Ana SayfaÇalışma YaşamıErkek berberliği kursuna katılmak istedi, ayrımcılıkla karşılaştı

Erkek berberliği kursuna katılmak istedi, ayrımcılıkla karşılaştı

HABER MERKEZİ – İzmir’de Karabağlar Halk Eğitim Merkezi’nce açılan erkek berberliği kursuna katılmak isteyen Gönül Aşkın’a, yönetmeliğin aksine “kadın kursiyer almıyoruz” yanıtı verildi. Aşkın, durumu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirmesi üzerine davet edildiği Halk Eğitim Merkezi’nde bir yöneticinin ise “Eğitmenle aranızda özel bir durum mu var?” sorusu ile karşılaştı.

İzmir’de yaşayan 30 yaşındaki Gönül Aşkın, ilkokul karnesinde birkaç kırığı olduğu için ailesi tarafından 12 yaşındayken bir kadın kuaförüne çırak olarak verildi.

Çırak olarak verildiği işyerinde emeği sömürülüp, tacize maruz bırakılan Aşkın, yaşadıklarını bugün bile ailesine anlatabilmiş değil.

2009 yılından beridir kendisine ait kadın kuaför dükkanını işleten Aşkın, Corona virüsü salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında bir süre kapalı kalan işyerini, 1 Haziran’da atılan “normalleşme” adımları ile berber ve kuaförler yeniden açılsa da annesinin kronik rahatsızlıklarından dolayı tamamen kapatmak zorunda kaldı.

Fakat mesleği ilgili olarak erkek berberliğini öğrenmek isteyen Aşkın, eğitim almak için Karabağlar Halk Eğitim Merkezi’nin sosyal medya hesabından eğitmen E.Ö. ile iletişime geçti.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Sevda Aydın’ın haberine göre, görüşmelerinde eğitmen E.Ö.’nün ‘Kursu kimin için istiyorsunuz?’ sorusuna ‘Kendim için’ yanıtı vermesinin şaşkınlıkla karşılanması üzerine “Neden, kadın kursiyer almıyor musunuz?” diye sordu ve karşılığında “Evet almıyoruz” yanıtı aldı.

Yürürlükte olan yönetmelikte hiçbir eğitim için cinsiyet ayrımı yapılmamasına rağmen olumsuz yanıt alan Aşkın, karşılaştığı cinsiyetçi yaklaşımı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirdi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan bu şikayete dair istenen bilgilendirmeye, Karabağlar Halk Eğitim Merkezi tarafından kursa kadınların da katılabildiği yanıtı verildi. Akabinde telefonla aranan Aşkın, Halk Eğitim Merkezi’ne davet edildi.

Aşkın, gittiği Halk Eğitim Merkezi’nde kendisini karşılayan Müdür Yardımcısı M.Y. ile yaptığı görüşmeyi ise şu sözlerle anlattı:

Kurumun müdür yardımcısının odasına gittim. ‘Erkek berberi olmak isteyen siz misiniz? Siz mi şikayet ettiniz bizi? Eğitmenle aranızda özel bir durum mu var?’ şeklinde art arda sorular sordu. Ben de kendisine şikayet amaçlı değil, böyle bir yönetmeliğin olup olmadığını anlamak üzere Milli Eğitim ile görüştüğümü dile getirdim.

Sonrasında müdür yardımcısı, eğitmenin böyle bir ret olayının yaşanmadığını söylediğini aktardı. Hocanın beyanlarının esas alındığını görmem üzere bana karşı sergilenen gayri ciddi tutum karşısında daha fazla konuşmanın bir anlamı olmayacağını düşündüm. Bu yaklaşımlarından beni yeni başlayacak eğitime çağıracaklarını da düşünmüyorum. Halk Eğitim Merkezi ile yaşadığım soruna karşı hukuki süreci de başlatacağım.

Devlet kurumlarının toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde kadının gelişimine katkı sunması gerekirken, yönetmelikte olmadığı halde keyfi engellemeler çıkararak kadını hiçe saydığını söyleyen Aşkın, şunları söyledi:

Bizim meslekte erkekler rahatlıkla çalışabilirken, biz engelleniyoruz. Buna zemin hazırlayan erkeklik kültüründen kadın-erkek ayırt edilmeksizin vazgeçilmeli. Eşitliğin varlığı yokluğu hayati önem taşıyor. Bu nedenledir ki bir an önce İstanbul Sözleşmesi tartışılmaksızın uygulanmalı.

Konuya ilişkin MA’nın ulaştığı Karabağlar Halk Eğitim Merkezi yetkilileri, kursiyerler arasında toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılığın yapılmadığını ifade ederek, iddiaları reddetti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
UNICEF'in araştırması: Hayatından memnun olan çocuklar sıralamasında Türkiye son sırada
Sonraki Haber
Yasa dışı öneri: Trump seçmenleri iki kez oy kullanmaya çağırdı