Ana SayfaDünyaBiden’dan ilk gününde bir dizi ‘başkanlık kararnamesi’

Biden’dan ilk gününde bir dizi ‘başkanlık kararnamesi’

HABER MERKEZİ – ABD’nin 46’ncı başkanı Joe Biden, görevdeki ilk gününde bir dizi kararname yayımladı.

ABD’nin 46’ncı başkanı olan Joe Biden, başkent Washington’da düzenlenen törenle yemin ederek resmen görevine başladı.

Biden, yemin etmesinin ardından yaptığı konuşmada, ABD’lilere “birlik” mesajı verdi ve “tüm Amerikalıların başkanı” olacağını söyledi.

İlk iş gününe Donald Trump döneminde alınan bazı kararları iptal ederek başlayan Biden, bu doğrultuda bir dizi başkanlık kararnamesi imzaladı.

Öte yandan, Biden’ın öncesinde yemin eden Kamala Harris ise ABD’nin ilk kadın, ilk siyah ve ilk Asya kökenli başkan yardımcısı olarak resmen görevine başladı.

Biden’ın ilk imzaladığı kararnameler şöyle:

Maske zorunluluğu

Joe Biden, tüm federal binalarda hem federal çalışanları hem de sözleşmelilere maske takma ve sosyal mesafeye uyma zorunluluğu getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)

Biden ayrıca, yönetimine Dünya Sağlık Örgütü’ne yeniden katılma talimatı verdi.

Eski Başkan Donald Trump, ABD’yi geçen yıl Corona virüsü salgınıyla mücadelede yetersiz kaldığı ve Çin’in baskısına boyun eğdiği gerekçesiyle DSÖ’den resmen çıkarmıştı.

Paris İklim Anlaşması

Biden, seçim kampanyası vaatlerinden bir diğerini yerine getirmek için ilk görev gününde Paris İklim Anlaşması’na yeniden katılmak için de kararname imzaladı.

Petrol, doğalgaz ve kömür üretimini destekleyen eski Başkan Trump, iklim için zararlı fosil yakıtların emisyonunu azaltma amacıyla yapılan küresel anlaşmadan çekilmeyi yönetiminin önceliklerinden biri haline getirmişti.

Çevre kararnameleri

Joe Biden, ilk gününde Kuzey Kutbu Doğal Yaşamı Koruma Alanı’nda petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri için verilen iznin geçici olarak durdurulması kararını da imzaladı.

Buna göre, Trump yönetimi tarafından Keystone XL şirketine verilen izin iptal ediliyor. Ayrıca askıya alınan araç yakıt tüketim ve emisyon standartları yeniden yürürlüğe konuluyor.

Biden ayrıca Trump’ın bazı ulusal anıtların sınırlarını daraltan ve korumasını kısıtlayan kararının da yeniden gözden geçirilmesini istiyor.

Göçmenlik kararnameleri

Biden, Trump yönetiminin ilk eylemlerinden biri olan Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelere getirilen seyahat yasaklarını kaldırdı.

Trump 2017 yılının Ocak ayında Müslüman nüfusun yoğun olduğu yedi ülkenin vatandaşlarının ABD’ye girişini yasaklamıştı. Trump’ın kararının mahkemelere taşınmasının ardından kararın daha hafif bir versiyonu Yüksek Mahkeme tarafından onaylanmıştı.

Biden ayrıca Trump’ın 2018 yılının Şubat ayında ABD’nin güney sınırına duvar örebilmek amacıyla Savunma Bakanlığı bütçesinden milyarlarca dolarlık kaynak yaratılmasına izin veren “ulusal acil durum” ilanını da kaldırdı.

Duvar inşaatını da askıya alan Biden, hem bu konuda verilen ihaleleri inceleyecek hem de duvarın parasının nereye yönlendirilebileceğini değerlendirecek.

ABD-Meksika sınırı

Joe Biden, ayrıca küçük yaşta aileleriyle birlikte ‘yasal olmayan yollar’dan ABD’ye gelenleri koruyan DACA adlı programı da koruma talimatı verdi.

Bu program, 2012’den bu yana çocuk yaşta ABD’ye gelen binlerce kişinin sınır dışı edilmesini önlemişti. Trump, 2017’de DACA programının sonlandırılması talimatını vermiş, ancak Anayasa Mahkemesi programın sürdürülmesi kararını almıştı.

Biden, DACA’dan yararlanan yaklaşık 700 bin kişinin kalıcı yasal statü ve vatandaşlık almalarının önünü açması için Kongre’den yeni bir yasa geçirmesini de istiyor.

Joe Biden, bir de Trump’ın ülkede bulunan 11 milyon kişinin sınır dışı edilmesini bir öncelik haline getiren kararnamesini de iptal etti.

Bununla birlikte Biden, 1 Ocak 2021’den önce ABD’de bulunan herkesin ‘Yeşil Kart’ alması ve vatandaşlığa başvurmasını sağlayacak bir tasarı hazırladı.

Öğrenci kredileri

Ayrıca Biden, Eğitim Bakanlığı’na federal öğrenci kredilerine getirilen affı en azından 30 Eylül’e kadar uzatması talimatı verdi.

Kongre, kredi geri ödemelerini Mart ayında kabul ettiği Corona virüsü yardım paketi kapsamında askıya almıştı. Trump yönetimi bu imtiyazın süresini iki kez uzatmıştı.

Haciz ertelemesi

Biden ev kredi borçlarını ödeyemeyenlerin haciz işlemleriyle kiralarını ödeyemeyenlerin evden çıkarılması sürecini en erken 31 Mart 2021’e kadar erteledi.

ABD’de resmi verilere göre ev sahiplerinin neredeyse yüzde 12’si konut kredisi ödemelerini geciktirmiş durumda, kiracıların ise yüzde 19’u kiralarını ödemekte zorlanıyor.


Karınca, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi



Önceki Haber
Seferihisar açıklarında deprem
Sonraki Haber
Eski başbakanlık raportöründen 24 gündür haber alınamıyor