Ana SayfaDünyaABD’den Türkiye’ye Doğu Akdeniz mesajı: Askerlerinizi çekin

ABD’den Türkiye’ye Doğu Akdeniz mesajı: Askerlerinizi çekin

HABER MERKEZİ – Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle Avrupa ve Ortadoğu ülkeleriyle kriz yaşayan Türkiye’ye bir uyarı da ABD’den geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kıbrıs ziyareti öncesi, “Askeri varlıkların geri çekileceğini umuyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Afganistan’da anlaşma aşamasında oldukları Taliban yöneticileriyle görüşmek üzere Katar’ın başkenti Doha’ya hareketi öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Doğu Akdeniz’deki soruna barışçıl çözüm bulunabilmesi amacıyla Cumartesi günü Kıbrıs Cumhuriyeti’ne bir ziyaret gerçekleştireceğini açıklayan Pompeo, bu temaslarının ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ile yaptığı telefon görüşmelerinin tamamlayıcısı niteliğinde olacağını söyledi.

Doğu Akdeniz’deki ihtilafın “diplomatik ve barışçı yollardan çözülmesi” gerektiğini belirten Pompeo, “Kıbrıs halkının bakış açısı ile bağlantılı riskleri anlamak için çaba göstereceğim. Gerçek görüşmeler olacağını ve bu görüşmelerin gerçekleşebilmesi için bölgede bulunan askeri varlıkların geri çekileceğini umuyoruz” dedi.

Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis, fırkateynler eşliğinde Doğu Akdeniz’de doğal gaz arama faaliyetlerini sürdürürken, Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti, İtalya ve Fransa ile birlikte bölgede askeri tatbikat düzenlemişti.

MED7’de Yunanistan ve Kıbrıs’a tam destek 

Fransa, İtalya, İspanya, Malta, Portekiz, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti liderlerinin katılımıyla da dün Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da AB üyesi Güney Avrupa Ülkeleri (MED7) Altıncı Zirvesi gerçekleştirilmişti.

Zirve sonrası açıklanan ortak bildiride, Yunanistan ve Kıbrıs’a Doğu Akdeniz konusunda tam destek verilerek, “Kıbrıs sorununa ilişkin BM kararları ile AB müktesebatı değerleri ve ilkeleri doğrultusunda kapsamlı, uygulanabilir bir çözüme yol açacak müzakerelerin yeniden başlaması için devam eden çabalara kararlı desteğimizi yineliyoruz” açıklaması yapılmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
 Belirsizlikler ligi başlıyor
Sonraki Haber
Didem Akman ölüm orucuna ara verdi