Ana SayfaCezaevleriCezaevi Kurulu ‘engizisyon’a özendi: Bu alet yan flüt değil zurna

Cezaevi Kurulu ‘engizisyon’a özendi: Bu alet yan flüt değil zurna

HABER MERKEZİ – Bir tutukluya gönderilen yan flüt için toplanan yedi kişilik Elazığ 1 Nolu Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, iki bin 900 yıldır flüt ailesinin bir türü olarak kabul edilen yan flütün, ‘zurna’ olduğuna karar verdi. İtiraz üzerine yan flütün, flüt mü zurna mı olduğuna mahkemeler karar verecek.

Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi, Milattan Önce 900’lü yıllarda Çin’de kullanıldığı bilinen ve 12’nci yüzyıldan bu yana Avrupa’da yaygın biçimde kullanılan flüt ailesinin en yaygın türü olan yan flütün ‘zurna’ olduğuna karar verdi.

Trajikomik karar bir tutuklunun ailesinin cezaevine gönderdiği yan flüt için toplanan İdare ve Gözlem Kurulu tarafından alındı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Fethi Balaban’ın haberine göre, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü son sınıf öğrencisi Baran Barış Korkmaz cezaevinde müziğe ilgi duymaya başladı.

Dersim’in Pertek ilçesindeki ailesini ziyareti sırasında, komşularının bahçesinde bir adet tüpün bulunması ve gizli tanığın ifadesiyle 59 yıl hapis cezasına çarptırılan Korkmaz, bağlamadan sonra ablası Sevinç Korkmaz’ın yan flüt çalışmasından etkilenerek, kardeşinden yan flüt istedi.

İki ay boyunca verilmedi

Abla Sevinç Korkmaz, bir müzik mağazasından 769 TL’ye aldığı yan flütü kargoyla cezaevine gönderdi.

Ancak 7 Temmuz’da gönderilen flüt, 2 Eylül’e kadar tutukluya verilmedi.

Flütün zurna olduğu gerekçesiyle verilmemesi üzerine Baran Barış Korkmaz, Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne itirazda bulundu.

İdare ve Gözlem Kurulu, tutuklu ve hükümlülere verilmesi önünde yasal bir engel bulunmayan flütün, tutuklu ve hükümlülere verilmesinin yasaklandığı zurna olduğuna karar verdi.

Flütün faturası bile ikna edemedi

Cezaevinin 1 ve 2’nci müdürü, idare memuru, psikolog, öğretmen, sosyal çalışmacı ve sorumlu infaz koruma baş memurundan oluşan yedi kişilik kurul, Bursa Müzik’ten alınan ve içeriğinde yan flüt olduğunu belirten faturasına rağmen ikna olmadı.

Flütün zurna olduğuna oybirliğiyle karar veren Kurul, kararında şu ifadelere yer verdi:

(…) Gönderilen kargonun içinde halk arasında zurna diye tabir edilen bir müzik aleti olduğu anlaşılmıştır. Ceza İnfaz Kurumunda Bulundurulabilecek Eşya ve Maddeler Hakkında Yönetmeliğin 10. Maddesinde: ‘Her hükümlüye, elektrikli olmamak ve idarece belirlenen saatlerde kullanılmak koşuluyla, vurgulu çalgılar dışında saz, ud, gitar, kemençe, flüt, mızıka, ney, kanun gibi müzik aletlerinden birisi verilebilir. Birden çok hükümlünün bulunduğu oda veya koğuşlarda, bu konuda bütün hükümlülerin rızasının alınması zorunludur.’ hükümleri gereğince işlem yapılmaktadır. Ayrıca, müzik aletinin yanında bir adet 35-40 santimetre uzunluğunda bir parçanın X-Ray cihazında göründüğü ve bu parça ile hüküm özlünün kendine ve çevresine alet yaparak zarar verebilecek davranışlarda bulunabileceği düşünülmektedir.

Kurulun flütün zurna olduğuna karar vermesinin ardından Korkmaz, Elazığ Ceza İnfaz Hakimliği’ne başvurdu.

Buradan da flütün zurna olduğu kararı çıkarsa, flütün zurna mı, flüt mü olduğu yönündeki nihai kararı Ağır Ceza Mahkemesi verecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erkeklere 'ikinci eş' alın diyen Ali Edizer doktorluk görevinden alındı
Sonraki Haber
HDP milletvekiline 15 yıla kadar hapis istemi