Ana SayfaEkolojiOrdu’da halkın direnişi HES şantiyesini yıktırdı

Ordu’da halkın direnişi HES şantiyesini yıktırdı

HABER MERKEZİ – Ordu’nun Korgan ilçesinde yapılmak istenen HES şantiyesi, yurttaşların verdiği mücadele sonucu yıkıldı.

Ordu’nun Korgan ilçesine bağlı Çiftlik mahallesinde yaşayan halk, mahallelerinde inşa edilmek istenen Balamir Hidroelektrik Santrali’nin (HES) inşaatını verdikleri mücadele ile şimdiye dek üç kez durdurdu.

Yurttaşların verdiği mücadele sonucunda bu kez de şirketin yasadışı biçimde kurduğu şantiye yıkıldı.

Yurttaşlara hukuksal destek veren Avukat İsmail Topçuoğlu, halkın fiili olarak verdiği mücadelenin yanı sıra hukuksal yolları da boş bırakmadığını söyledi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Topçuoğlu, Ordu Çevre Derneği’nin de halka büyük ölçüde yardım ettiğini belirterek şunları kaydetti:

Fiili ve hukuksal konularda neler yapacağımızı mahalleye gelerek anlattılar. Hatta deredeki çalışmayı ilk olarak dernekten gelenlerin önerileri ve desteğiyle durdurduk. Jandarmaya tutanak tutturduk. Bu tutanak, bugün şantiyenin yıkılmasıyla sonuçlandı.

Topçuoğlu, baştan itibaren yürüttükleri hukuksal süreci şöyle anlattı:

Jandarmanın tutanağı üzerine suç duyurusu yaptık. Çevre Şehircilik, Kaymakamlık ve Korgan Belediyesi’ne dilekçeler yazdık, dava açtık. Şantiyenin ve çalışmaların yasal olmadığını kanıtladık, yıkım kararı çıktı. İki aya yakın oyaladılar.

En son Vali yardımcısı, Jandarma komutanı mahallelilerle toplantı yaptı. Halk kararlılığını dile getirdi. Sonunda şantiye yıkıldı. Tabi ki, temkinliyiz, takip ediyoruz. Şantiye yıkıldı diye işin peşini bırakmayacağız.

Mahallelilerden Hamide Güney Salduz da derelerinde iş makinaları çalışmaya başladığında önce ne olduğunu anlayamadıklarını, Ordu Çevre Derneği yöneticilerinin bilgilendirme ve uyarıları ile gerçekleri gördüklerini söyledi.

Salduz sonrasında ise HES inşa etmek isteyen şirketin her hamlesini boşa çıkardıklarını vurguladı.

Kadın, genç, yaşlı olarak Çiftlik halkı deresine sahip çıktı. Birlikteliğin sonucunu gördük. Şantiyenin yıkılması Çiftlik halkının kararlı tutumundan kaynaklandı. Avukatımızın hazırladığı dilekçelerle hukuksal hakkımızı kullandık. Biz de gerekeni yaptık.

Derelerine sahip çıktıklarını söyleyen mahalle sakinlerinden Gülseren Topuz ise, “Bu dere bizim. Deremizi almak istediler, vermedik. Biz kimsenin malını istemiyoruz. Kavgamız, mücadelemiz hakkımızı korumaya yönelik. Dere yoksa Çiftlik de yok demektir. Şantiye yıkıldı. Bu Çiftlik halkının başarıdır. Mücadelemiz bitmedi. Tehlike geçmiş değil, deremize sahip çıkacağız” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Döviz kurunda yeni rekor: Euro tavan yaptı
Sonraki Haber
Libya’da ateşkese varıldı: TSK ve ÖSO’ya yol göründü