Ana SayfaDünyaIrak’tan bombardıman tepkisi: Akar’ın ziyareti iptal edildi, Türkiye’ye muhtıra verildi

Irak’tan bombardıman tepkisi: Akar’ın ziyareti iptal edildi, Türkiye’ye muhtıra verildi

HABER MERKEZİ – Irak yönetimi, Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Bağdat’a yapacağı ziyareti, dün sınır hattında düzenlenen ve ikisi komutan üç askerin yaşamını yitirdiği hava saldırısına tepki olarak iptal etti. Irak Cumhurbaşkanlığı bombardımanı kınarken, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ne muhtıra verildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) dün Erbil’in Sidekan ilçesi kırsalında düzenlendiği saldırıda, Irak ordusunun sınır birliklerinde görevli komutanlar Zübeyir Hali ve Muhammed Reşid ile bir asker yaşamını yitirmişti.

Hava saldırısına Bağdat’tan tepki geldi, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Bağdat’a yapacağı ziyaretin iptal edildiği bildirildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Akar’ın Perşembe günü yapılması planlanan ziyareti, dün düzenlenen saldırıya tepki olarak iptal edildi.

Hulusi Akar

Bakanlık, saldırıyı kınayarak, “Türkiye’nin mütekerrir askeri ihlalleri Irak egemenliğini, uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler sözleşmesini ihlal etmektedir” açıklamasında bulundu.

Irak Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada da “Türkiye ordusunun Irak toprakları içindeki devamlı ihlalleri, Irak egemenliğine yönelik tehlikeli bir ihlaldir ve kınıyoruz” denildi.

Açıklamada, Türkiye’den bütün askeri hareketliliğini bir an önce durdurması çağrısında bulunuldu.

Bağdat’tan Ankara’ya muhtıra

Bu arada, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi de Irak Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Çağrılan büyükelçiye muhtıra verildi.

Rudaw TV yayınına katılan Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahaf, “Türkiye’nin dün topraklarımıza düzenlediği apaçık saldırıyı şiddetle kınıyoruz” dedi.

Türkiye’nin eylemlerinin gerginliğin artmasına katkıda bulunduğunu, iyi komşuluk ilkeleri ile uluslararası hukuk ve yasaların açık bir ihlali olduğunu daha önce de belirttiklerini ifade etti.

Sahaf, “Bağdat’taki Türk Büyükelçisini daha önce de iki kez çağrılmış sert protesto notası verilmişti. Bugün üçüncü kez çağrılarak daha sert yazılı bir muhtıra teslim edildi” ifadesini kullandı.

Irak’tan BM’ye çağrı

Öte yandan Irak Parlamentosu 1’inci Başkan Yardımcısı Hasan Kerim Kabi ise “Bu saldırıların tekrarlanması tüm uluslararası hukukun ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlalidir. Bu ihlallere derhal yanıt verilmelidir” dedi.

Kabi, hava saldırısını Irak’ın egemenliğinin ihlali olarak nitelendirdiklerini de vurguladı.

Bağdat’tan gelen tepkilere ve hava saldırısına ilişkin Ankara’dan henüz bir açıklama yapılmadı.




Önceki Haber
ABD seçimleri: Biden yardımcılığına Kamala Harris'i aday gösterdi
Sonraki Haber
"Seçimler ne özgür ne de adildi": AB'den Belarus'a yaptırım sinyali