Ana SayfaGüncelHDP’den Bakan Soylu’ya ‘Servet Turgut’ protestosu

HDP’den Bakan Soylu’ya ‘Servet Turgut’ protestosu

HABER MERKEZİ – Meclis’teki bütçe görüşmelerinde Osman Şiban ve Servet Turgut’u, Kilyos Mezarlığı’ndaki kaldırım altlarına defnedilen cenazeleri gündeme getiren HDP’liler, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu protesto etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, bütçe görüşmelerinin devam ettiği Meclis Genel Kurulu’nda, mezarların tahrip edilmesini ve işkenceleri gündeme taşıdı.

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, ülkenin muhalifler için adı konulmamış bir OHAL süreci yaşandığını ifade etti.

Tahrip edilen mezarlıkları ve Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan cenazeleri hatırlatan Taşdemir şunları söyledi:

Diriler kadar bu çıplak şiddetten ölüler de nasibini alıyor. Tarihin hiçbir döneminde ölülerden hesap sorulmamıştır. Tüm kutsal metinler ve yeryüzündeki tüm inançlar cenazeye hürmetle yaklaşmıştır. İnsanlık tarihi, bir anlamda ölüye saygının da tarihidir.

Çünkü ölünen ideolojisi yoktur, öldükten sonra hükmü de aslında yeryüzünden kalkmıştır ama maalesef bu iktidar döneminde defin hakkı engelleniyor, mezarlıklar hedef hâline getiriliyor, tahrip ediliyor. Bugüne kadar 13 tane mezarlık tahrip edildi. Garzan Mezarlığı’ndan 282 cenaze çıkarıldı ve Kilyos’ta bir kaldırıma toplu bir şekilde defnedildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Garzan Mezarlığı’nda 282 cenazenin çıkarılarak Kilyos’taki kaldırıma defnedildiği açıklamasına ilişkin “Yalan” ifadesini kullandı.

‘Servet Turgut’a ne oldu?’

Taşdemir, Van’da askerlerce işkence edildikten sonra helikopterden itilip yaşamını yitiren Servet Turgut ve ağır yaralanan Osman Şiban’ı da hatırlattı.

Hastane raporunda da ‘helikopterden düşme sonrası yaralanma’ şeklinde bir tutanak da mevcut, yirmi gün sonra Servet Turgut yaşamını yitirdi. Bütçe Komisyonunda Bakana sordum ‘Servet Turgut nasıl öldü?’ sorusunu, uzun uzadıya bir hikâye anlattı, hatta operasyonun tüm detaylarını anlattı.

Yine, helikoptere binildiğini, Bakan, Servet Turgut’la Osman Şiban’ın helikoptere bindirildiğini söyledi, sonra ne olduğunu açıklayamadı. Biz bir kez daha buradan soruyoruz: Servet Turgut’a ne oldu? Biz ne olduğunu biliyoruz ama failler bulunana kadar, sorumlular cezalandırılana kadar biz bu soruyu hep sormaya devam edeceğiz.

Bunun üzerine söz alan Bakan Soylu, elindeki fotoğrafları göstererek şu iddialarda bulundu:

Osman Şiban’ın evi burada ve Osman Şiban’ın evine 2-3 kişi geliyor 21.00 sıralarında ve insansız hava aracıyla takip ediliyor. Osman Şiban’ın evine 3 terörist giriyor. Osman Şiban’ın evinden çıkıyorlar, Osman Şiban’ın evinden çıktıktan sonra -şimdi söyleyeceğim- şu hareketlilikle beraber doğru mağaraya gidiyorlar. Sonra biz Türk Hava Kuvvetleri’nden uçakları istiyoruz, F16’ları, ve F16’larla beraber şu kayalıkların içerisinde bu teröristleri -3 terörist, 1’i kırmızı listede- etkisiz hâle getiriyoruz.

Soylu’nun konuşması sırasında HDP milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak protesto etti.

Şiban ve Turgut’a ne olmuştu?

Osman Şiban (solda), Servet Turgut.

Van’ın Çatak kırsalında operasyona çıkan askerler tarafından 11 Eylül’de gözaltına alındıktan 2 gün sonra yoğun bakım ünitesinde oldukları ortaya çıkan iki yurttaştan Servet Turgut gördüğü ağır işkence nedeniyle yaşamını yitirmiş, ağır yaralanan Osman Şiban ise günler sonra taburcu edilmişti.

Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Turgut ve Şiban’ın durumuna ilişkin hem olay yerine gidip yaptığı incelemeleri hem de görgü tanıklarının anlatımlarını raporlaştırmıştı.

2 Kasım’da Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla raporu açıklayan Ahmet Şık, tedavisine Mersin’de devam edilen Osman Şiban’ın anlatımlarına da raporunda yer vermişti.

Anlatımlarına yer verilen Osman Şiban, helikopterde dövülmeye başlandıklarını, indikleri askeri kışlada helikopterden itildiklerini ve burada toplanan 100’den fazla asker tarafından linç edildiklerini söylemişti.

Ahmet Şık da raporun sonuç kısmında şunları kaydetmişti:

Yani faillerin yalanı, müdafilerin gerçeğine dönüşmüş, olayın aslını oluşturan kitlesel bir dayak ve linç işkencesi gölgede kalmış demek yanlış olmayacaktır. Halen tedavisine devam edilen Osman Şiban’ın yere inen helikopterden askerler tarafından arkadan itilerek beton zemine düşürülmesini ‘Atıldık’ diyerek ifade etmesi, ‘Helikopterden atıldılar’ iddiasının yaygınlaşmasında rol oynadı.

Osman Şiban’ın anlattıklarından yola çıkılarak, Servet Turgut’un ölümüne, kendisinin de ağır yaralanmasına neden olan olayın sebebinin helikopterden atılma değil, kitlesel dayak olduğu anlaşılmaktadır.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 71 milyonu aştı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.