Ana SayfaManşet8 MART | Van’dan Diyarbakır’a her yer mor: İktidarı kadın direnişiyle gerileteceğiz

8 MART | Van’dan Diyarbakır’a her yer mor: İktidarı kadın direnişiyle gerileteceğiz

HABER MERKEZİ – Kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla birçok kent alanları mora boyadı. Van’daki mitingde konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “İktidarı kadın direnişiyle gerileteceğiz” mesajı verdi. Dersim’de kadınlar “haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz” diye seslenirken, Batman’da polis engeline rağmen yürüyüş düzenlendi. Diyarbakır’daki 8 Mart mitingde konuşan DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz ise “Buradan Kürt kadınlar olarak, kazanımlarımızı korumak için Türkiyeli kadınlarla yan yana geleceğimizi, faşizmden, kadın düşmanlarından, Kürt düşmanlarından hep beraber kurtulacağımızı vurgulamak istiyorum” dedi.

Van

Van, 8 Mart 2021

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Van’ın İpekyolu ilçesinde miting düzenledi.

“Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” sloganıyla Musa Anter Parkı’nda gerçekleştirilen mitingde, alan mor ve beyaz balonlarla süslendi. Platforma ise “İsyanımız özgürlüğümüz için!” yazılı pankart asıldı.

Ağrı, Kars, Iğdır ve Hakkari başta olmak üzere birçok kentten çok sayıda kadın ile HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’ın da aralarında bulunduğu siyasetçi kadınlar da yöresel kıyafetlerle alandaki yerini aldı.

Kadınlar Koma Deşta Gever grubunun seslendirdiği Kürtçe ezgiler eşliğinde halay çekti, ardından kürsüye HDP’li Ayşe Acar Başaran çıktı. Başaran, tutuklu siyasetçi kadınlar Figen Yüksekdağ, Sabahat Tuncel, Gültan Kışanak, Şevin Alaca, Ayşe Gökkan ve Leyla Güven’e selam gönderdi.

Pandemi dolayısıyla uzun bir aranın ardından gerçekleştirdikleri bu mitingle AKP’nin 18 yıllık iktidarına büyük bir cevap verdiklerini söyleyen Başaran, “Bir yıl önce Corona bahanesiyle bizleri evlere hapsetmeye çalıştılar. AKP-MHP ittifakı bu süreçte İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açtı. Sığınma evlerine kabulünü zorlaştırdı. Kadın kurumlarına ihtiyaç duyulan süreçte kurumları hedef aldı. Rosa Kadın Derneği ve TJA’ya saldırarak ‘ya Corona şiddeti, ya erkek şiddeti’ dedi. Ne Corona ne de erkek şiddeti kadınlara geri adım attırmayacak” diye konuştu.

Belediyelere atanan kayyumlara da değinen Başaran, konuşmasını “Eşbaşkanlık sistemini illegalize ederek ve suçmuş gibi göstererek, kadın kurumlarını kapatarak, kadınların yeni yaşam örme iddiasını ortadan kaldırdı. Biz ‘eşbaşkanlık mor çizgimizdir, tekçi, milliyetçi, dinci sisteminize karşı bunu korumaya devam edeceğiz’ dedik ve yapmaya devam ettik” diye sürdürdü.

Van, 8 Mart 2021

Cezaevlerinde tecride karşı 102 gündür sürdürülen açlık grevini hatırlatan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü, “Tecrit en fazla kadınları etkiliyor. Tecridin varlığında ortaya çıkan savaş kadınları hedef alıyor. Kadın bedeni savaş aracı haline getiriliyor. Tam da bu nedenle bu mutlak tecride karşı başlatılan açlık grevindeki talepler bizim taleplerimizdir diyoruz. Bu hukuksuz tecridi kaldırın kendi Anayasanıza uyun. Ülkeyi sürekli uçurumun kenarında tutmaktan vazgeçin” ifadelerini kullandı.

“Kadınların direnişi saltanatınızı devirecek. Kadınlar bu ülkeyi yönetecek. Bütün halkların eşit yaşayacağı bir sistemde yönetecek” diyen Başaran, kadınlara şöyle seslendi:

Yalnız değiliz, güçlüyüz. Gücümüzü binlerce yıldır direnen kadınlardan alıyoruz. Claralardan, Rosalardan, Saralardan, Arinlerden alıyoruz. Evlerimizin içinde erkeklerin bizi şiddete uğratmasına izin vermeyelim. Erkek egemenliğine karşı ‘isyanımız özgürlüğümüzdür, örgütlülüğümüz özsavunmamızdır’ diyelim. Evlerde ve sokaklarda ‘belediyelerde bizim’ diyelim. Kadın düşmanlığı yapan iktidarı kadın direnişiyle gerileteceğiz.

Başaran’ın konuşmasını tamamlamasının ardından sanatçı Pınar Aydınlar sahne aldı. Miting, kadınların Aydınlar’ın seslendirdiği ezgiler eşliğinde halaya durmasıyla sona erdi.


Diyarbakır

Diyarbakır, 8 Mart 2021

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) öncülüğünde “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” sloganıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda 8 Mart mitingi düzenlendi.

Renkli flamalarla süslenen meydanın birçok noktasına “Kadın cinayetleri, tacizler ve tecavüzler politiktir”, “Eşit ve özgür bir yaşam için hayatlarımıza sahip çıkıyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Doğanın ve kadının özgürlüğü için ekolojik yaşamı savunuyoruz” ve “Kadın tutsaklar için kadınlar için adalet” yazılı pankartlar asıldı.

İstasyon Meydanı’nın tüm girişleri polis bariyerleriyle kapatılırken, alanın dört farklı kontrol noktasında zırhlı araçlarla güvenlik önlemleri alan yüzlerce polis, alana giriş yapmak isteyenlerden Hayat Eve Sığar (HES) kodu istedi. Kadınların yanlarında getirdiği su, dezenfektan, kalem gibi ihtiyaçların meydana girişine izin verilmezken, içinde “isyan” kelimesinin bulunduğu pankart ve dövizlere de el konuldu.

Yöresel kıyafetleriyle alana giriş yapan yüzlerce kadın, “Direne direne kazanacağız”, “Erkek adaleti değil gerçek adalet” ve “Kadın yaşam özgürlük” yazılı dövizler taşıdığı görüldü. Mitingde sahne alan sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde halaylar çekildi.

Diyarbakır, 8 Mart 2021

Mitingde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, alanı dolduran kadınlara selamlayarak konuşmasına başladı: “Bütün baskılara rağmen alanları dolduran kadınlara selam olsun. Yaşamadığımız zulüm, baskı, katliam, kırım kalmadı. Buna rağmen isyanımızı yükseltmek için dünyanın dört bir yanında alanları dolduran kadınlar, selam olsun size.”

Kadınların yıllardır eşit bir yaşam için mücadele ettiğini vurgulayan Aydeniz, “Asla kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nden, eşit temsiliyetten, eşbaşkanlıktan vazgeçmeyeceğiz. Biz kadın mücadelesinden, kadın özgürlük çizgisinden vazgeçmeyerek özgürlük mücadelesi veriyoruz. Alanlarda, sokaklarda, Meclis’te, hastanede, okulda, hayatın her alanında, dünyanın her bir yerinde mücadele edeceğiz. Kazanımlarımızı koruyup büyüteceğiz” diye konuştu.

“Kadın direnişinden, kadının duruşundan, özgür geleceği inşa eden kadınlardan korktukları için her gün operasyon yapıyorlar” diyen Aydeniz, “Savaş politikalarınıza karşı, tecrit politikalarına karşı asla sessiz kalmayacağız. Savaş bitene kadar, tecrit sonlanana kadar mücadele edeceğiz” diye vurguladı.

102 gündür cezaevlerinde sürdürülen açlık grevlerine de değinen DBP Eşbaşkanı Aydeniz, şöyle konuştu:

Bu mücadelede yalnız olmadıklarını, taleplerinin bizlerin talepleri olduğunu belirtiyoruz. Tecridin tüm topluma yayıldığını görüyoruz, yaşıyoruz. En çok biz kadınlar yaşıyoruz. Bu talepler yerine getirilene kadar her alanda mücadele edeceğiz. Buradan bir kez daha bir an önce taleplerin yerine getirilmesi gerektiğini vurguluyorum. Reformdan bahsedenler, İnsan Hakları Eylem Planı’ndan bahsedenler, tecridi kaldırarak başlayabilirler, insanlık suçu olan cezaevlerindeki hak ihlallerini sonlandırarak başlayabilirler.

Aydeniz, “Buradan Kürt kadınlar olarak, kazanımlarımızı korumak için Türkiyeli kadınlarla yan yana geleceğimizi, faşizmden, kadın düşmanlarından, Kürt düşmanlarından hep beraber kurtulacağımızı vurgulamak istiyorum” dedi ve ekledi:

Bugün bütün alanları doldurarak, faşizme karşı özgürlüğü, isyanımızı büyüteceğimizi yeniden yeniden söylemek istiyoruz. Kadın katliamlarına karşı, yok saymaya karşı, tecride karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. İktidarlara, kadınları yok sayanlara, eksik görenlere seslenmek istiyoruz: Kadınların mücadelesi sizin bitişiniz olacak, özgür bir toplumun inşası olacak.

Saliha Aydeniz, sözlerini “Her günü 8 Mart yapmaya var mısınız? Her gün 8 Mart’ı yaratanları anmak için mücadele edeceğimizi buradan bütün dünyaya duyuralım. Kadınlar var oldukça, faşizm kurumsallaşamayacak. Her gününüz 8 Mart olsun” diyerek sonlandırdı.

Miting, sahne alan sanatçıların şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.


Batman

Batman, 8 Mart 2021

TJA ve HDP Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Batman’da “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” sloganıyla yürüyüş düzenledi.

Atatürk Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, polis tarafından ablukaya alınarak engellendi.

Polisin tüm engellemelerine rağmen bekleyişini sürdüren kadınlar, daha sonra kortej halinde HDP Batman İl Örgütü binasına doğru yürüyüşe geçti.

Yöresel kıyafetleriyle rengarenk kortej oluşturan kadınlar, sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde HDP binasına kadar yürüdü.

Burada alkışlarla sonlandırılan yürüyüşün ardından HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, açıklamalarda bulundu.


Dersim

Dersim, 8 Mart 2021

Dersim’de kadınlar, Dersim Kadın Platformu’nun çağrısıyla Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya geldi.

“Yaşasın kadın dayanışması”, “Aşağı bakmadık, bakmayacağız” ve “Jin, jiyan, azadi’ sloganları atılan eylemde, platform adına açıklamayı okuyan Dilek Kurban, “8 Mart’ı ağır biçimde yaşadığımız pandeminin yıl dönümünde karşılıyoruz” dedi.

“Dünyanın her yerinde kadınların yaşamları, politik, ekonomik ve sosyal hakları aynı sömürü çarkının, kapitalizmin derinleştirdiği eşitsiz koşulların cenderesinde” diyen Kurban, Covid-19 salgınında patronların önce kadınları gözden çıkardığını söyleyen Kurban, “Kadınlar 8 Mart’ı mücadele ve dayanışma ruhuyla kazandığı haklarının ellerinden alınmaya çalışıldığı, ekonomik krizin, yoksulluğun, şiddet ve istismarın giderek arttığı koşullarda karşılıyor” dedi.

İstanbul Sözleşmesi ile kadınların yaşamlarını güvenceye alan yasal düzenlemelerin önemine de değinen Kurban, “Bütün bir yıl her fırsatta her yerde söylediğimiz gibi 8 Mart meydanından da söylüyoruz; haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz! İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa uygulansın, kadınları şiddetten koruyacak düzenlemeler hayata geçirilsin” ifadelerini kullandı.

  Yüksekdağ'dan 8 Mart mesajı
  İmamoğlu'nun davetiyle: Buldan '8 Mart Hatıra Ormanı' açılışına katıldı
  Kelepçeleri kırıyorlar: Ev hapsindeki kadınlar dışarı çıktı
  Karantina ekonominin kadınları nasıl sömürdüğünü gösterdi – Jordan Kisner

Karınca, Mezopotamya Ajansı, Evrensel

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kelepçeleri kırıyorlar: Ev hapsindeki kadınlar dışarı çıktı
Sonraki Haber
Dersim'de kadınlar Gülistan Doku için yürüdü: Bir buçuk yıldır faili koruyorsunuz