Ana SayfaToplumsal CinsiyetKelepçeleri kırıyorlar: Ev hapsindeki kadınlar dışarı çıktı

Kelepçeleri kırıyorlar: Ev hapsindeki kadınlar dışarı çıktı

HABER MERKEZİ – Ev hapsinde tutulan Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk, SKM üyesi Gamze Toprak ile üniversite öğrencisi Hivda Selen, 8 Mart için evden dışarı çıkma kararı aldı. Açıklama yapan Çubuk, “Bu ev hapisleri biz kadınları tekrar evlere gönderen, patriyarkanın kölelik zincirine halka olarak eklenen bir tutsaklık biçimi” dedi.

Son günlerde feminist, devrimci ve sosyalist güçler ile öğrencilerin eylemlerine yapılan müdahalelerde gözaltına alınan çok sayıda kişi sevk edildikleri mahkemelerce ev hapsine mahkum edilerek, ayaklarına elektronik kelepçeler takılıyordu.

Bugün bazı kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ev hapislerini kendi kararlarıyla sonlandırdı.

Birleşik Mücadele Güçleri’nin 4 Şubat’ta Kadıköy’de yapmak istediği deklarasyon eylemine yönelik polis müdahalesinde gözaltına alınan Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk, “konutu terk etmeme” adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

8 Şubat’tan bu yana ev hapsinde bulunan Çubuk, ev hapsini kendisi sonlandırdı.

‘Ev hapsinde değil feminist isyandayım’

Evinden dışarı çıkan Çubuk yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Ocak ayından bu yana ev hapsinde alınan onlarca insandan biriyim. En son dün Kadıköy’deki Büyük Kadın Buluşması’nda Yıldız ve Güneş ev hapsine alındı.

Bu ev hapisleri biz kadınları tekrar evlere gönderen, patriyarkanın kölelik zincirine halka olarak eklenen bir tutsaklık biçimi. Bugün ‘ev hapsinde değil feminist isyandayım’ diyorum ve ev hapsimi kendim sonlandırıyorum.

Patriyarkal kapitalizmi ait olduğu yere göndereceğiz, biz kazanacağız.

8 Mart’ta evleri değil dünyayı istiyoruz sloganını yıllarca atmanın sorumluluğuyla ev hapsini kendi iradem ile sonlandırıyorum. Feminist İsyandayım.

Hivda Selen de dışarı çıktı

Boğaziçi Üniversitesi’ne kurum dışından atanan rektör AKP’li Melih Bulu’ya karşı “özerk üniversite” talebiyle öğrencilerin başlattığı eylemlerde gözaltına alınanlardan 25’ine ev hapsi cezası verilmişti.

Bu isimlerden İstanbul Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Hivda Selen de Şubat ayı başından bu yana ev hapsindeydi.

Selen, 8 Mart dolayısıyla ev hapsini kendi kararıyla sonlandırdı.

Dışarı çıktığında açıklama yapan Selen, “Ev hapsi tutuklamadır. Ve bu kelepçe benim değil uzaklaştırma alan şiddet faili erkeklerin ayağına takılmalıdır. Bu yüzden bir kadın daha katledilmesin diye 8 Mart için Taksim’de olacağım” dedi.

Gamze Toprak: Prangaları atıyoruz

Boğaziçi Üniversitesi eylemine katıldığı için 4 Şubat’ta hakkında ev hapsi verilen Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Genel Meclis üyesi Gamze Toprak da dışarı çıktı.

Toprak sosyal medya hesabından, “8 Mart’ta ayağımıza taktığınız prangaları söküp atıyoruz, yarın kadın devrimimizle erkek egemenliğini söküp atacağız. 8 Mart’ta alandayımmmm” açıklaması yaptı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yüksekdağ'dan 8 Mart mesajı
Sonraki Haber
8 MART | Van'dan Diyarbakır'a her yer mor: İktidarı kadın direnişiyle gerileteceğiz