Ana SayfaCezaevleri76 yaşındaki hasta tutuklu ‘cezaevinde kalamaz’ raporuna rağmen tahliye edilmiyor

76 yaşındaki hasta tutuklu ‘cezaevinde kalamaz’ raporuna rağmen tahliye edilmiyor

HABER MERKEİ – İHD İzmir Şubesi, 76 yaşındaki hasta tutuklu Ahmet Sılık’ın ATK raporuna rağmen tahliye edilmediğini belirterek, “Kolluğun raporuna göre; 76 yaşında, ayakta duramayan, felçli Sılık, ‘toplum sağlığı açısından tehlike oluşturmaktadır’. Hem mantık hem de vicdan ile izah edilemeyen kolluk raporu, Ahmet Sılık’ın infazının ertelenmesine engel olmuştur. Kendi hayatını idame ettiremeyen Sılık, nasıl bir tehlike arz etmektedir?” denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutuklular için gerçekleştirdiği basın toplantısında, 76 yaşındaki hasta tutuklu Ahmet Sılık’ın durumuna dikkat çekti.

Dernek binasında yapılan açıklamayı İHD İzmir Derneği Hapishane Komisyonu adına Ahmet Çiçek okudu.

Türkiye cezaevlerinde olumsuz koşulların, tutukluların ruh ve beden bütünlüklerini tehdit ettiğini vurgulayan Çiçek, Menemen R Tipi Hapishanesi’nde kalan 76 yaşındaki hasta tutuklu Ahmet Sılık’ın hukuka aykırı şekilde yargılandığını ifade etti.

Çiçek, Sılık’ın cezaevine girmeden önce felç geçirdiğini ve cezaevinde durumunun giderek ağırlaştığını kaydetti.

Bir yıl önce yapmış olduğumuz basın açıklamasında zor da olsa yürüyebilen Ahmet Sılık, artık yürüyememekte, şu an tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalmaktadır. Alzheimer başlangıcı olan Sılık unutkanlık, sinirlilik, dengesizlik gibi sorunlar yaşamaktadır. Ayrıca yüksek tansiyon, prostat hastalıkları ile diğer birçok sağlık sorunuyla boğuşmaktadır. Beynine giden 3 damarı tıkalıdır ama yaşı nedeniyle ameliyat yapılamamaktır. Ciddi sağlık sorunları bulunan Ahmet Sılık’ın pandemi gerekçesiyle hastane sevki yapılmamakta sağlıklı tedaviye erişim hakkı ihlal edilmektedir.

Sılık’ın ‘toplum sağlığı açısından tehlike oluşturmaktadır’ denilerek tahliye edilmediğini vurgulayan Çiçek şu ifadeleri kullandı:

Avukatı tarafından yapılan İnfazın Ertelenmesi talebi başvurusu doğrultusunda sevk edildiği Adli Tıp Kurumu ‘Cezaevinde Kalamaz’ raporu vermiştir. Ancak savcılık tarafından, kolluğun hukuka aykırı şekilde oluşturduğu rapor gerekçe gösterilerek talep reddedilmiştir.

Kolluğun raporuna göre; 76 yaşında, ayakta duramayan, felçli Sılık, ‘toplum sağlığı açısından tehlike oluşturmaktadır’. Hem mantık hem de vicdan ile izah edilemeyen kolluk raporu, Ahmet Sılık’ın infazının ertelenmesine engel olmuştur. Kendi hayatını idame ettiremeyen Sılık, nasıl bir tehlike arz etmektedir? Kanunları keyfi şekilde yorumlayan yetkilileri geri adım atmaya çağırıyoruz.

Hasta tutukluların tahliyesinde anayasaya ve uluslararası normlara uyulması gerektiğini belirten Çiçek, Sılık’ın bir an önce, tedavisinin sağlıklı koşullarda yapılması için, serbest bırakılmasını talep etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yüksekdağ'dan 'Kobani' değerlendirmesi: Kendi komplolarının karanlık sularında boğulacaklar
Sonraki Haber
Sistematik cinsel istismar faili erkek gözaltına alındı