Ana SayfaGüncelDTK soruşturması: Dört ilde 70’i aşkın kişiye gözaltı

DTK soruşturması: Dört ilde 70’i aşkın kişiye gözaltı

HABER MERKEZİ – DTK soruşturması kapsamında Diyarbakır merkezli dört ilde yapılan ev baskınlarında aralarında ÖHD Eş Genel Başkanı Avukat Bünyamin Şeker’in bulunduğu çok sayıda avukat gözaltına alındı. Avukatların yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasetçiler, gazeteciler ve doktorlar da gözaltında. Gözaltına alınanların sayısının ise 70’in üzerinde olduğu öğrenildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik soruşturma kapsamında Diyarbakır merkezli operasyon kapsamında dört ilde çok sayıda eve baskın düzenlendi.

Aralarında Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker’in de bulunduğu 19 avukatın gözaltına alındığı bildirildi.

Baskınlarda evlerde bulunan bilgisayar, kitap ve birçok dijital materyale el konulduğu belirtildi.

ÖHD Genel Merkezi, gözaltı operasyonuna ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Diyarbakır’da bu sabah aralarında derneğimiz Eş Genel Başkanı Av.Bünyamin Şeker’in derneğimiz yöneticisi ve üyelerinin de bulunduğu 15’ten fazla meslektaşımız gözaltına alınmıştır. Savunmaya yönelik saldırılara karşı dimdik duracak özgürlükçü savunmanlıktan asla vazgeçmeyeceğiz.

Derneğimiz eş başkanı, üyelerimiz ve meslektaşlarımızın sabaha karşı yapılan baskınlar ile gözaltına alınması savunmaya yönelik baskıların artarak devam ettiğinin yeni bir örneği! Avukatlık pratiğimiz, mesleğimiz yargılanamaz!

Gözaltına alınan avukatların isimleri şöyle:

Gözaltılar avukatlarla sınırlı değil

Bu arada Mezopotamya Ajansı, avukatların yanı sıra gözaltına alınanlar arasında sivil toplum örgütü temsilcileri ile siyasetçilerin de gözaltına alındığını duyurdu:

MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) yöneticisi Diyar Dilek Özer, TUHAD-FED üyesi Leyla Ayaz, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, DİVES üyesi Süleyman Okur, Bağlar Belediye Meclis üyesi Panayır Çelik, eski HDP Diyarbakır il yöneticisi İlhami Yürek, ihraç edilen SES üyesi Ümit Çetinkaya, HABER-SEN üyesi Mehmet Kaçar.

Habere göre “Örgüt yanlısı oluşumları organize etmekle” suçlanan gözaltına alınan isimler, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’ne götürüldü.

JinNews editörü Roza Metina

JinNews de ajansın Kürtçe servis editörü ve yazar Roza Metina’nın, sabah saatlerinde evine yapılan baskınla gözaltına alındığını duyurdu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü DTK soruşturması kapsamında gözaltına alındığı belirtilen Metina’nın da İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü kaydedildi.

En az 72 kişi gözaltında

Anadolu Ajansı ise 101 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldığını ve Diyarbakır, İzmir, İstanbul ve Adıyaman’da bu kapsamda operasyon düzenlendiğini duyurdu.

Şu ana kadar 72 kişinin gözaltına alındığı bildirilirken, gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.

Diyarbakır Barosu ve HDP’den ‘yargı reformu’ göndermesi

Aralarında çok sayıda avukatın da bulunduğu gözaltılara tepki gösteren Diyarbakır Barosu, “Yargı reformu, avukatlar ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin gözaltına alınmasıyla başladı” dedi.

Bu sabahki gözaltı operasyonlarının iktidarın ‘reform’ açıklamalarının ardından geldiğine dikkat çeken HDP Sözcüsü Ebru Günay da “Hukuk reformu, adalet gibi kavramları kullanmaya başlayınca hemen ardından büyük hukuksuzlukları barındıran kararlar ve uygulamalar ortaya konuluyor” dedi.

Günay, avukatların her gün, her saat adliye koridorlarında dava takip eden, gözaltı kararı veren savcılarla görüştüğünü hatırlatarak, “İfadeye çağırmayıp gece yarısı evlerinin basılması ne demek? Bu örnek yargının ne kadar keyfi hale geldiğini ne kadar sopaya dönüştürüldüğünü somut olarak gösteriyor” diye belirtti.

Adalet Bakanlığı’na da seslenen HDP Sözcüsü Günay, söyle konuştu:

Reform ve adaletten söz edip toplumu kandırmaktan vazgeçin. Adaleti, hukuku katlediyorsunuz her gün. İşi, hukuksuzluğa uğrayan insanlara yardım etmek ve esas olarak da adaleti sağlamak olan avukatları derhal serbest bırakın. Her gün adliyede dava ve savcılıklarda gözaltı takibi yapan avukatların hasta muayene eden hekimlerin ve yine kimi kurum temsilcilerinin iktidarın talimatıyla hukuksuzca gözaltına alınmaları sonrası bir infazda yandaş medyadan geliyor. İktidarın hukuksuzluklarına, faşizan zorba uygulamalarına toplumda rıza üretmek adına hak savunucularının, muhaliflerin alıkonulmasana ‘terör operasyonu’ diyerek son dakika servis ediyorlar. Siz de aynı sizden öncekiler gibi tetikçi olarak yargılanacaksınız. Çünkü yaptığınız tek şey bu haberlerle faşizme su taşımaktır. Yargı, yandaş basın iktidarın tetikçisi olmaktan vazgeçmeli. Neyse ki özgür kalmaya kararlı basın var ve halkımıza gerçekleri duyurmaya devam ediyor.

DTK’ye dönük soruşturma

DTK’ye yönelik, 9 Ekim 2018’deki bir baskın sırasında elde edilen bilgi ve belgeler gerekçe gösterilerek yürütülen soruşturmada 26 Haziran 2020 tarihinde gözaltına alınan 45 kişiden 23’ü “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanmış, 22 kişi ise serbest bırakılmıştı.

Görevden alınan Batman Belediye Eşbaşkanı Mehmet Demir de aynı soruşturmada Temmuz ayında gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

Tutuklananlar arasında bulunan Barış Annesi Makbule Özbek, rahatsızlığı nedeniyle Eylül ayında tahliye edilmişti.

Yine aynı gün polislerce baskın düzenlenen DTK’nin Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesine bağlı Diclekent’teki binasının kapısı mühürlenmişti.

Haziran ayından bu yana soruşturma kapsamında farklı tarihlerde ev baskınları düzenlenmiş, aralarında gazeteci ve siyasetçilerin de bulunduğu çok sayıda isim gözaltına alınmıştı.




Önceki Haber
Avukat Aytaç Ünsal’ın tedavi gördüğü eve polis baskını
Sonraki Haber
'Çocuk hakları ihlallerinin sorumlusu Türkiye Devleti'dir'