Ana SayfaGüncelMehmet Baransu’ya 17 yıl hapis cezası

Mehmet Baransu’ya 17 yıl hapis cezası

HABER MERKEZİ – Eski Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu, “Gülen’i bitirme kararı 2004 MGK’da alındı” haberi nedeniyle 17 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kapatılan gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Şevki Çoban ise beraat etti.

Kapatılan Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Şevki Çoban’ın, gazetesinin 28 Kasım 2013 tarihli sayısında yayımlanan “Gülen’i bitirme kararı 2004 MGK’da alındı” başlıklı haber nedeniyle yargılandıkları davanın karar duruşması yapıldı.

Kartal’daki İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada taraf avukatları hazır bulunurken, duruşmaya Çoban katılmadı. Baransu ise duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile bağlandı.

Covid-19 tedbirleri sebebiyle salona basın ve izleyici alınmadı.

Çoban’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, suçlama konusu haberde eser sahibi belli olduğu için müvekkilinin cezai sorumluluğu olmadığını söyledi.

Çalıkuşu, “Suça konu olduğu iddia edilen belgelerin suç unsuru yoktur, gizlilik özelliği de taşımamaktadır. Dava da süresinde açılmamıştır” diyerek Murat Şevki Çoban’ın beraatini talep etti.

SEGBİS üzerinden savunmasını yapan Mehmet Baransu ise “Adil yargılanmak istiyorum. Adil yargılanmak benim de hakkım” dedi.

Davanın kanunda tanınan süre içerisinde açılmadığını söyleyen Baransu, Basın Kanunu kapsamında değerlendirme yapılmasını talep etti.

Abdülhamit Gül, ‘adalet yerini bulsun gerekirse kıyamet kopsun’ dedi. Ben de sizin mahkemenizden adalet bekliyorum şimdi. Madem reform diyorlar hukuk ve yasalar uygulansın diyorlar burada şimdi başlasın. Beraatimi talep ediyorum.

Baransu’nun avukatı Yahya Engin de “Dava Basın Kanunu’nda ön görülen dört aylık süreden çok sonra açılmıştır. TCK 326. maddeden cezalandırma isteniyor ama 326. madde iddianamede neden yazılmış belli değil. Gizli bir belgeyi temin etme gibi bir eylem yok” dedi.

Avukat Engin, “İşlenmiş suç yok tam tersine suçun ifşası var. Öncelikle beraat, mahkeme aykırı kanaatte ise Basın Kanununa göre düşme kararı verilmesini talep ediyoruz” diye ekledi.

Son sözü sorulan Mehmet Baransu beraatini istedi.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Murat Şevki Çoban’ın bütün suçlardan beraatine, Mehmet Baransu’nun ise dört ayrı suçtan toplam 17 yıl 1 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti.

Söz konusu suçlamalar ise şöyle:

  • “Gizli kalması gereken bilgileri temin etme”
  • “Gizli kalması gereken bilgileri açıklamak”
  • “MİT Kanunu’na muhalefet”
  • “MİT’in görev ve faaliyetine ilişkin bilgi ve belgeleri yayınlanması veya açıklanması”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Polislerin darp ettiği kadınların suç duyurusuna 'kovuşturmaya yer yok' kararı
Sonraki Haber
Soylu kadına şiddete karşı erkeklere seslendi: Ayıptır, bir daha yapmayın