Ana SayfaDünyaABD’den Türkiye ve Rusya’ya ‘Libya’dan çekilin’ çağrısı

ABD’den Türkiye ve Rusya’ya ‘Libya’dan çekilin’ çağrısı

HABER MERKEZİ – ABD’nin BM daimi büyükelçisi Richard Mills, Türkiye ve Rusya askerlerinin Libya’dan çekilmesi çağrısında bulundu.

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki daimi büyükelçisi Richard Mills, BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Libya konulu oturumda konuştu.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Mills, Libya’dan tüm yabancı askerlerin çekilmesi için tanınan sürenin dolduğunu belirterek, “Rusya, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dahil tüm yabancı tarafları, Libya’nın egemenliğine saygıya ve Libya’daki askeri müdahaleyi derhal ve tamamen durdurmaya çağırıyoruz” dedi.

Libya’da tarafların 23 Ekim 2020’de BM himayesinde ateşkes anlaşması imzaladığını, anlaşma çerçevesinde tüm yabancı güçlerin 23 Ocak 2021 Cumartesi günü itibariyle ülkeyi terk etmesi gerektiğini hatırlatan Mills, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ekim ateşkes anlaşmasına dayanarak Türkiye ve Rusya’yı, güçlerini ülkeden çekme işlemlerini derhal başlatmaya, topladıkları, finanse ettikleri, konuşlandırdıkları ve destek verdikleri yabancı paralı askerler ve askeri vekalet güçlerini Libya’dan çekmeye çağırıyoruz.

BM raporunda Türkiye ve BAE’ye işaret edilmişti

Geçen yıl yayımlanan ve Libya’ya yönelik silah ambargosuna uyumun mercek altına alındığı BM uzmanlar raporunda çatışan taraflar ve uluslararası destekçileri, silah ambargosunu ihlal etmekle suçlanmış ve ambargonun “tamamen etkisiz kalmaya devam ettiği” tespitine yer verilmişti.

UMH’yi destekleyen Türkiye ile Libya’nın doğu ve güney bölgelerinde kontrolü elinde bulunduran General Halife Hafter güçlerini destekleyen Birleşik Arap Emirlikleri’nin, ülkeye doğrudan müdahaleyi artırmasıyla bu iki ülkeden silah sevkiyatının “kapsamlı, aleni ve yaptırım tedbirlerini tamamen hiçe sayar şekilde” yapıldığı belirtilmişti.

Raporda, ülkelerin yanı sıra, aralarında Rusya’dan Wagner grubunun da bulunduğu 11 şirketin de ambargoyu ihlal ettiğine dikkat çekilmişti. Rusya merkezli özel güvenlik şirketinin Mayıs ayında Hafter güçlerine destek için 800 ila bin 200 paralı askeri Libya’ya gönderdiği kaydedilmişti.

BM’ye göre göre Libya’da yaklaşık 20 bin yabancı askeri güç ve paralı asker bulunuyor.

Türkiye, Trablus merkezli ve BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne; BAE, Mısır ve Rusya ise ülkenin doğu ve güneyinde kontrolü elinde bulunduran Halife Hafter güçlerine destek veriyor.

2020 Ekim’inde ateşkes imzalayan UMH ve LNA arasında ülkeyi seçimlere götürecek siyasi süreçle ilgili BM himayesinde siyasi müzakereler devam ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AİHM'in 2020 raporu: Türkiye ifade özgürlüğünün en çok ihlal edildiği ülke
Sonraki Haber
Covid-19: Küresel salgında can kayıpları 2.2 milyona yaklaşıyor