Ana SayfaCezaevleriAvukat yasağına gerekçe yapılan ‘Yol Haritası’

Avukat yasağına gerekçe yapılan ‘Yol Haritası’

HABER MERKEZİ – İmralı’da 21 yılı aşkındır tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik 6 aylık avukat yasağına gerekçe yapılan “Yol Haritası”, Öcalan’ın Kürt sorununun çözümü için belirlediği ilkeler ve hayata geçirilmesi gerektiğini savunduğu adımları içeriyor.

Bursa 2’nci Cumhuriyet Başsavcılığı, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’a 23 Eylül’de 6 ay süreli avukat görüş yasağı koymuştu.

Yasak kararı, 5275 sayılı Kanun’un 59’uncu Maddesi doğrultusunda Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine alınmıştı.

Öcalan ve diğer üç isim hakkında 2005 ve 2009 yılları arasında verilen hücre cezaları yasak kararına gerekçe gösterilmişti.

Yine, Öcalan’ın 2009 yılında savunmasının devamı olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) sunduğu 156 sayfalık “Yol Haritası” hakkında Cezaevi Disiplin Kurulu’nun aldığı karar da yasak gerekçeleri arasında yer aldı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Erdoğan Alayumat’ın haberine göre Öcalan’ın kaleme aldığı 156 sayfalık “Yol Haritası”, Kürt sorununun çözümü için üç aşamalı bir eylem planı içeriyor.

Öcalan, “Yol Haritası”nı 15 Ağustos 2009’da cezaevi yönetimine vererek, avukatlarına teslim edilmesini istedi. Ancak Cezaevi Disiplin Kurulu, “Devletin menfaatlerine aykırı olduğu ve örgüt propagandası içerdiği” gerekçesiyle “Yol Haritası”nı avukatlara vermedi.

Öcalan’ın avukatlığını yürüten Asrın Hukuk Bürosu üyeleri, Bursa İnfaz Hâkimliği’ne itiraz etti. Fakat avukatların bu talebi reddedildi.

İtiraz üzerine AİHM’e gönderildi

Öcalan, bunun üzerine AİHM’e vereceği 550 sayfalık savunmasına bu metni de ekledi. Türkiye, yaklaşık 1 buçuk yıl boyunca belgeyi avukatlara vermedi.

Bu sırada AHİM, Öcalan’ın savunmasını istedi. Türkiye, “Yol Haritası” kısmını çıkararak, savunmayı AHİM’e gönderdi.

Öcalan’ın avukatlarının başvurusu üzerine ise AİHM, 156 sayfalık metni “savunmanın parçası olduğu” gerekçesiyle Türkiye’den istedi.

Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı, metnin gönderilmesi yönünde Adalet Bakanlığı’na görüş bildirdi. Türkiye, metni gönderdikten sonra AİHM’den, Türkiyeli hukukçuların da bulunduğu teknik bir komisyon kurulmasını ve metinde savunmayla ilgisi olmayan bölümlerin Öcalan’ın avukatlarına verilmemesini istedi.

AİHM, tüm engelleme girişimlerine rağmen belgeyi avukatlara verdi.

Belge, daha sonra “Türkiye’de Demokratikleşme Sorunları, Kürdistan’da Çözüm Modelleri (Yol Haritası)” başlığıyla yayımlandı.

“Kavramsal, kurumsal ve ilkesel çerçeve, Türkiye’de demokrasi sorunu ve demokratik anayasa çözümü, Kürt sorunu ve çözüm olasılıkları, Eylem planı ve sonuç” bölümlerinden oluşan belgede 10 ilke yer alıyor.

İlkelerin yanı sıra, Kürt sorunun çözümü noktasında öncelikli olarak atılması gerektiği savunulan adımlar da belgede yer alıyor.

Mezopotamya Ajansı’ndaki haberde, söz konusu ilkeler ile “Eylem planı” başlığı altında formüle edilen üç aşamaya da yer verildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çocuklarına şiddet uygulayıp, canlı yayın yapan erkek tutuklandı
Sonraki Haber
Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı