Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde aktif vaka sayısı 16 milyona yaklaştı

Covid-19 pandemisinde aktif vaka sayısı 16 milyona yaklaştı

HABER MERKEZİ – Dünya çapında Corona virüsü vaka sayısı 57 milyonu aşarken, can kayıpları 1 milyon 350 bini geçmiş durumda. Şimdiye kadar tespit edilen vakalardan 39 milyonu da hastalığı atlattı. Aktif vaka sayısı ise 16 milyona yaklaştı. Sokağa çıkma kısıtlamalarının yeniden hayata geçirildiği Türkiye’de resmi verilere göre can kaybı 12 bine dayandı. Gelişmeler sayfamızda.

 


Tutuklu eski BDP milletvekili Binici’nin Covid-19 testi pozitif çıktı

HDP Ankara İl Örgütü, Sincan Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili İbrahim Binici’nin Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.

Binici’nin avukatlarının yarın (20 Kasım) cezaevine giderek, bilgi alacağı ve gerekli başvurularda bulunacağı bildirildi.

27 Ekim’de ‘Kobani eylemleri’ soruşturması kapsamında gözaltına alınan Binici, 3 Kasım’da tutuklanmıştı.


İzmir’de toplu ulaşımda Covid-19 düzenlemesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Covid-19 ile mücadele kapsamında toplu ulaşım sefer saatlerinde düzenlemeye gitti.

Buna göre;

  • Metro ve tramvayda hafta içi seferleri mevcut seyrinde devam edecek.
  • İzmir Metrosu Cumartesi günleri 06.00-06.30 saat diliminde 7,5 dakikada bir; 06.30-20.00 saatleri arasında 5 dakikada bir; 20.00-00.20 aralığında ise 30 dakikada bir sefer yapacak.
  • Pazar günleri ise seferler 10.00-20.00 saatleri arasında 6 dakikada bir; 06.00-10.00 ve 20.00-00.20 saatleri arasında 30 dakikada bir düzenlenecek.
  • Cumartesi günleri Karşıyaka Tramvayı’nda seferler, 06.00-06.30 aralığında 10 dakikada bir; 06.30-20.00 aralığında 7,5 dakikada bir yapılacak.
  • Konak Tramvayı’nda seferler 06.00-07.00 diliminde 7,5 dakikada bir; 07.00-20.00 aralığında 6 dakikada bir olacak. Pazar günleri 06.00-10.00 saat diliminde, iki hatta da seferler 30 dakikada bir yapılacak. Cumartesi ve pazar günleri; iki hatta da 20.00-00.20 saatleri arasında 30 dakikada bir sefer olacak.

İZBAN ve İZDENİZ seferleri

  • TCDD-İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla işletilen İZBAN’da 21 Kasım Cumartesi ve 22 Kasım Pazar günleri belirli saatlerde uygulanacak kısıtlama nedeniyle her iki gün saat 20.00’den itibaren son sefere kadar 24 dakikada bir işletim yapılacak. Bu saatler dışında ise normal işletim düzeni uygulanacak.
  • İZDENİZ gemilerinin hafta içi ve cumartesi günleri saat 20.00’ye kadar mevcut sefer tarifeleri aynen devam edecek. Cumartesi günleri 20.00-23.00, pazar günleri 07.00-10.00 ve 20.00-23.00 saat dilimlerinde Bostanlı-Karşıyaka-Konak hattında yolcu gemisi; Bostanlı-Üçkuyular hattında araba vapuru, birer saat arayla sefer yapacak.
  • ESHOT ve İZULAŞ otobüsleri normal sefer düzenlerine devam edecek; ihtiyaçlar doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılabilecek.

Toplu ulaşımdaki yeni düzenleme kısıtlama kararları boyunca geçerli olacak.


İBB’ye göre Covid-19 için en riskli mahalleler

“Covid-19 ile Mücadele Kapsamında İstanbul Kırılganlık Haritası” projesi sonuçlarını açıklayan İBB, kentteki en riskli mahalleleri açıkladı.

Projeye göre Avrupa Yakası’ndaki mahallelerin Anadolu Yakası’na göre daha riskli olduğu, sağlık kurum ve kuruluşlarının Avrupa Yakası’nda bulunmasının bu duruma etkisi olduğu belirtildi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 123 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 542 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 426 bine yaklaştı.

18 Kasım Çarşamba günü (bugün) Türkiye genelinde 157 bin 756 test yapıldığı ve 4 bin 542 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 123 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 2 bin 918 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 430 bin 170’e, toplam can kaybı ise 11 bin 943’e yükseldi.


MEB’den ‘yüz yüze eğitim’ genelgesi

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un imzasıyla 81 ile ‘Yüz Yüze Eğitime Ara Verilmesi’ konusunda genelge gönderildi.

Buna göre;

  • 4 Ocak 2021 tarihine kadar yüz yüze veya uzaktan olmak üzere hiçbir şekilde sınav yapılmayacak.
  • Bu tarihten sonra sınavların; ölçme ve değerlendirmeye ilişkin usul ve esaslar kapsamında okul ortamında yüz yüze yapılması planlanmakta.
  • Ancak 4 Ocak 2021 tarihinden sonra ölçme ve değerlendirme faaliyetleri ile ilgili hususlar salgın sürecinin seyrine göre değerlendirilerek ayrıca duyurulacaktır” denildi.
  • Resmi ve özel örgün eğitim ile hayat boyu öğrenme kurumlarındaki tüm eğitim ve öğretim faaliyetlerine 20 Kasım ile 4 Ocak arasında uzaktan eğitim yoluyla devam edileceği belirtildi.
  MEB, uzaktan eğitimin detaylarını açıkladı

Koca’dan ‘evimizde kalalım’ çağrısı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgına karşı alınan tedbirlere uyulması için çağrı yaptı.

Koca, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:


Bilim Kurulu üyesi: 2 hafta sonra daha sert tedbirler gelebilir

Fotoğraf: Reuters

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, son açıklanan kısıtlamaların 2 haftalık süre sonunda yeniden ele alınacağını belirtti.

DHA’ya konuşan Kayıpmaz, “Ümit ediyorum ki bireysel tedbirler, kapatma ve kısıtlama kararları neticesinde hasta sayıları kontrol altına alınır. Buna rağmen 2 hafta sonra yine başladığımız noktadaysak hasta sayılarındaki, ağır hasta sayılarındaki artış, bizim sağlık kapasitemize ciddi basınç oluşturmaya devam ederse o zaman daha sert tedbirler de gündeme gelir” dedi.


CHP’li Sertel: İzmir’de bir haftada 210 kişi ‘bulaşıcı hastalık’tan öldü

İzmir (Fotoğraf: DHA)

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Covid-19 kaynaklı ölüm ve hasta sayılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilerin ‘yanlış’ olduğunu belirten Sertel, “Rakamlar yalan söylemez ancak insanlar rakamlarla yalan söyler. AKP iktidarı salgınla mücadeleyi iyi yönetemiyor ancak yalan söylemeyi çok iyi beceriyor” ifadelerini kullandı.

“11-17 Kasım tarihlerinde 210 vatandaşımızın hayatını kaybettiği gerçeğini üzülerek öğrendim” diyen CHP’li Sertel, açıklamasının devamında İzmir’deki can kayıplarına ilişkin şu verileri paylaştı:

“11 Kasım Çarşamba 19, 12 Kasım Perşembe 34, 13 Kasım Cuma 26, 14 Kasım Cumartesi 23, 15 Kasım Pazar 36, 16 Kasım Pazar 21 ve 17 Kasım Pazartesi günü 51 vatandaşımız bulaşıcı hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

“17 Kasım günü Türkiye genelinde açıklanan vefat sayısı 103. Aynı gün İzmir’de bulaşıcı hastalıktan vefat eden kişi sayısı ise 51. Yani o rakam doğruysa ölümlerin yarısı İzmir’de olmuş demektir. Ankara’da, İstanbul’da ve diğer büyükşehirlerde yok denecek kadar az ölüm olmuştur. Sayın Bakan buna inanıyor mu? Halkımız inanmıyor.”


DSÖ: Avrupa en kötü etkilenen bölge

Koruyucu yüz maskeleri takan insanlar Paris’in kalabalık bir caddesinde yürüyor. (Fotoğraf: Reuters)

Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 pandemisinde vaka sayıları ve can kayıpları hızla artıyor.

Dünya genelinde en fazla can kaybı yaşanan ülke olan ABD’de ölü sayısı çeyrek milyonun üzerinde.

Avrupa’da da durum iyiye gitmiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa’nın dünyada salgından en kötü etkilenen bölge olduğunu açıkladı.

DSÖ’ye göre yeni vakaların yüzde 46’sı ve ölümlerin yüzde 49’u Avrupa’da kaydedildi.

Dünyada toplam vaka sayısı 56 milyonu aşarken, bir milyon 300 binden fazla kişi de salgında yaşamını yitirdi.


TTB Başkanı: Geceleri uygulanacak sokağa çıkma yasaklarının bir anlamı yok

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, haftasonları akşam saat 20.00 ile sabah saat 10.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması getiren yeni Covid-19 tedbirlerini, “Covid-19 sadece geceleri aktifleşmiyor ve bu nedenle de geceleri uygulanacak sokağa çıkma yasaklarının bir anlamı yoktur” sözleriyle eleştirdi.

Bu koşullarda 28 günlük bir kısıtlamanın daha doğru olacağını söyleyen Korur Fincancı, “Restoran, kafe ve bar gibi mekanların kapatılması anlamlı bir önlem ama tabii saatlerle farklı sınırlamalarla, insanların gelir kaybını giderecek önlemler alınmadığında bu da doğru bir uygulama değildir” dedi.

BirGün gazetesine konuşan Korur Fincancı, “Zorunlu üretim dışında tüm üretimler durmalı, toplum hareketliliği kısıtlanmalı ve bu da en az 14 gün ve tercihen de 28 gün olmalı. Geldiğimiz koşullarda da 28 günlük bir kısıtlama daha doğru olacaktır. Bu önlem paketinin de hiçbir anlamı bulunmamaktadır, bir işe yaramayacaktır” diye belirtti.


Uğur Şahin: Covid-19 aşısının dağıtımına Noel’den önce başlanabilir

Corona virüsüne karşı geliştirdiği başarılı aşıyla gündeme gelen BioNTech firmasının kurucularından Uğur Şahin, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada aşının dağıtımına Noel’den (25 Aralık) önce başlanabileceğini bildirdi.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) aşının acil durumlarda kullanılması onayını Aralık ayının ortasında verebileceğini belirten Şahin, Covid-19 aşısının Avrupa Birliği’ndeki koşullu kullanma onayının da yine Aralık’ın ikinci yarısında alınabileceğini kaydetti.

Şahin, “Her şey iyi giderse sanıyorum Aralık’ın ikinci yarısında onay alıp Noel’den önce dağıtıma başlayabiliriz. Ancak bu sadece her şeyin olumlu gitmesi durumunda mümkün olabilir” dedi.

BioNTech’in Pfizer ile birlikte geliştirdiği aşının koruma seviyesinin beklenenin çok daha üzerinde çıkması uzmanlar açısından pandemiyle mücadelede büyük bir adım olarak nitelendirilmişti.

Aşının üçüncü ve son aşamadaki klinik deneylerine 43 binden fazla kişi katılmıştı. Bunların 170’inin ağır vaka olduğu, 162’sine placebo verildiği ve ağır durumdaki 10 Covid-19 hastasından ise yalnızca birinin aşıyı olduğu açıklanmış; bu durumda aşının yüzde 95 etkili olduğu açıklanmıştı.

Moderna şirketi de Pazartesi günü son aşama klinik deneylerinin ilk verilerini kamuoyuyla paylaşmış ve Covid-19 aşısının yüzde 94,5 oranında etkili olduğunu duyurmuştu.


‘Kısıtlamalar sorunu çözmeyecek, tam bir kapanma şart’

Uzmanlar, Corona virüsü salgınına karşı hayata geçirilen yeni kısıtlamaların salgını durduramayacağını savunuyor.

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Nilay Etiler, salgınla mücadelede bastırma ve hafifletme olarak iki yöntemin olduğunu söyledi.

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan Etiler, “Türkiye’de en başından beri salgını hafifletme stratejisi izlendi, bastırma stratejisi izlenmedi. Kararlara baktığımızda yine bu hafifletme stratejinin devamı olduğunu görüyoruz. Bunun etkisinin daha az olacağını tahmin etmek zor değil. Yoğun bakım yataklarında sıkıntı var, hastaneler dolu” dedi.

Salgının başlangıcından bu yana ekonomik gerekçelerle etkili bastırma önlemleri alınmadığını kaydeden Etiler, “Artık neredeyse 8. ayı geride bıraktık. Salgın ile ilgili uzayan bu süreç özellikle daha düşük gelirli, esnaf, hizmet sektöründe çalışan asgari ücretle çalışan insanları etkiliyor. Ekonomik kaygılarla yapılan bu salgın yönetimi ve tercihi, aslında bütününe baktığımızda daha büyük bir kayba neden oluyor gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala da bu önlemlerin sorunu çözmeyeceğini vurguladı ve tam bir kapanmaya gidilmesi gerektiğini söyledi.

“Tam kapanmadan kastımız bu virüsün en uzun kuluçka süresi olan 14 gün boyunca İstanbul başta olmak üzere bütün yurdu da içerecek şekilde, tam kapanma. Hatta hatta mümkünse bunun iki katı kadar 28 gün kadar kapanmanın gerekli olduğu kanısındayım. Ancak kapanmanın koşulları yaratıldıktan sonra… Gündelik çalışanlar, küçük esnaf, özel sektörde çalışanlar bu kapanmanın içine katılmazlarsa yine çok fazla işe yaramayacaktır.”


Oxford’un aday aşısı ‘risk altında olan yaş gruplarında güçlü bir bağışıklık sistemi tepkisi yarattı’

Fotoğraf: Reuters

Oxford Üniversitesi’nin ilaç şirketi Astra Zeneca ile birlikte geliştirdiği Covid-19 aday aşısının 60 ve 70’li yaşlardakilerde güçlü bir bağışıklık sistemi tepkisi yarattığı belirtildi.

Böylece aşının Corona virüsü salgınında en büyük risk altında olan yaş gruplarını koruyabileceği umutları da arttı.

Araştırmacılar, Lancet dergisinde yayımlanan ve 560 sağlıklı gönüllüyle yapılan testlerin “cesaret verici” olduğunu söyledi.

Uzmanlar daha geniş kapsamlı üçüncü aşama denemelerde aşının insanların Covid-19 olmasına engel olup olmadığını test ediyor.

Bu önemli aşamadan ilk sonuçların önümüzdeki haftalarda açıklanması bekleniyor.


Dünyada genelinde 39 milyon kişi hastalığı atlattı

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 56.564.339
  • Can kayıpları: 1.354.813
  • İyileşenler: 39.352.858
  • Aktif vakalar: 15.856.668

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (11.873.727)
  • Hindistan (8.958.483)
  • Brezilya (5,947,403)
  • Fransa (2.065.138)
  • Rusya (1.991.998)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (256.254)
  • Brezilya (167.497)
  • Hindistan (131.618)
  • Meksika (99.528)
  • Britanya (53.274)

TTB soruyor: Sağlık Bakanlığı hasta olarak kimleri tanımlıyor?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AB'den Türkiye'ye 'zaman tükeniyor' uyarısı
Sonraki Haber
Menemen Belediyesi'ne dönük soruşturma: Aksoy dahil 24 gözaltı