Ana SayfaGüncelValilikten ‘işkence’ savunması: Usulüne uygun olarak muhafaza altına alındılar

Valilikten ‘işkence’ savunması: Usulüne uygun olarak muhafaza altına alındılar

HABER MERKEZİ – Gözaltında işkence gören ve “helikopterden atıldıkları” hastane raporuna yansıyan Servet Turgut ve Osman Şiban’a dair ilk kez açıklama yapan Van Valiliği, her iki yurttaşın da ‘usulüne uygun olarak muhafaza altına alındığını’ savundu. Açıklamada değinilmeyen iddialarla ilgili olarak ise Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nca adli ve idari soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Van Valiliği, Çatak ilçesinde askerler tarafından gözaltına alınan ve iki gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde oldukları ortaya çıkan Osman Şiban ve Servet Turgut adlı yurttaşlara ilişkin ilk kez açıklama yaptı.

Her iki ismin de “usulüne uygun olarak muhafaza altına alındığını” savunan vaililik, Turgut’un ‘kayalık alanda düştüğünü’ ileri sürerken, Şiban’ın nasıl yaralandığına ilişkin bir bilgi paylaşmadı.

Açıklamada herhangi bir iddiaya yer verilmese de “İzahı yapılan iddialarla ilgili olarak Van Cumhuriyet Başsavcılığınca 11 Eylül 2020 tarihi itibarıyla adli süreç ve eş zamanlı olarak idarece idari soruşturma başlatılmış olup olay bütün boyutlarıyla titizlikle değerlendirilmektedir” denildi.

Valiliğin açıklaması şöyle:

Van İli Çatak İlçesi Andiçen Mahallesi Sürik Mezrası kırsalında bulunan BTÖ mensuplarını etkisiz hale getirmek maksadıyla 11 Eylül 2020 tarihinde icra edilen operasyon neticesinde; (2) BTÖ mensubu etkisiz hale getirilmiş (1) personel yaralanmış (3) personel şehit olmuştur. Teması müteakip bölgede yapılan takip ve tarassut esnasında çatışma alanından kaçan (1) terörist daha, dere içinde tespit edilerek çıkan çatışma neticesinde etkisiz hale getirilmiştir.

Söz konusu teröristin etkisiz hale getirildiği yerde gözetleme yapan ve şüpheli hareketler sergileyen (1) şahsın S.T bulunduğu tespit edilmiş, şahsın dur ihtarına uymayarak kaçmaya çalıştığı esnada kayalık alanda düştüğü ve yaralandığı gözlemlenmiş, mukavemet göstermesine rağmen yakalanıp usulüne uygun olarak muhafaza altına alınmıştır.

Bölgede BTÖ mensuplarına yardım/yataklık ettiği değerlendirilen O.Ş isimli şahıs aynı bölgede mukavemet göstermesine rağmen usulüne uygun olarak muhafaza altına alınmıştır.

Gözaltı işlemlerinin yapılması maksadıyla (2) şüpheli şahıs ve etkisiz hale getirilen (1) BTÖ mensubu operasyon bölgesinden helikopterle alınarak, 11 Eylül 2020 günü saat 19.00 sularında Van İl J.K.lığına getirilmiştir. Şüpheli şahıslar hazırda bekleyen ambulanslar ile öncelikle en yakın özel hastaneye, müteakiben Van Bölge Araştırma Hastanesine sevk edilmiştir.

O.Ş isimli şahıs tedavi işlemlerinin tamamlanmasını müteakip 20 Eylül 2020 günü taburcu edilmiştir. S.T isimli şahsın tedavisine devam edilmektedir.

İzahı yapılan iddialarla ilgili olarak Van Cumhuriyet Başsavcılığınca 11 Eylül 2020 tarihi itibarıyla adli süreç ve eş zamanlı olarak idarece idari soruşturma başlatılmış olup olay bütün boyutlarıyla titizlikle değerlendirilmektedir.

Ne oluyor?

Osman Şiban’a ait hasta epikrizinde ‘helikopterden düşme’ şeklinde kayıt girilmişti

Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından 11 Eylül’de Servet Turgut’la birlikte gözaltına alındıktan iki gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde tedavi altında olduğu ortaya çıkan sekiz çocuk babası 50 yaşındaki Osman Şiban dün taburcu edildi.

Şiban’la birlikte gözaltına alınan yedi çocuk babası 55 yaşındaki Servet Turgut ise halen yoğun bakımda tutuluyor.

Her iki yurttaşın da gözaltında işkence gördüğü ve helikopterden atıldıkları iddia edilmekteydi.

20 Eylül’de Mezopotamya Ajansı’nın ulaştığı Osman Şiban’ın hasta epikriz raporuna göre, Şiban ‘yüksekten düşme’ şikayetiyle acil servise getirildi. Raporda Şiban’ın ‘helikopterden düşme sonrası acil servise getirildiği’ bilgisi de yer almakta.

Servet Turgut için hazırlanan raporda ise ‘isimsiz hasta yüksekten düşme sebebiyle getirildi. Entübe hasta’ notu yer almakta. Söz konusu raporlar, her iki yurttaşın ‘helikopterden atıldılar’ iddiasını güçlendirmekte.

Turgut ve Şiban’ın maruz bırakıldığı işkenceye dikkat çeken Van Baro Başkanı Zülküf Uçar, “Bu, 90’ların da ötesine geçmeye çalışan bir zihniyet. Hiçbir kelime bu zulmün karşılığı olamaz” diyor.

HDP de yayımladığı ‘uyarı’ mesajında, “Bu vahşet 90’lı yıllarda Kürtlere yönelik işlenen her türlü insanlık dışı suçun devamı hatta daha beteridir” ifadesini kullanmıştı.

Diğer yandan HDP Van Milletvekili Tayip Temel ile DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, iddiaları Meclis gündemine taşıdı.


Van Baro Başkanı: 90’ların da ötesine geçmeye çalışan bir zihniyet

İşkence Meclis gündeminde, yakınları ‘Ölümle tehdit edildik’ diyor

Hastane raporu ortaya çıktı: Helikopterden düşme sonrası yaralanma

Asker işkencesi bu hale getirdi: Hafıza kaybı yaşıyor

‘Helikopterden atıldılar’ iddiasını güçlendirecek rapor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Altın Portakal'ın uluslararası yarışma filmleri belli oldu
Sonraki Haber
Covid-19 salgını: Sınıf temelli önlemlere tepkiler var