidir. Bugün de arkasında durduğumuz ve bugün de o yetkinin hala geçerli olduğu bir yapıdır” dedi.

TBMM 1995 yılında aldığı kararla, Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkartmasının bir savaş nedeni olacağını duyurmuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

Avrupa Birliği’nin (AB) Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelerle ilgili takındığı tavra da değinen Oktay, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde kendi haklarından da kesinlikle vazgeçmeyeceğini vurguladı.

Bedeli ne olursa olsun şımarık bir üyenizin ne pahasına olursa olsun arkasında duracağım diye tüm Avrupa Birliği üyelerine ve kendinize bedel ödetmekten ziyade önce üyeniz olan Yunanistan’ı ve çok farklı oyunlarla üye diye içeri aldığınız Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni bir oturtun ve hakkaniyet ölçüsünde şu adalara bakın ve Türkiye’ye bakın, Türkiye’nin haklarına ve tezlerine kulak kabartın, rıza gösterin.

Ayrıca Fuat Oktay, “Türkiye’nin önüne geleni tehdit eden bir ülke olmadığını, sadece kendi haklarına tecavüz etmeye çalışanlara karşı bir duruş sergilediğini” savundu.

Avrupa Birliği ise Ankara’ya çağrıda bulunarak Atina ile diyalog masasına oturmasını aksi halde 24 Eylül’de yapılması planlanan AB zirvesinde Türkiye aleyhine yaptırım kararları çıkabileceğini bildirmişti.

Atina’dan Ankara’ya ’12 mil’ yanıtı

Oktay’ın Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki karasularını 12 mile çıkarma kararı alması halinde bunun Türkiye açısından bir savaş sebebi olacağını belirttiği açıklamasına Atina yönetiminden yanıt geldi.

Yunanistan Enerji Bakanı Kostis Hacidakis, “Türkiye’nin savaş tehditleriyle 19’uncu yüzyıldaki gibi bir politika izlediğini” belirtti.

Hacidakis, “Ege’nin karşı tarafındaki megalomani ve kendini beğenmişlik kötü bir akıl hocası” diye ekledi.

Doğu Akdeniz’de ne oluyor?

Doğu Akdeniz’de var olduğu tahmin edilen zengin doğalgaz ve petrol yatakları nedeniyle, bu bölgenin egemenlik haklarının kime ait olduğu konusunda Türkiye ile Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında gerginlik yaşıyor.

Son dönemde artan gerilim nedeniyle askeri hareketliliğin de arttığı bölgede son olarak Yunanistan, Fransa, İtalya ve Güney Kıbrıs ile, Türkiye de ABD’yle ortak tatbikat yaptı.

Türkiye ayrıca yeni bir NAVTEX (Denizcilere Duyuru) ilan ederek, 11 Eylül’e kadar Anamur ile Kıbrıs arasında atış talimi yapacağını duyurdu.


Karınca, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara'da HDP binasına yine saldırı
Sonraki Haber
HDP İstanbul Gençlik Meclisi: Bir haftada üç üyemiz kaçırıldı