Ana SayfaDünyaBM’den Libya’daki dış güçlere çağrı: Askerlerinizi çekin

BM’den Libya’daki dış güçlere çağrı: Askerlerinizi çekin

HABER MERKEZİ – BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ateşkesin sürdüğü Libya’daki dış güçlere “Libyalıları rahat bırakın” diye seslendi ve yabancı askerlerin çekilmesi yönünde çağrıda bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Libya’daki dış güçlere askerleriyle birlikte ülkeden derhal ayrılmaları çağrısı yaptı.

“Libyalıları rahat bırakın” diye de seslenen Guterres, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Ateşkes sürüyor. Bütün yabancı askerlerin ve bütün yabancı paralı askerlerin önce Bengazi’ye sonra Trablus’a çekilmeleri, oradan da geri dönmeleri gerekir. Libyalıları rahat bırakın. Zira yalnız bırakıldıklarında kendi sorunlarıyla kendileri baş edebildiklerini kanıtladılar.

BM Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesi de, dünkü görüşmelerden sonra yaptıkları yazılı açıklamada, “Yabancı askerlerin ve paralı askerlerin daha fazla ertelemeden ülkeden çekilmeleri ve tüm Libyalıların, uluslararası aktörlerin de silah ambargosuna ve ateşkes anlaşmasına saygı göstermeleri” çağrısında bulundu.

  ABD’den Türkiye ve Rusya’ya 'Libya’dan çekilin' çağrısı

ABD’nin BM nezdindeki daimi büyükelçisi Richard Mills ise çağrısını ülke isimleri vererek yinelemişti:

Türkiye ve Rusya’ya birliklerinin ülkeden çekilmesi için bir an evvel girişimlerde bulunması, yabancı paralı askerler ile onların Libya’da görevlendirdiği, finans sağladığı, konuşlandırdığı ve desteklediği askeri unsurların da çekilmesi çağrısında bulunuyoruz.

2014’ten beri süren iç savaşın tarafları, 2020’nin başından beri ateşkes için Moskova, Berlin gibi başkentlerde ateşkes görüşmeleri yapmış ancak başarısız olmuştu.

Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı ordunun bir yıldır süren Trablus kuşatmasına son vermesi ve ülkenin doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nun geri çekilmesi sonrası, iki taraf arasındaki temas artmıştı.

İki tarafın da büyük önem verdiği Sirte şehri cephe hattı olduğunda, görüşmeler somut sonuçlar doğurmaya başlamıştı.

Hafter’in kontrolündeki Sirte ve Jufra kentlerinin “silahsızlandırılmış bölge” ilan edilmesi, aylarca askıda olan petrol üretiminin yeniden başlatılması, 2021’de seçimler yapılması ve yabancı güçler ile paralı savaşçıların ülke topraklarından ayrılması da şartlarını iki taraf da kabul ettiğinde, 21 Ağustos 2020’de ateşkes ilan edilmişti.

Ardından 23 Ekim’de UMH’nin askeri kanadı ve Libya Ulusal Ordusu’ndan beşer temsilcinin katılımıyla oluşturulan 5+5 Libya Ortak Askeri Komisyonu, yine BM ve BM Genel Sekreteri’nin Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams arabuluculuğunda Cenevre’de ateşkesi kalıcı hale getiren anlaşmayı imzalamıştı.

Bu sırada ülkedeki petrol sahaları da yeniden çalışmaya başlamıştı. Anlaşma imzalandıktan sonra açılan petrol sahalarının sayısı artmıştı. Ülkenin doğusu ve batısı arasında da uçuşlar yeniden başlamıştı.

Ancak taraflar, Ekim ayında ateşkes anlaşması imzalamasına rağmen mevzilerden çekilmiş değil.

Hafter’i, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya destekliyor, Türkiye ise Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin arkasında.


Karınca, BBC Türkçe



Önceki Haber
Bandırma'da işçi servisi ile TIR çarpıştı: Üç ölü, dokuz yaralı
Sonraki Haber
Adalet Bakanlığı'na göre cezaevlerinde tecrit yokmuş