Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde can kayıpları 900 bine yaklaştı

Covid-19 pandemisinde can kayıpları 900 bine yaklaştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsüne yakalananların sayısı 27 buçuk milyonu aşarken, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı ise 900 bine dayandı. Günlük vaka sayısının bin 700’lerin üzerine çıktığı Türkiye’de resmi verilere göre can kaybı sayısı 6 bin 782. Gelişmeler sayfamızda.

 


Yunanistan’daki Moria mülteci kampında vaka sayısı 35’e yükseldi

Fotoğraf: Ekathimerininews

Yunanistan Göç Bakanlığı, Midilli adasında bulunan Moria mülteci kampında Covid-19 vaka sayısının 35’e yükseldiğini açıkladı.

Sağlık yetkililerinin Moria’da toplam 2 bin test yaptığı aktarıldı. Test sonucu pozitif çıkan toplam 35 mültecinin başka bir alana taşındığı ve yalnızca birinin Covid-19 semptomları gösterdiği belirtildi.

​Kampta ilk vaka geçtiğimiz hafta tespit edilmişti.

Kapasitesi 2 bin 800 olan ancak 12 bin 600 kişinin kaldığı kampta  ilk vaka geçtiğimiz hafta tespit edilmişti.

7 Eylül günü Yunanistan makamları üç mülteci kampının daha karantinaya alındığını açıklamıştı.

Söz konusu kamplar başkent Atina’daki Eleonas kampı, şehrin kuzeyindeki Malakasa kampı ve Pireaus limanı yakınındaki Schisto kampıydı.

Yunanistan’da son günlerde vaka sayısında da artış yaşanıyor.

Son 24 saatte ülke genelinde 169 yeni vaka tespit edildiği, toplam vaka sayısının 11 bin 832’ye yükseldiği ifade edildi.

Ülkede can kaybı sayısı ise 290 olarak açıklandı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 52 kişi hayatını kaybetti, bin 761 vaka tespit edildi

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 283 bini aştı.

8 Eylül Salı günü Türkiye’de 110 bin 565 test yapıldığı ve bin 761 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 52 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 93 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 283 bin 270’e, toplam can kaybı ise 6 bin 782’’ye yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 7 milyon 994 bin 29 oldu.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı

İstanbul ve Mimar Sinan Üniversitesi’nden uzaktan eğitim kararı

Covid-19 tedbirleri kapsamında İstanbul Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi uzaktan eğitim kararı aldı.

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada, yapılan değerlendirmeler sonucunda, bir taraftan küresel salgın ve bulaş riskinin öte yandan da bu bulaşın en aza indirilmesine yönelik faaliyetlerin artarak devam ettiği Türkiye’de, yayılımın azaltılmasına katkıda bulunmak ve öğrenci, akademik ve idari personel ile genel halk sağlığını tehlikeye atmamak adına 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz yarıyılına ilişkin uzaktan eğitim kararı alındığını duyurdu.

Açıklamada ayrıca, Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakülteleri ile Devlet Konservatuvarının pratik ve klinik uygulama derslerinin gerekli olan sağlık tedbirleri alınarak yüz yüze imkanlarla yapılmasının haricinde üniversitedeki tüm akademik birimlerin ön lisans ve lisans programlarındaki ders, uygulama ve sınav faaliyetlerinin dijital imkanlarla ve uzaktan eğitim yöntemleriyle yapılmasına karar verildiği belirtildi.

Mimar Sinan’da da uzaktan eğitim

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi de artan Covid-19 vakaları nedeniyle yeni dönemde eğitimin uzaktan yapılmasına karar verdi.


MEB: Yüz yüze eğitime sadece okul öncesi ve 1. sınıflar başlayacak

21 Eylül’de yüz yüze eğitime sadece okul öncesi ve 1. sınıflar başlayacağını açıklayan Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “Velilerimiz isterlerse öğrenciyi yüz yüze eğitime göndermeme konusunda mazeret beyan edebilirler. Bu durumda öğrenciler devamsız sayılmayacak” dedi.


Karabük Belediye Başkanı Vergili: Vaka sayısı Türkiye ortalamasının en az 12-13 kat üstünde

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, ildeki Covid-19 vakalarına ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye’de şu ana kadar 22 bin 500 vaka olduğunu belirten Vergili şunları söyledi:

“Bu hasta sayısına göre Karabük’te ortalama hasta sayısının 70’i geçmemesi lazım. Biz şuanda Türkiye ortalamasının en az 12-13 kat üstünde seyrediyoruz. Bu gerçekten çok tehlikeli bir rakam. Bu rakamlar her tarafta sıkıntı oluşturuyor. Belediyemizde de bu sıkıntı oluşturuyor ve biz sürekli olarak bunu telafi etmeye çalışıyoruz.”

Virüse yakalanan belediye personeli sayısının toplamda 100’ü geçtiğini belirten Vergili, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Böyle bir ortamda bu düğün merakı neden bunu anlamıyorum. Ben bunu yalnız vatandaşlar için söylemiyorum. Bizim belediye başkanı arkadaşlarımızda bile var.

“Araç Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya Bey başka bir belediye başkanı arkadaşının toplantısına gidiyor, toplantıyı düzenleyen belediye başkanı kendisindeki semptomları bildiği halde o toplantıyı düzenliyor ve etrafındaki bir sürü kişi hastalanıyor.”


Ankara’da ‘Corona’ bulaşan sağlık çalışanlarının sayısı 799’a yükseldi

Ankara Tabip Odası yaptığı açıklamayla kentte Covid-19 tanısı konulan sağlık çalışanlarının sayısının 8 Eylül itibariyle 799’a yükseldiğini duyurdu.

https://twitter.com/ankaratabipoda/status/1303279640820232192


Türkiye genelinde tüm alanlarda maske takmak zorunlu oldu

Fotoğraf: AFP

Bilim Kurulu’nun tavsiye kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine “Covid-19 Tedbirleri” konulu ek genelge gönderildi.

Genelgeye göre, ülke genelinde meskenler hariç olmak üzere tüm alanlarda maske takmak zorunlu olacak.

Genelgedeki kararlar şöyle:

  • Ülke genelinde (meskenler hariç olmak üzere) tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) yurttaşlara maske takma zorunluluğu getirildi.
  • Şehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına müsaade edilmeyecek. Bunların dışında kalan metro, tramvay, metrobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında; fiziki mesafe kurallarına aykırı olmayacak şekilde hangi oranda/sayıda ayakta yolcu alınabileceği il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları tarafından tespit edilecek.
  • Restoran, kafe vb. tüm yeme-içme ya da eğlence yerlerinde saat 24.00’ten sonra müzik yayınına hiçbir şartta izin verilmeyecek.
  • Yurttaşların toplu olarak bulunduğu/bulunabileceği yerler (pazaryerleri, sahiller vb.) ile kafe, restoran vb. yeme içme ve eğlence mekanlarında tedbirlere ve belirlenen kurallara uyulması hususundaki denetimlerin süreklilik taşıyacak şekilde etkinliğinin artırılmasına yönelik gerekli tedbirler vali ve kaymakamlarca alınacak.

Genelgenin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


Soylu: Saat 00.00’dan sonra kafe ve restoranlarda müzik yayını yasak

Koruyucu yüz maskesi takan garson, Ankara’da bir restoranda bir masayı dezenfekte ediyor. (Fotoğraf: AFP)

Corona virüsü önlemleri kapsamında gece yarısı müzik yayını yasağı geliyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu gece yarısından itibaren 81 ilde kafeterya ve restoranlarda müzik yayınının sona ereceğini duyurdu.

Soylu, “Bu gece saat 00.00’dan itibaren 81 vilayette kafeterya, restoran gibi yerlerde hem canlı müzik, hem de kasetten müzik olmayacak. Genelgeyi valiliklere gönderdik. Derhal uygulanmaya başlanacak” dedi.


Meclis’te ‘Corona’dan ilk ölüm

Meclis’te Corona virüsü nedeniyle ilk ölümün yaşandığı açıklandı.

Meclis İnsan Kaynakları Başkanlığı’nda çalışan ve Covid-19 testi pozitif çıkan 33 yaşındaki İbrahim Sevgi’nin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Yapılan yazılı açıklamada, testinin pozitif çıkmasının ardından hastaneden evine gönderilen Sevgi’nin fenalaşması üzerine kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği kaydedildi.

“Meclis İnsan kaynakları biriminde görevli memur arkadaşımız Sevgi, Cuma günü rahatsızlık hissetmesi üzerine hastaneye gitmiş, ancak durumunun hastanede yatarak tedaviyi gerektirecek boyutta olmaması nedeniyle evinde istirahat etmekteyken, dün ateşinin yükselmesi üzerine hastaneye yatırılmış, ani gelişen bir durumla gece hayatını kaybetmiştir. Ailesinde Covid-19 pozitif olan bireylerin bulunduğu arkadaşımız da idari izinli olarak evinde bulunmaktaydı.”


Bilim Kurulu üyesi: Sorunun ortadan kalkması için tam izolasyon gerek

Fotoğraf: DHA

Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Covid-19 salgınında çözümün tam izolasyon olduğunu söyledi.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi’ye konuşan Kayıpmaz, gerekli görüldüğü takdirde ülke genelinde de tebdirlerin alınabileceğini, bununla ilgili tavsiyelerin Bilim Kurulu’nda gündeme geldiğini ifade etti.

“Sağlık bakanımızın da geçtiğimiz günlerde açıkladığı gibi sorunun tamamen ortadan kalkması için yapılması gereken tam izolasyondur” diyen Bilim Kurulu üyesi Kayıpmaz, ne kadar süreceği bilinmeyen salgına karşı süresiz izolasyona birçok ülkenin sıcak bakmadığını kaydetti.

Kayıpmaz, “Şu anki bilgilerimize göre salgının yayılmasını önlemede en etkili yöntemlerin, bireysel korunma yöntemleri” olduğunu savundu.

Bilim Kurulu üyesi, okulların açılmasıyla ilgili de şunları söyledi: “Okulların açılmasına iki hafta kaldı. Vaka sayıları da artış yönünde ilerliyor. Elbette yetkili kurumlar gerekli değerlendirmeleri anlık olarak yapmaktadır. Önümüzdeki günlerde kararın netleşeceğini sanıyorum” dedi ve ekledi:

“Kişisel kanaatim ise yüz yüze eğitimin okuma-yazma aşamasındaki çocuklarla sınırlı kalabileceği yönündedir. Çocuklarımızın ve gençlerimizin, ayrıca onları yetiştiren öğretmenlerimizin sağlığı öncelikli endişemiz olmalıdır.”


İspanya’da vaka sayısı 500 bini aştı

Fotoğraf: AP

İspanya’daki toplam Corona virüsü vaka sayısı 525 bin 549’a ulaştı.

İspanya, yarım milyon eşiğini aşan ilk Batı Avrupa ülkesi oldu.

Ülkede son bir hafta içerisinde 49 bin 716 yeni vaka tespit edilirken, 237 kişi daha hayatını kaybetti.

Vakaların ve vefatların yaklaşık üçte biri başkent Madrid’de görülüyor.

Vaka sayılarındaki artış devam ederken, altı aylık aranın ardından okullar da kademeli olarak açılmaya başlandı.

Vaka artışının Temmuz ayında yükseliş eğilimine girdiği İspanya şu anda Avrupa’da en yüksek günlük artışın görüldüğü ülke konumunda.


Dünya genelinde son durum

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 27,490,571
  • Can kayıpları: 896,869
  • İyileşenler: 19,591,340
  • Aktif vakalar: 7,002,362

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (6,485,575)
  • Hindistan (4,280,422)
  • Brezilya (4,147,794)
  • Rusya (1,030,690)
  • Peru (691,575)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (193,534)
  • Brezilya (127,001)
  • Hindistan (72,816)
  • Meksika (67,781)
  • Britanya (41,554)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gülistan Doku için oturma eylemleri: Baş şüpheli Zaynal Abakarov’un ifadesi alınsın
Sonraki Haber
Diyarbakır'da TJA aktivisti üç kadın gözaltında