Ana SayfaDünya2020 tarihteki en sıcak üç yıldan biri olabilir

2020 tarihteki en sıcak üç yıldan biri olabilir

HABER MERKEZİ – Dünya Meteoroloji Örgütü, 2020’nin tarihteki en sıcak 3 yıldan biri olma yolunda ilerlediğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler’e bağlı olan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), hazırladığı Küresel İklim Durumu başlıklı raporunda dünyanın giderek ısındığını kaydetti.

Rapora göre 2020 yılı bugüne kadar kaydedilen en sıcak üç yıldan biri olma yolunda ilerliyor. Ki hava sıcaklığı kayıtları 1850 yılından bu yana tutuluyor.

DW Türkçe’de yer alan habere göre bu ısı artışının belirtileri; aşırı kuraklığın daha sıklıkla meydana gelmesi, büyük kasırgalar, buzulların erimesi, Asya ve Afrika’da aşırı yağışlar ve seller ile aşırı sıcaklık dalgaları.

“Geçtiğimiz altı yıl 2015-2020, kayıtlardaki en sıcak altı yıl olmaya aday” denilen raporda, 2016’nın şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olduğu ifade edildi.

2016 yılı El Nino kasırgası ile başlamış ve okyanuslarda artan su sıcaklığı, küresel sıcaklıkların da artmasına neden olmuştu. Ancak bundan dört yıl sonra da yüksek sıcaklıklar hala etkisini sürdürüyor.

Sibirya’da da sıcaklıklar ortalamadan yüksek

Dünyadaki en soğuk bölgelerden biri olan Sibirya Arktiki’nde de bu yıl sıcaklıklar ortalamanın 5 derece üzerinde seyrediyor.

Verkhoyansk kasabasında Haziran sonunda sıcaklıklar 38 dereceye kadar yükselmişti. Bu Kuzey Kutup Dairesi’nin kuzeyinde şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık oldu.

WMO Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas “Kara, deniz ve özellikle Arktik’te yeni aşırı sıcaklıklar gördük. Avustralya’da, Sibirya’da, ABD’nin batı kıyısında ve Güney Amerika’da yangınlar büyük alanları yok etti, duman bulutları dünyanın etrafında dolaşıyor” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Grönland ve Antarktika’daki buzul tabakalarının erimesi nedeniyle deniz seviyesinin yükselme oranının arttığı da vurgulandı.

Okyanusların yüzde 80’inin en az bir kez sıcak dalgasına maruz kaldığı, yüzde 43’ünün ise güçlü olarak tanımlanan sıcak dalgalarına maruz kaldığı kaydedildi. En yüksek okyanus sıcaklığı ise 2019 yılında yaşandı.

Rapora göre kuraklıktan en çok etkilenen ülkeler ise Güney Amerika kıtasındaki Arjantin, Paraguay ve Brezilya oldu.

Öte yandan Corona virüsü salgını nedeniyle dünyada birçok ülkede yürürlüğe giren sosyal ve ekonomik hayata yönelik kısıtlamaların sera gazında geçici olarak azalmaya yol açtığına ama bu oranın yetersiz olduğuna dikkat çekildi.


  Korkulacak bir durum: Laptev Denizi hala donmadı
  İklim değişikliğindeki insan izleri: Yeni Zelanda'da eriyen buzullar



Önceki Haber
TÜİK verileri: Enflasyon yüzde 14'ü aştı
Sonraki Haber
Cahiers du Cinéma’ya göre 2020’nin en iyi 10 filmi